Güncelleme Tarihi:
Şimşek, dün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 yılı Bütçe Kanun Tasarısıyla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
“Vatandaş merak ediyor. Kıdem tazminatıyla ilgili bir düzenlemeyi Meclise getirecek misiniz, getirmeyecek misiniz” sorusuna Şimşek, “Eğer bütün taraflarla konuşularak bu sistem reforme edilebilirse bu ülkemizin, işçilerimizin faydasınadır. Çünkü şu anda bundan yararlanan işçi oranı yüzde 10'un altında. Ama eğer, bu yönde bu tarafların bir uzlaşması söz konusu değilse bu konuyu zorlayarak yapma şu anda gündemimizde değil. Daha doğrusu şu anda kıdem tazminatıyla ilgili bir tasarı gündemimizde değil” dedi.
Ancak Şimşek, kişisel düşencesi olarak bu ülkede bir iş gücü piyasası reformuna ihtiyaç bulunduğunu, Türkiye’nin dünyanın en katı iş gücü piyasası rejimlerinden birine sahip olduğunu söyledi. ”Biz işsizlerin de sesi olmayı, istihdamın artmasını istiyoruz. Burada esneklikleri ne kadar artırırsak ülkemizin lehinedir” dedi.
BÜTÇEDE SURİYE YOK
Bütçede Suriye konusunda özel bir kalem olmadığını belirten Şimşek, “Bugüne kadar, 2012 yılı içinde bütçeden yaklaşık 400 milyon lira ödenek aktardık. Gelecek sene de bu durumun devam etmesi halinde yine AFAD aracılığıyla, yedekten bu karşılanacak. Ama bunun ne olacağına dair şimdiden bir öngörüde bulunmamız zor” dedi.
“ELMAS VE PIRLANTADA KDV OLMALI”
Elmas, pırlanta gibi değerli takılarda KDV’nin sıfır olmasına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Şimşek, Avrupa ülkelerinin tamamında yüzde 15 ila 25 oranında KDV olduğunu ancak Türkiye’de yüzde 20 ÖTV bulunduğunu anımsattı. Türkiye’nin, sektörün talebi doğrultusunda bir dönem KDV yerine ÖTV’nin getirildiğini belirten Şimşek, “AB ülkelerindeki uygulama KDV ise Meclisimiz takdir ederse, Türkiye'de de KDV olmasını, paralellik anlamında doğru buluruz” dedi.
ASGARİ ÜCRET BEYANINA SON!
Türkiye'de 13 milyon 194 bin çalışandan, 6 milyon 264 bininin, yani yüzde 47’sinin asgari ücretli olarak beyan edildiğine dikkat çeken Şimşek, bunun doğru olmadığını söyledi. Bunun düzeltilmesi için bir çaba içinde olduklarını açıkladı. Ancak bunun ne olduğuna dair bir ipucu vermedi.
YENİ ZAMLAR KAPIDA MI?
Maliye Bakanı Şimşek, muhalefet milletvekillerinin, “2013 yılında vergi gelirlerinde yüzde 14 artış öngörüyorsunuz. Bunu nasıl yapacaksınız, bu gerçekçi bir hedef mi” sorusuna yanıt verdi.
Şimşek, deflasyonun yüzde 9 civarında olduğu bir yılda, yüzde 14 vergi geliri artışının iki nedene dayandığını açıkladı. “Bu yıl birtakım tedbirler aldık, yani zam yaptık. Bunun 2012 yılına etkisi 2.6 milyar; 2013 yılı etkisi 10 milyar” dedi.
BOTAŞ, 7.5 MİLYAR VERGİ ÖDEYECEK
NOTUMUZUN YÜKSELMESİNİ CARİ AÇIK ENGELLİYOR Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’deki tasarruf açığının kendisini de çok rahatsız ettiğini belirtirken, özellikle özel sektörde tasarrufların mutlaka artması gerektiğine dikkat çekti. Bunun artması için olağanüstü bir çaba gösterdiklerini ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir bireysel emeklilik teşviki getirdiklerini anlattı. Kamuda tasarruf açığının azaltılması için de büyük çaba harcadıklarını ancak 2012 yılında bu açığın istemediği şekilde arttığına dikkat çekti. Şimşek, bir yandan da gönlünün yatırım ve büyümeden yana olduğunu belirtirken, Türkiye’nin mevcut büyüme oranlarıyla milli gelirini üçe katlayamayacağını bildiğini söyledi. Ancak Şimşek, cari açığın Türk ekonomisi için önemli bir sorun olduğunu anımsatarak, “Bu ülkenin cari açık sorunu olmasa yani dış kırılganlık olmasa, çok daha yüksek notu hak ediyor. Özel sektörümüzün tahvil yoluyla, 10 yıl üzeri borçlanabilmesinin yolu yatırım notundan geçiyor” dedi. |
Şimşek, 2012 yılında bütçe hedefinde bir miktar sapma olduğunu ancak bu kadar sıkıntılı bir yıl olmasına karşın Maliye Bakanlığı’nın vergi gelir hedeflerini tutturduğunu söyledi. Hatta vergi gelirlerinde öngörülenin üzerine çıktığını belirterek, “Genel bütçe gelirleri de tıkırında. Neye rağmen? Özelleştirmede 10 milyar liraya yakın sapmaya rağmen“ dedi.
SAVUNMA HARCAMASI DÜŞÜYOR
Mehmet Şimşek, 2013 yılında Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesinin 20.4 milyar, Jandarma’nın 5.8 milyar, Emniyet’in 14.8 milyar, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 432 milyon, Savunma Sanayi Müsteşarlığının 41 milyon; MİT'in 996 milyon, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin 19 milyon, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın bütçesinin de 20 milyon lira olduğunu belirtti.
Bütçe dışında olan Savunma Sanayi Fonu'na da 2,7 milyar lira aktarıldığını açıklayan Şimşek, bunların tamamı toplandığı zaman savunma için yapılan harcamanın 45 milyar lira etmediğini söyledi. Şimşek, “Şimdi sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesi 47 milyar 496 milyon lira, YÖK ve üniversiteleri de katarsanız eğitim 68 milyar 53 milyon lira” dedi.
Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'de askeri harcamaların milli gelire oranının 2002 yılında yüzde 3,9 iken, 2011 yılında bunun yüzde 2,3'e indiğini belirten Şimşek, savunma harcamalarının GSYH'ye oranında artış yaşanmadığını, tam aksine bir azalma olduğunu söyledi. Şimşek, “Dolayısıyla 2013 bütçesine savaş bütçesi, demek hakikaten büyük bir haksızlık” diye konuştu.
ALTIN KAPALIÇARŞIDAN GİDİYOR
Altın ihracatıyla ilgili bir soruyu ise Şimşek, “Altın ihracatı ilk 9 ayda, 10,7 milyar lira. Aynı dönemdeki toplam ihracat 113 milyar dolar. İlk 9 ayda altın ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 9. Net altın ihracatına bakarsanız yüzde 6,3'e kadar iniyor” dedi. İran’dan alınan doğalgazın altın ile ödendiği iddialarının doğru olmadığını, bu ödemenin Halkbank aracılığıyla yapıldığını söyledi.
Şimşek, “İran kaynaklı bir talep var mı yok mu? Son ay Birleşik Arap Emirlikleri kaynaklı bir talep var. Ama 8 ayda muhtemelen döviz bürolarından, kapalı çarşıdan alınan altın olarak kayıtlara giriyor” diye konuştu.
YENİ YASANIN ETKİSİ
Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın bütçeye etkisi konusundaki bir soru üzerine Bakan Şimşek, söz konusu yasanın, geçmesi halinde 2013 yılına etkisinin 610 milyon lira olacağını, bu rakamın da bütçede yer aldığını bildirdi. Şimşek, 2014 yılındaki etkisinin 3 milyar 727 milyon; 2015 tahmini etkisinin de 4.1 milyar olduğu açıkladı.
Şimşek, söz konusu tasarıda yer alan düzenlemeyle 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre tahsil edilen vergi ve harçların (ilan, reklam vergisi, eğlence vergisi, elektrik ve havagazı tüketim vergisi, yangın sigortası vergisi, haberleşme, çevre ve temizlik vergisi...vs) 5 yıl süreyle alınmayacağını vurguladı.
FATF ÜYELİĞİ
OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FAFT) tarafından Türkiye'nin üyeliğinin askıya alınmasıyla ilgili soru üzerine Şimşek,Türkiye’nin terörün finansmanıyla ilgili kanununun yetersiz olduğuna dair uzun süredir bir kanı bulunduğunu anımsattı. Kendilerinin bu tasarıyı uzun bir zaman önce Meclis’e gönderdiklerini ancak tasarının Adalet Komisyonu’nda olduğunu belirtti.
Bunu Adalet Bakanı’nın takip ettiğini belirten Şimşek, “Henüz komisyondan geçip Genel Kurul'a inmedi. Burada temel tartışma konusu şu; uluslararası alanda bu yönde idareye çok ciddi yetkiler veriliyor. Yani teröre bulaşmış veya terör finansmanını sağlamış kişi ve kuruluşlarının mal varlıklarının idari bir kararla dondurulması hususu... Şu anda yaygın olarak İngiltere, ABD gibi birçok ülkede uygulanan bir durum. Türkiye'de bunun Anayasa’ya uygunluğu konusu veya Türkiye'de bu, böyle idari bir kararla olmalı mı, yoksa mahkeme süreciyle mi olmalı, şeklinde bir tartışma var. O nedenle henüz komisyondan geçip Genel Kurul'a inmedi. Böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi.