Güncelleme Tarihi:
Özellikle şekerleme yapımında kullanılan ve ‘şekerci kestanesi’ olarak adlandırılan kestanenin hasadında sona gelindi. Geçimini kestane üretimiyle sağlayan yaklaşık 20 bin aile, ürünlerini tüccara satmaya hazırlanıyor. Dünyada yıllık 2 milyon ton kestane üretildiğini, Türkiye'nin ise ortalama 60 bin tonluk rekolteye sahip olduğunu söyleyen Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Türkiye'nin kestane üretiminde Çin, Portekiz, İspanya ve İtalya'dan sonra 5. sırada yer aldığını söyledi.
Aydın’ın ortalama 20 bin tonluk kestane üretimiyle Türkiye’de birinci sırada yer aldığını bildiren Bosnalı, bu yıl ürünün bol olduğunu, Aydın’da da 22 bin ton civarında rekolte beklendiğini ifade etti. Bosnalı, kalite açısından ise en fazla tercih edilen ülkeler arasında yer aldıklarını aktardı. Yeni sezondaki ihracat beklentileri hakkında bilgi veren Bosnalı, geçen yıl kilogram başına 3-3.5 dolar seviyesinde seyreden ihracat rakamının, bu yıl 2.5-3 dolar seviyesine gerilemesinin beklendiğini belirtti. Türkiye'de 2014 yılında 11 bin 500 ton olan kestane ihracatının bu yıl 12 bin tona çıkmasının hedeflendiğini vurgulayan Bosnalı, “Hedeflediğimiz gibi olursa kestane ihracatından yaklaşık 40 milyon dolar hasılat bekliyoruz. Özellikle İtalya, Lübnan ve Fransa gibi ülkeler, kestane alımında ön plana çıkıyor. Bu sene yine aynı ülkelere daha yüksek tonajda mal vereceğiz” dedi.