Güncelleme Tarihi:
Limanın coğrafik şartları sebebiyle yetersiz kalmasının yanı sıra Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde yaşanan gelişmeler süreci olumsuz etkiledi. 10 yıllık gümrük müşaviri Mustafa Çakır, süreci şöyle özetledi:
“Limanımız Zonguldak’a yeterli mi? Coğrafi konum itibariyle tabii ki sıkıtılar var. Yalnız şu an yaşadığımız esas sıkıntı; Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden dolayı şu an ondan mütevelli bir sıkıntı var. İşsizlik sıkıntısı yaşıyoruz. Kırım’a seferlerin iptal olması; Ukrayna’daki ekonomik kriz tabii ki Zonguldak Limanı'na da sekte vurdu. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi direk Zonguldak Limanı'nı etkiledi. Bu yaşanan gelişmeler uluslararası bir konjonktür.”
“NARENCİYE İÇİN AKTİF BİR LİMAN”
Zonguldak Limanı’nın aktif bir liman olduğuna dikkat çeken Çakır, “Burası yaş sebze-meyve ve narenciye açısından özellikle Zonguldak Limanı aktif bir liman. Tabii ki şimdi bu sıkıntılar yaşanıyor. Kırım’da, Rusya’da ve Ukrayna’da yaşananlar süreci buraya getirdi. Eskiden Zonguldak Limanı'nda 13 tane gemi varken şu anda gemi sayısı bire düşmüş durumda. Tabii bu durum buradaki esnaf için bir kriz söz konusu. Bu sadece buradaki liman söz konusu değil. Bir zincirin halkası gibi; nakliyecisi, narenciyecisi, ihracatçısı, gümrükçüsü, müşaviri, bu bir zincirin halkası gibi. Şu anda bir kriz var. Zonguldak Limanı'nda bir kriz var. İnşallah bu krizde ayakta kalma derdindeyiz. Umut ediyoruz. Sonuçta uluslararası dünya siyasetiyle alakalı bir şey. Sonucu bekliyoruz” dedi.