Güncelleme Tarihi:
Yeri konusunda spekülasyonlar devam ederken özellikle Kestanelik bölgesindeki halk çoktan güzergâhı belirlemiş durumda. İddiaya göre ‘Kanal’, Güneyde Büyükçekmece Gölü üzerineden başlayıp, kuzeyde Durusu üzerinden Karadeniz ile buluşacak.
AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan Kanal İstanbul ile ilgili güzergâh tartışmaları hızlandı. Dün Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan haritaya göre güzergahın Durusu-Yassıören-Kavaklı arasında belirlendiği iddia edildi. Ancak özellikle Çatalca Kestanelik köyü çevresindeki halk Kanal’ın alternatif bir güzergâhı olduğuna inanıyor. Bu spekülasyon bölgedeki emlak fiyatlarını da uçurmuş durumda. Kestaneliklilerin iddiasına göre Kanal İstanbul Büyükçekmece Gölü ve Durusu Göllerini de içeren bir güzergâhtan geçecek. Böylece Kanal İstanbul’un maliyeti de önemli ölçüde azalacak.
Arazi olsun yeter
BÖLGEDE faaliyet gösteren ismini vermek istemeyen bir emlak komisyoncusu, artık köy halkında pek fazla arazi kalmadığının altını çizdi. Emlak komisyoncusu, “Özellikle havalimanına yakın yerlere çok büyük talep var. Geçmişte vatandaş belirli ölçülere sahip arazi arıyordu. Şimdi ise devir değişti. Ölçüsü, şekli, arazinin özellikleri fark etmiyor. Havalimanı veya inşa edilen yeni yola yakın olması yetiyor. Bölgede en çok değer kazanan alanlar ise Yeniköy, Karapınar ve Durusu. Buralarda metrekare fiyatları 50 liradan 600 liraya kadar çıktı” diye konuştu.
Köylüde arazi kalmadı
KESTANELİK köyüne komşu Çanakça’da da durum farklı değil. Arazilerin değerinin bir anda artış gösterdiğini kaydeden Köy Muhtarı Ayhan Tutun, köy halkının elinde pek fazla arazi kalmadığını ifade ediyor. 3500 nüfuslu köyde köy halkının sahip olduğu arazilerin yüzde 70’ini elden çıkardığını kaydeden Tutun, “Arazi fiyatları arttı ancak köylü para kazanamayacak” dedi.
İmar var ama açık değil
BÖLGEYE arazi almak için gelenlerin imar iznine bakmadığına değinen emlak komisyoncusu, “Yatırımcılar için tapu olması yetiyor. Zaten onlar da aldıkları fiyata göre arazi değer kazanınca hemen satıyor” diye konuştu. Bölgede emlak alanında ‘Tahtakale’ benzeri bir yapının oluştuğunu belirten emlakçı, “Özellikle Arnavutköy Tapu Kadastro binasında çok büyük kalabalıklar oluşuyor. Çevrede birçok emlakçı ve emlak komisyoncusu bulunuyor” diye konuştu.
Asansör sistemi ile geçiş sağlanabilir
TATLI su kaynakları üzerinden ‘kanal’ geçen dünya üzerinde bir çok örnek olduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Melek Alhan “Kanalın geçeceği yerde özellikle su kaynaklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Tatlı su ile tuzlu suyun karışması halinde doğanın dengesi bozulabilir” dedi. Bu durumun yaşanmaması için çok detaylı mühendislik çalışmaları yapılması gerektiğini dile getiren Alhan, “Deniz ile göl arasında gemi geçiş havuzları oluşturularak, gemi denizden alınıp göle aktarılabilir.Geçişte asansör sistemi kullanılıyor. Bu yöntemde göl ve havuz girişine kapaklar yapılıyor. Gemi geçişinde kapaklar açılıyor. Bu geçiş esnasında az miktarda tuzlu ve tartlı su karışıyor. Ancak yaşanan bu karışıklık doğanın dengesini bozacak düzeyde olmuyor” diye konuştu.
KESTANELİK BÖLGESİNDEKİ SATILIK ARSALAR