Güncelleme Tarihi:
TÃœRKÄ°YE'NÄ°N ÅŸeftali üretiminde önde gelen merkezlerinden olan Balıkesir'in Kepsut ilçesinde bu sezon, son yılların en yüksek veriminin elde edilmesi bekleniyor.Â
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üreticiye verdiÄŸi destek ve hava ÅŸartlarının uygun gitmesi Kepsut ÅŸeftalisinde kalite ve rekolteyi artırdı.Â
Kepsut Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sacit Karakuzu, geçmiÅŸ yıllarda baÅŸta don ve bilinçsiz zirai mücadele nedeniyle ÅŸeftalide verimin düştüğünü söyledi.Â
Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar 3 bin dönümde ÅŸeftali üretildiÄŸini dile getiren Karakuzu, "Son yıllarda özellikle don yüzünden aÄŸacından ürün alamayan üretici baÅŸka tarım ürünlerine yöneldi. AÄŸaçlar söküldü. Bugün bin dönümün altında ÅŸeftali üretiliyor." dedi.Â
Kepsut ÅŸeftalisinin kendine özgü lezzet, koku ve aromasıyla ün yaptığını vurgulayan Karakuzu, şöyle devam etti: "Bu yıl ÅŸeftali bahçelerinde rekoltenin yüksek olması çiftçimizi son derece sevindirdi. Son 5 yıla baktığımızda en yüksek rekolte bu yıl. AÄŸaç başı 50 ile 60 kilogram verim üretici için sevindirici. AÄŸaç başına 50-60 kilogram aldığımız zaman bu yıl tahmini rekolte 18 bin ton civarında olacak. Kepsut'ta çiftçi sayımız az ama bu iÅŸi yapanlar profesyonel. Amatör yapanlar elendi. Bu yıl mevsimlerin güzel gitmesi ve üreticilere sinek mücadelesi gibi destekler de vermemiz verimin artmasında önemli rol oynadı."Â
Â
"AÄžAÇLARDAN DÜŞEN VEYA DÖKÃœLENLERÄ°N BÄ°LE ALICISI VAR"Â
Kepsut ÅŸeftalisinin her zaman ilgi gördüğünü belirten Karakuzu, "Åžeftalimizin bir diÄŸer özelliÄŸi, aroma piyasası var. AÄŸaçlardan düşen veya dökülenlerin bile alıcısı var. Gerçekten iyi para kazandırıyor üreticiye. Çürüğü de iÅŸ yapıyor. Meyve suyu sanayisinde tercih edilme sebebi ise aroması diÄŸer bölgelerde yetiÅŸen ürüne göre daha yüksek. Bir dönem fabrikaların aroma için vazgeçilmez ürünlerinden olduÄŸu söylenirdi." dedi.Â
Åžeftali üretiminin gençler tarafından yapılmasını yaygınlaÅŸtırmak için proje geliÅŸtirdiklerini vurgulayan Karakuzu, "Ä°lçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak basit bir projeyle gençlerimize fidan saÄŸlayarak bu iÅŸe girmelerini saÄŸlayacağız" diye konuÅŸtu.Â
Ä°lçede yaklaşık 10 yıldır ÅŸeftali üretimi yapan Sadettin Kaplan (62), çoÄŸu üreticinin özelikle don olayından ÅŸeftali iÅŸini bıraktığını söyledi.Â
Kendisinin de ÅŸeftali üretiminden vazgeçecekken Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bahçeyi koruma altına aldığını ifade eden Kaplan, yetkililerin gerekli zirai mücadele, bakım gibi destekler verdiÄŸini belirtti.Â
Bakanlığın desteÄŸiyle ÅŸimdilerde daha güzel ürünler elde ettiÄŸini ve bu yıl iyi para kazandığını aktaran Kaplan, ÅŸunları kaydetti:Â
"Bu yıl ürünümüz daha fazla. Sert bir kış yaşamadık. Ağaçlarımız ufak olmasına rağmen 50-60 kilogram bir ağaçtan ürün alıyoruz. Bu sene rekolte yüksek. Fiyatlarımız da iyi. Pazar fiyatı 3 ile 4 lira arasında, halde ise 1 ile 2 lira arasında alıcı buluyor. Haziranda başladık toplamaya, bir hafta 10 gün arayla diğer ağaçlar meyve veriyor. Yani toplarken olgunlaşmaları tarihine göre değişiyor. Eylül ayına kadar ürün olur. Ürün bu yıl hem bol hem kaliteli.