Kira zammına yüzde 25 sınırı

Güncelleme Tarihi:

Kira zammına yüzde 25 sınırı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 07:00

Dört bakanlığın ortak çalıştığı kira düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kira artışlarına 1 yıl süreyle tavan sınır geleceğini açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Konutlarda bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek” dedi. Bozdağ, tavan zam uygulamasının 2 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, merakla beklenen kira düzenlemesinin nasıl olacağını açıkladı. Borçlar Kanunu’na geçici madde eklenerek, kira artışlarında bir yıllığına tavan zam getirildi. Bakan Bozdağ, “Konut kiralarında, 1 Temmuz 2023’e kadar kira sözleşmelerinde bir önceki seneki kiranın yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir düzenleme getiriyoruz” dedi. Yapılan düzenlemeye ilişkin bilgi veren Bakan Bozdağ şunları söyledi:

Kira zammına yüzde 25 sınırı

Bekir Bozdağ

UYGULAMA GEÇİCİ

“Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Bey, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum Bey, Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati Bey ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ve Adalet Bakanlığı olarak beraber yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu’na, Adalet Komisyonunda eklenecek AK Parti Grubu, MHP Grubu teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böyle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılabilme imkânı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor.” Bu düzenlemeyi yaparken, geçici olmasına özellikle önem verdiklerini belirten Bozdağ, “Bu düzenleme kiracı ve ev sahibinin hukukuna halel vermeden, ikisinin de belli bir fedakârlıkla bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar, umarım beklediğimiz sonuçları doğurur” dedi.

Haberin Devamı

Dün gün içinde Bozdağ’ın açıkladığı ‘kiraya zamda yüzde 25 sınırlaması’ jet hızıyla Meclis’ten de geçti. Meclis Genel Kurulu’nda Avukatlık Yasası’nda değişiklik görüşülürken AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Borçlar Yasası’nda değişiklik önergesi verildi. Konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı getiren yeni madde oylanarak kabul edildi. Borçlar Yasası’na eklenen geçici madde uyarınca, yenilenen kira dönemlerine ilişkin uygulanacak yeni sınırlama 1 Temmuz 2023’e kadar (bu tarih dahil) geçerli olacak. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksinde 12 aylık değişim oranı yüzde 25’in altında kalırsa bu oran geçerli olacak. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Bu oranları geçen sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak. Taraflarca anlaşma yapılmamışsa, hakim tarafından belirlenecek kira bedelinde de bu hüküm uygulanacak.

Haberin Devamı

TARAFSIZLIK ÇAĞRISI

Öte yandan Ankara’da dün düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu’na katılan Bakan Bozdağ, Avrupa Parlamentosu’nun 2021 Türkiye Raporu’na tepki gösterdi ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz Avrupa Parlamentosu ile ilgili konularda Türkiye’ye karşı daima objektif ve tarafsız olmasını bekliyoruz. Başka ülkelere, Yunanistan’a, Fransa’ya, Almanya’ya nasıl davranıyorsa, Türkiye’ye de aynı şekilde aynı şekilde davranmasını, onlara hangi gözle bakıyorsa Türkiye’ye de aynı gözle bakmasını istiyoruz. Ama bakmıyorlar, Türkiye’ye terör örgütlerinin gözü ile bakıyorlar. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bugüne kadar verdiği kararlara uymuştur. 4266 tane AİHM kararı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne taşınmış ve bugüne kadar Türkiye bu kararların 3 bin 758’ini infaz etmiştir, diğerlerinin de infazı devam etmektedir. Türkiye’nin infaz oranı yüzde 89’dur, Avrupa konseyine üye ülkeler içerisinde oran itibarı ile en yüksek olan ülke Türkiye’dir. Ama bizden Kavala davasına müdahale etmemizi istiyorlar. Bir yandan yargı Türkiye’de bağımsız değildir diyorlar, siz karışıyorsunuz diyorlar, öte yandan da rapora yazmışlar, Kavala, Demirtaş serbest bırakılsın yahu Türkiye’de mahkemeler, yargı bağımsız, ne Türk Hükümeti, ne Meclis, ne başka biri emir ve tavsiyede bulunamaz, telkinde bulunamaz, yargı yetkisini şöyle kullanacaksın, böyle kullanacaksın denemez. Türk yargısına Avrupa Konseyi de başka bir yer de Avrupa Parlamentosu da emir ve talimat veremez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!