Kıbrıs korkusu Yunanistan’a 216 milyar dolarlık silah aldırdı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs korkusu Yunanistan’a 216 milyar dolarlık silah aldırdı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2012 00:00

Borç krizi sonrasında Yunanistan’ın iflasın eşiğine gelmesinde, 1990’lı yıllardan itibaren hızla silahlanması ve savunma harcamalarının da önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Yunanlı bir yetkili, “Kıbrıs nedeniyle silaha 216 milyar dolar harcadık” itirafında bulunurken, Almanya ve Fransa da Atina’ya kredi verirken, ‘silahını bizden al’ şartı koştu. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 130 milyar Euro’luk kurtarma paketi karşılığında, savunma harcamalarını 400 milyon Euro azaltmayı kabul eden Yunanistan’da söz konusu kesintilere rağmen ülkenin askeri bütçesi hâlâ gayri safi mili hasılanın yüzde 4’üne denk geliyor. Yunanistan’ın savunma harcaması Euro bölgesi ortalamasının iki katı.

90’larda başladı
Yunanistan’ın, Türkiye’den gelebilecek tehdidi gerekçe göstererek 1990’ların sonundan bu yana Almanya, Fransa ve ABD’den yüzlerce Leopard tankı, Howitzer topları, F-16 ve Mirage savaş uçakları aldığı belirtildi. Konuyla ilgili olarak Yunanistanlı bir güvenlik uzmanı, “Kıbrıs’ın 1974’teki işgalinden sonra 216 milyar Euro’luk silah aldık. Eminin ki gizli fonlar nedeniyle gerçek harcamalar daha fazla” ifadelerini kullandı.
‘Bizden silah al’ şartı
Almanya, silah ihracatının yüzde 15’ini Yunanistan’a yapıyor. Almanya’nın Avrupa’daki en büyük silah pazarı olan Yunanistan’a Berlin ve Paris kredi verirken, “silahını bizden alacaksın” şartını koştuğu da iddia edildi. Alman Başbakanı Angela Merkel de, bir Yunanlı sendikacıyla ‘Sizden silahlanmaya bu kadar para harcamanızı istemedik’ ifadeleriyle Yunanistan’ı eleştirmişti. Merkel, “Silaha yaptığınız harcamalar, kutuplaştırmaya yol açtığı gibi Türkiye’yi de silah yarışına kışkırtmaktır” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

‘Türkiye’yle savaş uzak ihtimal’

THE Guardian haberinde Yunanistan’ın, savunma harcamalarına büyük pay ayırmasına neden olarak, Türkiye tehdidinin gösterildiği belirtildi. Fakat NATO üyesi ve ABD başta olmak üzere birçok ülkenin ortak müttefiki olan iki ülke arasında savaş ihtimalinin çok uzak olduğunun altı çizilerek, Yunanistan’ın savaş ihtimali az olan bir ülke olarak savunmasına ayırdığı payın oldukça yüksek olduğu savunuldu. Türkiye’nin karşılıklı olarak silah harcamalarının azaltılmasını önerdiği ve Yunanistan’ın, defalarca bunu reddettiği de haberde yer aldı. Ayrıca, Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin son yıllarda önemli ölçüde iyileştiği de kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!