Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN’da, sermaye çıkışı denetimi nedeniyle 29 Haziran’dan beri kapalı olan bankalar dün açıldı. 3 haftadır ATM’lerden günde sadece 60 Euro çekebilen Yunan halkı, sermaye çıkışı denetiminin devam etmesi nedeniyle bankalara sadece kiralık kasaları ve banka kartı çıkarmak için gitti. Sermaye çıkışı denetimine dahil edilip edilmeyecekleri tartışma konusu olan, daha sonra ise uygulama dışında bırakıldıkları açıklanan kiralık kasa sahiplerinin bankalara hücum edeceği korkusuyla randevu sistemi uygulandı.
ATM KURALLARI DEĞİŞTİ
Yurtdışına para transferi yasağının sürdüğü Yunanistan’da ATM’lerden para çekme işlemlerinde de bazı değişikliklere gidildi. ATM’lerden para çekmede ise şu değişikliklere gidildi:
* Daha önce her banka kartı için günde azami 60 Euro nakit çekilmesi uygulamasına son verildi.
* Artık her mevduat hesabı sahibi 1 bankadan günde 60 Euro çekebilecek.
* ATM’lerden bir günde 60 Euro çekmeyen mevduat hesabı sahibi, ertesi gün 120 euro değil yine 60 Euro çekebiliyordu.
* Yeni uygulama ile mevduat hesabı sahibi 1 haftalık toplanan 420 Euro’yu bir defada ATM’den çekebilecek.
* Kredi kartı ile nakit çekmek ise yasak.
PARALARI GERİ GETİRİN
Bankalar Birliği Başkanı Nora Kaçeli, Yunan halkına bankalardan çektiği paraları yeniden yatırması çağrısında bulundu. Kaçeli, bu şekilde bankalardaki nakit sıkıntısının kolayca aşılabileceğini belirtti. Yılbaşından bu yana bankalardan yaklaşık 50 milyar Euro çekildiği belirtiliyor. Bu paranın yaklaşık 8 milyar Euro’sunun yurtdışına gönderildiği, 40 milyar Euro’dan fazla nakitin ise evlerde tutulduğu söyleniyor.
ZAMLAR ETİKETE HEMEN YANSIDI
YUNANİSTAN, reformlardan ilki olan KDV’nin yüzde 13’ten yüzde 23’e yükseltilmesini dün hayata geçirdi. Bundan sonra restoranlardaki yemek ve içecekler daha pahalı olacak. Yunanistan’da ürün ve hizmetlerde katma değer vergisi yüzde 13’ten yüzde 23’e çıktı. Bu vergi zammı, yeni yardım paketi için müzakerelerin ön şartlarından biriydi. Taverna ve barlarda servis edilen içki ve yemeklerde yüzde 23’lük KDV uygulanıyor. Taze ya da dondurulmuş et, balık, kahve, çay, meyve suyu, yumurta, şeker, kakao, pirinç, un, süt ürünleri, dondurma, yumurta ve tuvalet kağıdı zamlı ürünler arasında.
Kemer sıkma tedbirleri ve yeni vergilerin her Yunan aileye yılda 1500 Euro’ya mal olması bekleniyor.
KRİTİK OYLAMA YARIN YAPILACAK
KEMER sıkma tedbirlerinin 2’nci paketi için hazırlanan yasa tasarısı yarın geceyarısından sonra parlamentoda oylanacak. Yeni paket, çiftçilerin ucuz yakıt dahil çeşitli imtiyazlarının kaldırılmasını, fakirlere yapılan yakacak yardımının durdurulmasını, Başbakan Çipras’ın seçim öncesi “kaldırma” vaadinde bulunduğu özel emlak vergisinin 2 yıl daha uzatılmasını ve yüzde 0.7-8 arasında herkesten “dayanışma vergisi” alınmasını da içeriyor.