Kırgızlara 10 milyon dolar hibe götürdü ‘Mafyanın tepesine bin’ çağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Kırgızlara 10 milyon dolar hibe götürdü ‘Mafyanın tepesine bin’ çağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 00:00

Kırgızistan ziyareti sırasında 10 milyon dolarlık hibenin hesaba yattığını açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye gibi Kırgızistan’ın da mafya ve yolsuzluklarla mücadelede başarılı olabileceğini anlattı. Erdoğan, “Ama, ‘Benim mafyam iyidir’ demeyeceğiz, tepesine tepesine bineceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, mafya, çete, yolsuzluk ve rüşvetin Türkiye’de minimize edildiğini belirterek, Kırgızlara “Özel timler kurun. Üzerine gidin” önerisinde bulundu. Kırgızistan gezisi sırasında Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Başbakan Almazbek Atambayev ile görüşen, Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’nda işadamlarına seslenen Erdoğan, ekonomideki sıçramanın iki sır kelimesinin “güven” ve “istikrar” olduğunu, belirterek, Türkiye’de bu konuda yapılan çalışmaları anlattı. Kırgızlara, mafya ile mücadele edilmesi çağrısında bulunan Erdoğan, şunları dile getirdi:
450 milyon doları buldu
Bizim şu ana kadar Kırgızistan’a -yıllar öncesinden itibaren söylüyorum- Türkiye olarak yaptığımız yatırımlar,  gönderdiğimiz destekler 450 milyon dolara ulaşmış durumda. Türkiye, Kırgızistan’a 2010’da 10 milyon dolarlık hibe yaptı. Bu yıl için de bir 10 milyon doları hibe olarak hesaba geçtik. TİKA aracılığıyla 15 milyon dolarlık bir yatırım hastane, okul ve bunların restorasyonu gibi konular için olacak.
Sürekli balık ikramı değil
Ne kadar hibe yapabiliriz, bunu kendi aramızda görüşmek suretiyle ikinci bir atak yapalım istiyoruz. Bizim derdimiz, emme basma tulumbaya konulması gereken su konusunda. O suyu koyalım, sürekli balık ikramı değil, bundan sonra balık tutmayı kendileri başaracaklardır, ben buna inanıyorum.
Mafya ile mücadele ettik
Türkiye güveni sağlarsa, ardından istikrarı sağlarsa ekonomik sıçramayı da yapacaktır demiştim. Bunun için mafya ile çetelerle çok ciddi mücadelemiz oldu. Yolsuzluklarla ciddi mücadele ettik. Eğer bunları başaramasaydık, olduğumuz yerde sayar veya daha da geri giderdik.
Kırgızistan niye olmasın
Türkiye’nin şu anda büyümesiyle dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci ülke. Türkiye’nin küresel finans krizine rağmen böyle bir noktaya geldi. Kırgızistan niye olmasın? O da olacak. “Ama yapacağımız şu, diyeceğiz ki ‘Biz bu işi başaracağız.’ Ama, ‘Benim mafyam iyidir’ demeyeceğiz, ‘Benim hırsızım iyidir’ demeyeceğiz. Tepesine bineceğiz çünkü bu zulümdür, bunlara fırsat vermeyeceğiz. Zulüm ile abad olunmaz.
Atambayev kardeşime de özellikle söyledim; bakın burada Türk işadamları var ancak güvende sıkıntı var. Şu anda tahmini olarak 7 milyon dolar kadar bu yağmalamalarda Türk işadamlarının işyerlerinden götürülenler var. Mafyaya, çeteye, yolsuzluğa karşı mücadele vermek lazım. Rüşvet gibi bu tür yolsuzluklar için ağır tedbir alımalı.

Vizeler yıl sonunda kalkıyor

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’a 30 güne kadar olan girişlerde vize istenmediğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi: “İlk etapta vizesiz giriş süresi 90 güne çıkacak. Vizenin tümüyle kaldırılması için anlaşma imzaladık. Yıl sonuna kadar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizeler tamamıyla kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık.”

Haberin Devamı

Atambayev: Tayyip Abim emanet etti Türklere yeşil ışık yakacağız

KIRGIZİSTAN Başbakanı Almazbek Atambayev, Kırgızistan’da Türk işadamlarına yeşil ışık yakacaklarını söyledi. Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’nda konuşan Atambayev, şunları dile getirdi: “Bu zamana kadar Türk işadamları Kırgızistan’da epey zorluk çektiler. Bugünlerde de çekiyorlar. Biz bunu biliyoruz ve kabul ediyoruz. Biz bu zorluklara ve probleme inşallah nokta koyacağız. Tayyip Ağabeyimiz, Kırgızistan’daki Türk sermayesi ve işlerini bize emanet etti. Bundan sonra hakkınızı koruyacağız. Mafya ile suç örgütlerine karşı mücadeleyi başlattık. Artık Türk işadamlarına yeşil ışık yakacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!