Güncelleme Tarihi:
Zonguldaklı arıcılar, dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balının üretiminin mevsim normalleri dışındaki yağış ve kuraklık gibi nedenlerle bu sezon 600 tondan 40 tona gerilemesinin sıkıntısını yaşıyor Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Başkan Yardımcısı Ali Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane balı üretiminde bu sezon rekor düşüş yaşandığını söyledi. Arıcıların bekledikleri verimi alamamalarından dolayı maddi sıkıntılara girdiğini, kredilerini de ödeyemediğini anlatan Çakır, "Uzun yıllardır gezici arıcılık yapıyorum. Üretimin bu kadar düştüğü bir yıl hatırlamıyorum. Kestane balı üretiminde son 20 yılın en düşük verimini yaşıyoruz, koloni başına 12-13 kilogram olan üretim 800 grama kadar düştü. Talep çok ama bal yok" diye konuştu.
200 LİRAYA DAYANDI
Sinop'un Erfelek ilçesinde kestane balı rekoltesinin düşüklüğü, fiyatlara yansıdı. Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane balında ilçelerinin Türkiye'nin önemli merkezleri arasında yer aldığını söyledi. Bu yıl olumsuz hava şartları sebebiyle kestane ağaçlarının yeteri kadar çiçek açamadığını, bunun da bal üretimine yansıdığını belirten Koca, geçen yıl il genelinde 75 ton olan kestane balı üretiminin, bu yıl 10 tona kadar düştüğünü dile getirdi. Bu durumun hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur ettiğini vurgulayan Koca, geçen yıl bu dönemlerde kestane balının kilogram fiyatının 70 lira civarında olduğunu, şimdi ise 170 hatta 200 lira seviyelerine ulaştığını kaydetti.
20 GÜN SÜRDÜ
Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erden de kestane balında rekolte düşüklüğüne vurgu yaptı. Kastamonu’da sahil bölgelerinde sadece kestane ağacının olması nedeniyle mecburen arıların yağışlı havanın durmasını beklemek zorunda kaldığını ifade eden Erden, “Maalesef bu yıl üretimdeki kestane balı, poleni başına 3-5 kiloyu geçmemiştir. Sahil ilçelerimiz Çatalzeytin, Abana, Bozkurt, İnebolu, Doğanyurt, Cide ve kısmen de Şenpazar ilçelerinde orman gülü balı yarısına kısmen de azda olsa kestane balı üretimi yapılmaktadır. Kestane balı üretimi de, bizim için en erken 1 Haziran ayı itibariyle bal akımı başlamaktadır. Ama maalesef 1 Haziran’dan sonrada sürekli yağışlı hava olmuştur. 1 Haziran’daki bu yağış, aşağı yukarı 20 gün sürdü” diye konuştu. Sahil bölgelerinde arıcılık yapanların denize yakın kısımlarında kestanelerden bal alamadığını vurgulayan Ahmet Erden, “Buda yağışın etkisi yanı sıra kestanelerin mevsim sıcaklığına göre, çiçeklerin erken uyanmasına bağlamaktadır. Bu 3-5 kilogramlık polen başına verimi de buna bağlıyoruz” şeklinde konuştu.