Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2004 01:45
Kıraça Holding Başkanı İnan Kıraç, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi binasının 12-13 trilyon liraya mal olduğunu belirtti. İnan Kıraç, "Kıraç Ailesi olarak kültür ve sanata dönük projeler için 100 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını" açıkladı.
OSMAN Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı tablosunu Müze Pera'da sergilenmek üzere 5 trilyon liraya alarak dikkatleri çeken
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suna Kıraç ile Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Kıraça Holding Başkanı İnan Kıraç, kültür ve sanata 100 milyon dolarlık bütçe ayırdı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin tanıtımında konuşan İnan Kıraç, Müze Pera binasının toplam maliyetinin 12-13 trilyon lira olduğunu söyledi. Gerek Suna Kıraç'ın, gerek Koç Ailesi'nin gerekse kendisinin sahip oldukları her şeyi Türk toplumuyla paylaşmak gibi bir tutkusu olduğunu belirten İnan Kıraç, "Müzecilikte alanının ilki Sadberk Hanım Müzesi, Rahmi Koç Müzesi gibi çalışmalar yapıldı. Suna Hanım da kendine ait koleksiyonlarını paylaşmak için bu harekete geçti. Biz Türkiye'yi, toprağımızı, insanımızı çok seviyoruz. Türk gençliğine de güveniyoruz. Bu inanç içinde ellerimizdekileri onlarla paylaşmak için yola çıktık. Kültür ve sanatta onların emrine güzel şeyler vereceğimize inanrıyoruz" dedi.
PAYLAŞMAK GÜZEL
İstanbul Tepebaşı'nda bulunan müzenin 2 ve 3'üncü katlarına Sevgi ve Doğan Gönül Salonu ismini verdiklerini belirten Kıraç, "Bu salonda Sevgi ve Doğan Gönül ile Suna ve İnan Kıraç'a ait 300'ü aşkın oryantalist eser sergilenecek. Kaplumbağa Terbiyeci'si de Osman Hamdi Bey'in 5 ayrı eseriyle birlikte bu salonda bulunacak" diye konuştu. Kıraç, "Giderken hiçbir şeyi götüremediğiniz bir hayat yaşıyorsunuz. Paylaşmak güzel bir şey" diyerek varlıklı ailelere benzer projelerde bulunmayı önerdi.
Kıraç, 5 trilyon liraya aldıkları Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunun müzedeki en pahalı eser olacağını belirterek, "Sergilenecek eserlerin toplam değerini henüz belirleyemedik ama çalışıyoruz. Türk halkı sanatta dışarıda neler olup bittiğini de görsün istiyoruz. Dışarıdan sergi getirmek kolay değil. Binayı Avrupa standartlarında ve normlarında yaptık. Bunlara uymadığınızda sigorta primleri çok yükseliyor, sergi getirmek imkansızlaşıyor. Buraya dışarıdan rahatlıkla sergi getirebilirsiniz" diye konuştu.
ÜÇLÜ PROJE
Kıraç, kültür ve sanat projelerinin 3 ayaklı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Müze Pera projenin bir ayağı. İkinci ayak; İstanbul Enstitüsü. Burada Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Devrimi kitap koleksiyonları bulunacak. Yurtiçinde ve yurtdışında
Atatürk'le ilgili yazılmış tüm kitaplar olacak. Bu alanda eğitim görenler, araştırma yapanlar buradan faydalanabilecek. Üçüncü ayak ise; bir kültür merkezi. TRT binasının bir kısmı belediyenin bir kısmı kendilerinin. Eğer olursa orayı kültür merkezine dönüştürebiliriz. Projenin üç ayağının toplamı 100 milyon
dolar civarında. Projenin devamı için arkasına da en az bu kadar bir fon koymak gerek."
TRT binasına talibizİNAN Kıraç, kültür merkezi projesini hayata geçirmek için bina arayışlarının sürdüğünü hatırlatarak, "Yer tahsislerinde hep problem yaşanır. Biz kendi binamıza sahip olmak isteriz. Tepebaşı'ndaki TRT bir süre önce satışa çıkmış. satılamamış. Bildiğim kadarıyla TRT burada mutlu değil, gitmek istiyor. Bina yapısı biraz bozuk. Burayı güzelleştirecek bir yapı gerek. Belediye sıcak bakıyor, TRT de kabul ederse binayı alırız. Kültür merkezi projesinin bina ve restorasyon dahil 70 milyon dolara mal olacağını hesaplıyoruz" diye konuştu.
Müze Pera, Suna Kıraç'ın doğum gününde açılacakSUNA Kıraç'ın doğum günü olan 3 Haziran'da Müze Pera'nın resmi açılışı yapılacak. Beyoğlu Tepebaşı'nda bulunan 8 katlı binanın toplam yüzölçümü 3 bin 700 metrekare. Müzenin giriş katında Kıraçlar'ın Kütahya koleksiyonları ile Anadolu Ağırlıkları olarak adlandırılan Anadolu'da yaşamış tüm uygarlıkların kullandığı ağırlık araçları bulunacak. 1 ve 2'inci kattaki Sevgi ve Doğan Gönül Salonu'nda Kıraç Ailesi'nin oryantalist resim koleksiyonları devamlı sergi olarak yer alacak. 3'üncü katta yurtdışından geçici süreyle getirilecek koleksiyonlar sergilenirken, binanın diğer katları yerli ve yabancı çağdaş resimlere açık olacak.
Kaplumbağa Terbiyecisi burada daha rahat olacakİSTANBUL Modern'le Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu için müzayedede yaşanan çekişmeyle ilgili olarak İnan Kıraç şöyle konuştu: "İstanbul Modern'i çok beğendim. Çok başarılı bir proje. Onlarla müzayedede yarıştık. Onlar da böyle bir eseri müzelerinde sergilemek istemekte çok haklılar. Ancak Osman Hamdi'nin yeri burası. Burada çok daha huzurlu olacak. Kendi ekolünden arkadaşlarıyla burada sergilenecek. İstanbul Modern daha çağdaş eserlerin sergilendiği bir müze."