Kırıkhan havucu markalaşma yolunda

Güncelleme Tarihi:

Kırıkhan havucu markalaşma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 11:44

Amik Ovası'nda yaklaşık 20 bin dönümlük alanda yapılan üretim ile ülke üretiminde 3. sırada yer alan Kırıkhan havucunun markalaşması için Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Kırıkhan Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı İbrahim Cesur, yaptığı açıklamada, sektörde Kırıkhan havucu olarak bilinen, Amik Ovası'ndaki yaklaşık 20 bin dönüm alanda yıllık 80 bin ton civarında üretilen ve ilçe ekonomisine 4-5 milyar liralık girdi sağlayan havucun markalaşması için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi.

Üretilen havucun yüzde 60'ının Romanya, Rusya, Bulgaristan, Ukrayna ve Almanya'ya ihraç edildiğini, geri kalanının ise yurt içinde pazarlandığını anlatan Cesur, hasat döneminde günlük bin 500 kişiye de istihdam sağlandığını ifade etti.

Cesur, bir süre önce proje koordinatörlüğünü KTSO personelinden Mutlu Özer Özdemir'in yaptığı “Kırıkhan Havucunun Sektör Raporunun Hazırlanması” adlı projeyi hazırlayarak Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (DOĞAKA) sunduklarını bildirerek, projenin doğrudan faaliyet destek programı tarafından kabul edilmesiyle Kırıkhan havucunun markalaşmasının önünün açılacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Markalaşmayla birlikte üreticilerin yaşadığı tüm sıkıntıların çözüleceğine inandığını anlatan Cesur, şöyle konuştu:
“İklim ve toprak zenginliği açısından ülkemizin en değerli bölgesinde yaşamaktayız. Ne yazık ki bu zenginliğimizi ekonomik gelişmişliğimize yansıtamamaktayız. Bu sorunumuzu ulusal ve uluslararası projelerle aşacağımızı düşünüyorum. Bu kapsamda havuç sektörünün üretim, tanıtım, pazarlama, satış aşamalarında çektiği sıkıntılara da ışık tutacağız. Hazırladığımız proje ile hem ilimiz hem de ilçemiz için önemli bir değer olan havucun sektör raporunu oluşturarak marka tescilini yapacağız.”

Proje Koordinatörü Özdemir ise Kırıkhan havucunun pazar payını ve istihdama katkısını artırmak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile İlçe Ziraat Odası desteğiyle üretiminin, işlenmesinin, paketlenmesinin, ihracatının ve markalaşmasının sağlanacağına değinerek, uygun tür ve çeşitlerin yetiştirilmesi ve adaptasyonu konularında da sektör raporu hazırlayacaklarını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!