Kestanede "zorlu" hasat zamanı

Güncelleme Tarihi:

Kestanede zorlu hasat zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 14:13

Kestane üretiminin önemli bölümünün yapıldığı Aydın’da üreticiler, dağlık arazilerdeki yaklaşık 60 yıllık ağaçların üzerinde zorlu mesaiye başladı. Üreticilerden Davut Bayrak:"Yemesi güzel ama toplamadaki zahmeti de çok fazla. Sırıkla ağaçlara çıkmak kolay olmuyor" Aydın Ticaret Borsası Başkanı Bosnalı: "Şu ana kadar kalite iyi görünüyor. Bursa gibi Aydın'da da kestane şekeri üretimini artırmak istiyoruz"dedi.

Haberin Devamı

Kestane üretiminin yaklaşık Yüzde 33'ünün karşılandığı Aydın'da üreticiler, zorlu hasat sezonuna başladı. 
Efeler ilçesi Eğrikavak Mahallesi'ndeki üreticilerin önemli bölümü, hasat sezonunun başlamasıyla kestane ağaçlarının yoğun olduğu 800 metre rakımlı İncebel Yaylası'na göç ediyor. Yaklaşık bir ay süren hasat boyunca gün doğumundan akşam geç saatlere kadar çalışan üreticiler, günlerini yaklaşık 60 yıllık ağaçların üzerinde geçiriyor. 
Erkek çalışanlar dallardaki dikenli kestaneleri sırık yardımıyla yere düşürürken, kadınlar da kestaneleri çuvallara dolduruyor. 
Bu işlem sonrası geniş çukurların içine dökülüp üzeri eğrelti otlarla örtülen kestaneler 2 gün boyunca sulandıktan sonra 20 gün kurumaya bırakılıyor.

Üreticilerden Davut Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İncebel Yaylası'nda yaklaşık 800 ton kestane üretiminin yapıldığını, bu yıl yağışların az olması nedeniyle verimde düşüş beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ailesiyle birlikte her yıl yaklaşık 4 ton kestane topladıklarını anlatan Bayrak, "Kestaneyi yemesi güzel ama toplamadaki zahmeti de çok fazla. Sırıkla büyük ağaçlara çıkmak kolay olmuyor. Kestane toplama işlemi bittikten sonra tüccarlara veriyoruz. Onlar da bu malları ihraç ediyor." şeklinde konuştu. 

"BU YIL FİYATLARIN YÜKSELMESİNİ UMUYORUZ"

Kilogramını geçen yıl 7 liradan sattıkları kestaneden elde ettikleri gelirin emeklerini karşılamadığını, başka bir geçim kaynakları olmaması nedeniyle bu işi yapmak zorunda olduklarını kaydeden Bayrak, bu yıl fiyatların yükselmesini umduklarını dile getirdi. 
Üreticilerden Kadriye Sütçü de 13 yaşından bu yana kestane topladığını belirterek, "Kadınlar için zor olsa da artık alıştık. İşimizi severek yapıyoruz. Bir kadın için çok zor geçiyor. Bende bel fıtığı olduğu için zor geçiyor. Ama ekmek parası için yapıyoruz. Çocuklarımızın geleceği için ekmeğimizi taştan çıkarmaya mecburuz. Hasat zamanında 1 ay bu yaylalarda kalıyoruz. Sabah erken kalkıp akşam olana kadar çalışıyoruz. Allah sağlık verdikçe bu işi yapmaya devam edeceğim." dedi.

Haberin Devamı

Muhsin Bayrak da kestanenin yöre halkının ana geçim kaynağı olduğunu, son zamanlarda bazı kestane ağaçlarında görülen ve halk arasında "kestane kanseri" olarak bilinen hastalığın kendilerini endişelendirdiğini ifade etti. 
Aydın Ticaret Odası Başkanı Adnan Bosnalı da Aydın'ın Türkiye'deki kestane üretiminin yüzde 33'ünü karşıladığını, geçen yıl Türkiye genelindeki 63 bin 750 ton kestanenin 21 bin 215 tonunun kentte üretildiğini bildirdi.

Bu yıl iyi bir sezon beklediklerini dile getiren Bosnalı, "Şu ana kadar kalite iyi görünüyor. Umarım hasat sonunda üretici hem kalite hem fiyatlardan memnun olur. Bursa gibi Aydın'da da kestane şekeri üretimini artırmak istiyoruz. Şu anda tek bir firma bu işi yapıyor ama inanıyorum ki bu sayı Aydın'da önümüzdeki yıllarda artacaktır." diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!