Kestane şeker olunca değerleniyor

Güncelleme Tarihi:

Kestane şeker olunca değerleniyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 10:35

Piyasada kilosu 4-7 liraya satılan kestane, adı Bursa ile özdeşleşen “Kestane şekeri”ne dönüşünce fiyatı yaklaşık 3-7 kat artıyor.

Sadece Türkiye'de değil, özellikle Akdeniz ve bazı Avrupa ülkelerinde büyük beğeni toplayan kestane şekeri, yılın belirli dönemlerinde ağaçtan toplanan kestanenin sınıflandırma, kabuk soyma, dondurma ve depolama, çözündürme, haşlama ve şekerlendirme' işlemlerinden sonra ambalajlanarak tüketicilere sunuluyor.

Piyasada 4-7 Lira arasında alıcı bulan kestanenin, uzun süren bir yolculuğun ardından “Kestane şekeri”ne dönüşmesiyle birlikte fiyatı da artıyor. Bursa'da çeşitli firmalar tarafından üretilen kestane şekerinin fiyatı firmaya ve kestanenin boyutuna, ambalajına göre değişiyor.

Plastik ambalajlarda kilogram hesabıyla satılan kestane şekerinin fiyatı, 15 ile 38,50 lira arasında değişirken, ambalajı değişen ürünün fiyatı da otomatik olarak artıyor.

Özel kutularda genellikle gram hesabıyla satılan ürünün 800 gramlık büyük kutudaki fiyatı 18-32,50 lira arasında değişirken, 400 gramlık küçük kutunun fiyatı ise 12-17,75 lira arasında satılıyor.

Kestane şekerinin özel ambalajlanmış “Baraklı” ve “Fantazi”olarak adlandırılan çeşitlerinde ise fiyatlar, normal ürüne göre oldukça artıyor. Bu ürünlerin kilogramı 47,50 ve 54 liradan alıcı bulurken, özel ambalajlardaki kestane şekerinin 1 adedi 1-1,5 liraya geliyor.

Kestane şekeri üretici bir firmanın Genel Müdürü Ali Tatveren, kestane şekerinin, kestanenin uzun süren bir yolculuğunun ürünü olduğunu söyledi.

Firmalarının yaklaşık 80 yıldır kestane şekeri üretiminde liderliğini sürdürdüğünü ve kestane şekerinin okulu olarak bilindiğini ifade eden Tatveren, “Kestane şekeri, el emeği yoğun ve oldukça zahmetli bir üretim süreci geçirmesi nedeniyle, kestane kültürünün tanındığı tüm ülkelerde maliyeti yüksek bir üründür. Yüksek üretim maliyetlerinin nihai ürün fiyatına yansıması yadsınamaz bir gerçektir” dedi.

Tatveren, nakliye, enerji gibi maliyet fiyatlarındaki artışın, kestane şekeri maliyetlerinin artmasına neden olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
“Her ne kadar yüksek teknoloji üretim hatları kullanılsa da, kestane şekeri üretiminde el emeği büyük önem taşımaktadır. Sektörümüzde yaşanan en büyük sıkıntı merdivenaltı firmaların sağladığı haksız rekabet ortamıdır. Vergisini vermeyen, kaçak işçi çalıştıran ve kalitesiz ürün üreten firmalar, maliyeti düşürme yoluna gitmektedirler. Halk sağlığının korunması için, tüketicilerin bilinçli olması ve satın alma kararlarını belirlerken, ucuz ürünlere yönelmemeleri gerekir. Firmamız, kestanenin farklı şekillerde tüketilmesine yönelik olarak sürdürdüğü Ar-Ge çalışmalarına ciddi yatırım yapıyor. Kestane şekeri daha çok hediyelik bir ürün olarak satın alındığı için, ambalajı da önem taşımaktadır. Gerek raf ömrünü artırmak gerekse görsel olarak ürüne değer kazandırmak için, farklı ambalajlar araştırılmakta ve bu konuda yenilikler sürekli takip edilmektedir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!