Kilosu 2 bin 500 Euro olan ‘trüf’, av için Türkleri de çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Kilosu 2 bin 500 Euro olan ‘trüf’, av için Türkleri de çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2010 00:00

Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarı olarak kabul edilen beyaz trüf mantarı, 2 bin 500 Euro’yu bulan fiyatıyla risotto ve makarnalara özel bir tat verirken, meraklısına da ilginç bir av hikayesi sunuyor.

Trüf mantarının peşine düşerek yolculuğa çıkanlardan biri de Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar. Bir yıl öncesinden yaptırdığı rezervasyonla bu yıl ikinci kez trüf avına çıkmayı planlayan Metin Ar, bu deneyimi yaşamak isteyenlere ekim ve kasım aylarında İtalya’nın yolunu tutmalarını öneriyor.

Siyahın kilosu 500 Euro

Doğan Burda bünyesinde 3 ayda bir çıkacak olan CEOLife dergisinin ilk sayısında İtalya’nın Toscana bölgesindeki Alba kentinde yetişen trüf mantarlarının öyküsünü anlatan Metin Ar, meraklısı için şu ipuçlarını veriyor: “Trüf mantarları kendiliğinden bulunuyor ve hiçbir şekilde yetiştirilemiyor. Bu nedenle beyaz trüf mantarının kilosunun 2 bin 500 Euro, siyah trüf mantarının da 500 Euro. Trüf özellikle risotto ve makarnaya çok yakışıyor. Kilosu 2-3 bin Euro olan bir şeyi herkes yetiştirmek ister ama mümkün değil. Ne zaman nereden çıkacağı da belli olmuyor.

Trüf Fuarı yapılıyor

Her yıl düzenlenen bir fuarla, ‘trüf severlerin’ Alba’da buluştuğunu aktaran Metin Ar, bu konuda da şu bilgileri veriyor: “Alba’ya gitmek için en uygun zaman ekim ve kasım ayları. Ekim başından ocak ayına kadar ziyaret edilmesi mümkün ancak trüf mantarları en çok kasım ayında görülüyor. Ayrıca 1923’ten beri düzenlenen Trüf Mantarı Fuarı da kasım ayında gerçekleşiyor. Ancak gitmek isteyenlerin hazırlıklarını mart, nisan aylarında yapmalarında fayda var, çünkü daha geç karar verirlerse yer bulamazlar, Alba küçük bir kasaba.”

Bu avcılar abartmıyor ‘berbat’ı tercih ediyor

METİN Ar, Alba’daki trüf avcılarıyle belli bir ücret karşılığında anlaşılırak ava çıkılabileceğini, ancak bu avcılardan trüfün nereden çıktığını öğrenmenin mümkün olmadığını anlatırken bunu şöyle açıkladı: “Avcılar genelde palavracı olarak bilinir, vurduklarını abartılı olarak anlatırlar. Fakat trüf avcısı tam tersi, çünkü ‘Nasıl geçti’ diye sorduğunuzda trüf avcıları ‘berbat’ der. Çünkü ‘trüf az, bulunmuyor’ söylentisi dolaştıkça fiyat artıyor. ”

Avcıların elini koparan domuzlara yasak getirildi

TRÜF mantarlarını bulabilmek için özel yetiştirilmiş köpek veya domuz kullanıldığını ifade eden Metin Ar, İtalya’da domuzların yasaklanma hikâyesini şöyle anlatıyor: “Eskiden İtalya’da trüf avında hem domuz hem de köpekler kullanılırmış. Ancak domuz vahşi olduğu için hem mantara hem de avcıya zarar veriyor. Bulduktan sonra yemesin diye domuzu hemen mantardan uzaklaştırmak lazım. Domuzu itmek zor, bu nedenle İtalya’da bir çok avcının sağ eli yok, domuz ısırıp, koparmış. Çolak avcı sayısı çoğalınca İtalyan parlamentosu da bir kanun çıkarıp avcılıkta domuz kullanılmasını yasaklamış.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!