A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2009 10:59
Türkiye'de geçen yıl fiyatı 1 liradan 3 liraya çıkarak “zam şampiyonu” olan kırmızı mercimeğin şu an 2,40 liradan alıcı bulabildiği, ancak ağustos ayında Kanada'da piyasaya çıkacak ürünün yüksek fiyattan satılması halinde, mercimeğin çıkışını bu yıl da sürdürebileceği bildirildi.
Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, yeşil mercimek ve kuru fasulyede yaşanan istikrarsızlık ve dışa bağımlılığın kırmızı mercimekte de bir süredir hissedildiğini söyledi.
Geçen yıl fiyatı 1 liradan 3 liraya kadar çıkan kırmızı mercimeğin böylelikle “zam şampiyonu” ilan edildiğini hatırlatan Özdemir, bu yıl ise akıbetinin ne olacağına ilişkin henüz tahminde bulunamadıklarını vurguladı.
Fiyatların yıl içerisinde nasıl olacağına dair tahminin ancak ağustos ayının sonuna doğru Kanada mercimeğinin piyasaya çıkmasının ardından yapılabileceğini anlatan Özdemir, şöyle konuştu:
“Şu anda kırmızı mercimek 2,40 liradan satılıyor. Ancak Kanada'da bu ürün yüksek fiyattan ihraç edilirse, mercimek fiyat artışındaki çıkışını sürdürebilir. Çünkü şu an için ihtiyacımızın önemli bir kısmını ithalattan karşılayacağımızı söyleyebilirim.
Öte yandan, küçük bir ihtimal bile olsa, Kanada ürünlerini şimdiden daha ucuza piyasaya sürerse, daha uygun bir fiyatla raflarda kırmızı mercimek bulabiliriz.”
“REKOLTE TAHMİNİ YAPMAK DOĞRU DEĞİL”
Özdemir, Türkiye'de 4-5 yıl öncesine kadar 700 bin ton civarında kırmızı mercimek hasadı yapıldığını ancak, bu yıl söz konusu rakamın 150-200 bin tona kadar gerilediğini söyledi.
Rekolte tahmini yapmanın doğru olmadığını anlatan Özdemir, şöyle devam etti:
“Çünkü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bu konuda henüz ciddi bir araştırma yapabilecek mevzuatı yok. Oysa ki, bu tahminin yapılması önümüzdeki yıllarda nasıl bir yol haritası belirleyeceğimizin bir göstergesi olabilir. O nedenle, bu konuda acilen adım atılması gerekir.”
Üretimdeki girdi maliyetlerinin artışı ve hava koşullarındaki değişiklik başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı Türk çiftçisinin kırmızı mercimek üretime “sırtını döndüğünü” anlatan Özdemir, çiftçinin bu ürün ile tekrar barıştırılması gerektiğini, böylelikle önemli bir ihraç kalemi olan kırmızı mercimek üretiminin yeniden canlandırılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.