Güncelleme Tarihi:
İddiaya göre, Engin Çıray gerçekte olmayan bankadan kredi bulacağı sözü ile Avesa İnşaat’tan 280 bin Euro, eski KGB ajanı olduğu belirtilen Rus M.M.’den ise 95 bin Euro komisyon almış.
HÜRRİYET’in “Hayalet Bankacı” manşeti ile duyurduğu “olmayan banka ile gerçekleştirilen dolandırıcılık iddası”nda yeni bilgiler ortaya çıktı. İstanbul, Gaziantep, Malatya’daki birçok şirketin yanı sıra bir İtalyan fon şirketini ‘hayali banka’larla dolandırmakla suçlanan Gürcan Büyükarslan’ın yanı sıra Kazım Engin Çıray’ın (70) da benzer yöntemler kullanarak şirketlerden para aldığı iddia ediliyor.
Kendisini banka sahibi olarak tanıtan Çıray hakkında Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu yılın başında dava açıldı. Nitelikli dolandırıcılık yapmakla suçlanan Çıray hakkında 7 yıl hapis isteniyor. Çıray, yargılanmasına konu olayda yurtdışında kredi temin edeceği vaadi ile İstanbul’da kurulu Avesa İnşaat Tekstil Dış Ticaret Şirketi’nden 280 bin Euro nakit para ve 51 bin Euro’lık senet aldı.
ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN DEVREDE
İddiaya göre olay şöyle gelişti. Rus istihbahrat servisi KGB’nin eski çalışanı olduğu belirtilen Rus M.M. bir çimento fabrikalarının makinelerinin alımı için harekete geçti. Makineler yurtdışından alınıp Türkiye üzerinden Kuzey Irak’a yeni bir fabrika kurulacaktı. Bu işin Türkiye’deki ortağı ise Avesa İnşaat’tı. Banque Internationale London’ın hissedarı olarak kendisini tanıtan Çıray, makine alımı için Rus M.M. ile Avesa İnşaat’a yurtdışından kredi bulacağını söyledi. Bunun üzerine masraflar için M.M., Çıray’a 95 bin Euro nakit para verdi. Aynı şekilde Avesa İnşaat da yine Çıray’a 280 bin Euro verdi ve böylece sözde kredinin yüzde 8 komisyonu teslim edilmiş oldu.
Gerekli olan krediyi ise Oversas Trade Bank’tan temin edebileceğini söyledi. Oversas Trade adına kredi işlemleri için gerekli evraklar ABN Amro Bank’a gitti. ABN Amro söz konusu evrakların sahte olduğunu, Banque Internationale adında İngiltere’de bir banka olmadığını bildirdi.
ALDIĞI SENETLERİ HACZE KOYDU
Yine iddialara göre Avesa nakit para dışında Çıray’a ayrıca bir miktar da senet verdi. Söz konusu senetlerin bir bölümü geri alınırken 51 bin Euro’luk senet Çıray’da kaldı. Şirket, ihtarname çekmesine rağmen senetlerini alamadığı gibi söz konusu senetler icraya konuldu. Şirketin, tüm banka hesapları bloke edildi, ofis eşyaları haczedilmek istendi.
OLMAYAN BANKANIN TEMSİLCİSİ
Kazım Engin Çıray, dava dosyasına sunulan belgelere göre Banque Internationale London’ın temsilci olarak görevlendirilmiş. Ancak Ciray, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun konu ile ilgili geçtiğimiz yıl hazırlanan bir raporunda, Başmurakıp Umman Taşkara’ya verdiği ifadede, Banque Internationale ile bir ilgisinin olmadığını söylemişti. Çıray’ın kredi temin edeceği söylediği bankaların, Agricultural Bank, Overseas Bank, Royal Bank London, Swiss Finance Bank London olduğu anlaşıldı. Ancak banka olarak tanıtılan kurumların hiçbiri gerçekte banka konumunda değildi.
‘Parayı aldım bizim bankaya verdim’
hurriyet.com.tr’nin ulaştığı Çıray, hakkındaki suçlamaların doğru olmadığını savundu. 20 yılı aşkın bir süredir şirketlere kredi temin etmeye çalıştığını, kimi şirketlerin başka kişiler tarafından önerildiğini anlatan Çıray, Avesa İnşaat’tan 280 bin Euro değil, 130 bin Euro aldığını, söz konusu parayı da elden aldığını söyledi. Avesa’dan aldığı paraya ek olarak, 51 bin Euro’nun da kendi cebinde çıktığını öne süren Çıray, parayı da kredi işlemleri için ortağı olduğunu söylediği Oversas Trade Bank’a verdiğini belirtti. Çıray, Rus M.M.’nin ise kendisine para vermediğini öne sürerek, M.M.’nin kendisinden şantaj yolu ile para istediğini iddia etti.