Güncelleme Tarihi:
Fikirtepe'de bin 500 hak sahibi ile anlaşan Vartaş Yapı buradaki 3 bin konutu Stern ile birlikte inşa edecek. Fikirte'de yapıllacak projenin yatırım değeri 300 milyon lira.
Alman Borsası'nda halka açık bir şirket olan Stern, yarı yarıya ortak olduğu proje için 150 milyon lira kaynak aktaracak. Ortaklık ile birlikte yabancı sermaye Türkiye'de ilk kez bir kentsel dönüşüm projesinde yer aldığı. Vartaş ve Stern şirketleri arasındaki ortaklığı 10 kişiye ait özel bir fonu yöneten Stern Gayrimenkul Yatırım şirketi ortağı Hans Kilger ile Vartaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata birlikte açıkladı.
200 PROJEYİ İNCELEDİK
Almanya, Avusturya ve İstanbul'da gayrimenkul alanında yatırımları bulunduğunu belirten Stern yönetici ortağı Hans Kilger, 5 senedir İstanbul'da araştırma yaptıklarını, 200 projeyi incelediklerini ve en sonunda Vartaş'ın Fikirtepe projesini ortaklık için seçtiklerini söyledi. "Niçin Türkiye?" sorusuna ise Kilger, "Bizim Almanya'da yaş ortalaması 50, Türkiye'de ise 30'un altında. Çin gibi ülkelerin de önümüzdeki 15 sene boyunca sürekli büyüyeceğine inanmıyoruz. Ama Türkiye'nin büyüyen bir ekonomi olacağına inanıyor ve güveniyoruz. Onun için buradayız. Avrupa'nın gayrimenkul yatırım potansiyeli en yüksek, bir numaralı şehri İstanbul." dedi. Her ne kadar Avrupa Birliği üyesi olsa da Hırvatistan gibi ülkelerin küçük ekonomiler olduğunu belirten Kilger, kendi tercihlerinin ise büyük ve büyüme potansiyeli taşıyan stratejik ülke olarak Türkiye olduğunu, bu yüzden yatırım ve partnerlerini de Türkiye'den seçtiklerini anlattı. 250 milyon Euro'luk bir portföye sahip olduklarını belirten Kilger, Fikirtepe dışında Türkiye'deki başka gayrimenkul yatırımlarıyla da ilgili olduklarını kaydetti.
3 BİN KONUT SATIŞA ÇIKARILACAK
Ortaklığın açıklandığı basın toplantısının ev sahibi Vartaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, Fikirtepe'de 3 bin konut ile ayrıca ticari alanlar için proje oluşturduklarını ve 2 ay içinde 3 bin konutluk projeyi satışa çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Alman firmanın ortaklık için araştırmaları sonucu kendilerini bulduğunu ve anlaşarak teklifi kabul ettiklerini belirten Barata, ortaklığın Fikirtepe'de yapacakları 3 bin konutla ilgili olduğunu, buradaki ticari alanların inşa ve satışını ise kendilerinin gerçekleştireceğini söyledi.
Barata, Türkiye henüz Avrupa Birliği'ne üye olmasa da, üyeliğin sağlayacağı sinerjiyi Alman firma ile ortaklığa giderek fiilen gerçekleştirdiklerini ifade etti. Vartaş Yapı, Vartaş Group ve Vartaş BT isimli birbirinden bağımsız gayrimenkul şirketleri bulunduğunu belirten Barata, ortaklık yaptıkları şirketin Vartaş Yapı olduğunu kaydetti. Barata, BT isimli şirkette de Katarlı bir firma ile ortaklık yapabileceklerini dile getirdi. Barata, Alman ortakları sayesinde ortalama metrekare fiyatının 7.500 lira civarında olmasını bekledikleri projeden yabancıya da satış yapabileceklerini söyledi.
'2.5 YIL ÖNCE BAŞLADIK'
Fikirtepe ile ilgili de bilgi veren Ömer Barata, Tabanlıoğlu Mimarlık şirketine proje çizdirdiklerini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın master planını hazırlamasından sonra 1-2 ay içinde projenin lansman ve satışına başlamayı düşündüklerini anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Fikirtepe'yi kentsel dönüşüm bölgesi ilan etmesinden memnun olduklarını belirten Barata, 2,5 yıl önce 1.500'ü konut olmak üzere 2.300 hak sahibi ile anlaşarak geliştirdikleri projede kendi üzerlerine düşen işleri yüzde 90 oranında hallettiklerini ifade etti.
25 KAT SINIRI
İlk olarak kendilerinin Fikirtepe'ye verilen 4,14 emsal üzerinden 44-50 katlı binalar tasarlayıp ismini de Manhattan olarak düşündüklerini dile getiren Barata, ancak 80 metre yükseklik sınırı getirilmesinden sonra yeni projede kat sayısını 20-25 arasına indirdiklerini kaydetti. Burada müteahhitler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 4,14 olan emsali tekrar 4 olarak revize etmesini bekliyor. Kendilerinin 24-25 kata göre plan yaptığını belirten Barata, "Bakanlık sürpriz yapar yükseklik serbest derse bayram üstüne bayram yaparız." dedi.