Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2012 00:00
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İzmir’de düzenlenen “Türkiye Kimya Sanayi Stratejisi Belgesi Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, “2023’te 500 milyar dolar ihracat istiyorsak, bu yapıyla devam edemeyiz.
Yüksek katma değerli üretim sistemlerine ve ürünlere yönelmemiz gerekiyor” dedi. Firmaların teknolojik gelişmelerine yönelik önemli eylemler belirlediklerini anlatan Bakan Ergün, kimya sektörünün çok önemli bir sektör olduğuna belirtti ve şöyle konuştu: “Sektör geçen yıl 13 milyar dolarlık ihracata karşın, 38 milyar
dolar ithalat gerçekleştirdi. Dolayısıyla 25 milyar dolar açık veren bir sektörle karşı karşıyalız. Petrol ve doğal gaz üreten bir ülke olmadığımıza göre, türevlerine odaklanmalıyız. Kas gücü, alın teri de çok önemli ama asıl önemli olan akıl teridir. Kas gücünün, alın terinin bizi getireceği zenginlik seviyesi bellidir, biz ancak akılla zenginleşebiliriz.”
Boyner: destekliyoruz
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ise, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın başlattığı, orta ve uzun vadeli eylem planları ile desteklenen “Sektörel Strateji Belgesi” yaklaşımını çok önemli bir araç olarak gördüklerini belirterek, “Bu eylem planlarının hem özel sektör hem devlet yetkililerinden oluşan katılımcı bir mekanizma ile desteklenmesi, Türkiye’ye hızlı karar ve eylem gerektiren küresel rekabet ortamında daha esnek bir strateji yaklaşımı sağlayacaktır” dedi. Boyner, plastikten kozmetiğe, ilaçtan boyaya kadar birçok sektöre nihai ürün ve yaklaşık 30 farklı sektöre ara malı ve hammadde sağlayan Türkiye kimya sanayisinin bu yapısıyla, Türkiye imalat sanayisinin rekabetçiliği açısından da kritik öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.