Oya ARMUTÇU/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2005 01:33
650 maddelik Borçlar Kanunu Taslağı'nın kiracıları güçlendirecek maddeleri arasında, "ev rutubetli, kirayı indiriyorum" gibi haklar da yer alıyor.
KİRACILARI, ev sahipleri karşısında avantajlı duruma getiren, "Almanya'dan oğlu geldi evimden çık" dönemini kapatacak yeni Borçlar Kanunu taslağı, kiracıya, evde yaptığı tadilatın tam karşılığını ve özel durumlarda kirada indirim isteme hakkı da getiriyor.
650 MADDELİK TASLAK: 650 maddelik taslağa koyulan yeni bir hükümle sık sık dava konusu yapılan evde yapılan ve değerini artıran tadilat ücretlerinin kiracılara geri ödemesi de düzenlendi. Ev sahiplerinin,
"Evimi, eski durumuyla geri var.
Yaptırdıklarını da sök" devri kapanıyor.
Ev sahiplerinin kiralananı eski durumuyla geri verilmesini isteyemeyecekleri kuralı getirildi. Kiracılar da ev sahibinin rızasını alarak, tadilat yapacaklar. Kira sözleşmesinin sona ermesinden sonra da bu yenilik ve değişikliklerin evde meydana getirdiği önemli değer artışının "tam karşılığını" ev
sahibinden isteyebilecekler.
İNDİRİM DE İSTENEBİLECEK:
Taslağa göre kiracı, taşındığı evde, örneğin çatının akması, rutubet gibi durumlarda bu ayıbın giderilmesi için geçen süre için kira bedelinden ayıpla orantılı indirim isteyebilecek.
PEŞİN KİRA CEZASI KALKACAK:
Kiranın bir ay aksatılması halinde kalan kiraların tümünün peşin olarak ev sahibine ödenmesi de yeni düzenleme ile ortadan kaldırıldı. Kirasını geciktiren kiracı, gecikme faizini ödeyecek ancak geri kalan ayların kira ödemesini kira sözleşmesine göre yapacak.
EŞTEN İZİNSİZ EVDEN ÇIKMAK YOK: Aile konutu olarak kiralanan evden, eşe danışmadan çıkılamayacak. Taslak, kira sözleşmesinin feshinde eşin
"açık rızasının" olması şartını getiriyor.
KİRACIYA İŞYERİNİ DEVİR HAKKI:
İşyerlerine ilişkin kira uygulamalarında, kiracı işi yolunda gitmezse dükkanı başka bir kiracıya devredebilecek. Mal sahibinin de onayı alınarak, devir yapacak. Dükkan sahibi "Haklı bir gerekçe ve özel bir sebep" gösteremezse, devir işlemine artık karşı çıkamayacak. Bu tür devirlerde, eski kiracının taşınmazla hiçbir hukuki bağı kalmayacak. Kira sözleşmesi, kira borçları devralan yeni kiracıya geçecek.
KEFİL MİKTAR YAZACAK:
Taslakla, kefaletle ilgili çok önemli bir yeni düzenleme yapıldı. Kefalet sözleşmelerinde kefilin sorumlu tutulacağı miktar, kefil tarafından belirlenecek. Kefil sadece kabul ettiği miktardan sorumlu olacak. Kefalet sözleşmesi yazılı yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azami miktar belirtilmedikçe geçersiz sayılacak. Kefil, sorumluluk miktarını, kefalet tarihini, müteselsil kefil olduğunu kendi el yazısıyla yazacak.
İşyerinde cinsel tacize karşı özel güvenlik
BORÇLAR Kanunu Taslağı, işyerinde cinsel tacizin önlenmesi için işverene yükümlülükler getiriyor. Cinsel tacize uğrayan çalışanın derhal yardım isteyebileceği özel bir güvenlik sisteminin yanısıra, ışık, ses ve görüntü ile tacize uğradığını belirten bir alarm sistemi kurulacak.
Piyango alacağı için dava yolu kapanıyor
BORÇLAR Kanunu'nu değiştirecek yeni taslak, kanun veya yetkili makamlarca izin verilmiş olmadıkça piyango ve diğer şans oyunlarından doğan alacaklar hakkında dava açılmamasını öngörüyor.