Kira geliri bölünemez

Güncelleme Tarihi:

Kira geliri bölünemez
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Münir Kızavul (İstanbul): Yaşlı bir baba olarak tapusu üzerimde bulunan iş yerimin, intifa hakkı üzerimde kalmak üzere çıplak mülkiyetini iki oğluma devrettim. 1998'de yıllık 4 milyar lira kira aldım. Bankada müşterek hesabımıza yatırdım ve bu para ile ihtiyaçlarımızı beraberce karşıladık. Kira tutarı 2.5 milyar lirayı geçtiği için beyan edip vergisini ben ödüyorum. Acaba kira geliri, ortak hesaba yattığı ve beraber harcadığımız için üçe bölüp, 2.5 milyar sınırını aşmadığı için beyan dışı kalmamız mümkün mü?

Hukuken ‘‘intifa hakkı’’ denilen kavram, pratikte sahibine, içinde oturma veya kirasını alma gibi fiilen faydalanma hakkı sağlar. Kiranın bir lirasını siz almazsınız, hatta kirasız olarak başkasının istifadesine bıraksanız bile, gerek genel hukuk, gerek vergi hukuku açısından geliri siz elde ediyorsunuz demektir. O nedenle de kiranın tamamını siz beyan edeceksiniz. Banka hesabının oğullarınızla üç kişi adına olması kira gelirinin üçe bölünerek beyan dışı kalmanızı sağlamaz. Sadece olsa olsa banka faiz gelirlerinizin üçe bölünme imkanını sağlar. Onun da vergisel açıdan bazı sakıncaları vardır.

Emekli maaşına

beyan yok

BAHRİ Ürel (Adapazarı): Yıllık emekli maaşım 720 milyon lira, banka faiz gelirim 4 milyar lira, ayrıca vergi mükellefi olarak işyerimdeki faaliyetimde yılda 400 milyon lira gelirim var. Yıllık gelirlerimin toplamı 5 milyar 120 milyon lira. Nasıl beyanname vereceğim?

Emekli maaşınız hiç bir şekilde beyana ve vergiye tabi değil. Banka faiz gelirlerinizin brüt ve arınmadan önceki toplamı olan 4 milyar lira da, beyan sınırı olan 11.7 milyarın altında kaldığından onu da beyan etmeyeceksiniz. Vergi mükellefi işyeri kavramından neyi kastettiğiniz tam anlaşılmıyor. Eğer işyeri kira geliri ise, 2.5 milyarın altında kaldığından onun da beyanı yok. Eğer sizin çalıştırdığınız bir işyeri ise, o zaman ticari faaliyet olarak sadece 400 milyon lirayı beyan edeceksiniz. Faiz gelirinizin beyan dışı kalması için, ticari işletmenize dahil olmaması ve ticari işletmenizle ilgisinin bulunmaması gerekir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!