Kentsel dönüşümde büyük yıkım başladı

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşümde büyük yıkım başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2012 15:10

Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin Türkiye’de 6.5 büyüklüğündeki depreme dayanıklılık baz alınarak belirlenen 35 ildeki 6 bin 500 binada yıkım başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Esenler'de düzenlenen kentsel dönüşüm töreninde projeye çok önem verdiklerini ve hak sahiplerinin uzlaşmaya yanaşmaması durumda son seçenek olarak binaları 'yıkıp geçeceklerini' söyledi.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümde ilk yıkımlar İstanbul, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van’da yapılıyor.

ASKERİ LOJMANLAR DİNAMİTLE BÖYLE YIKILDI / WEB TV

BÜYÜK YIKIMDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

İLK YIKIMLARDAN FOTOĞRAFLAR

Bu proje kapsamında 20 yılda 7 milyon binanın yıkımı, güçlendirilmesi ve yeniden yapımıyla 700 milyar dolarlık ekonomik hareketlilik oluşturulması planlanıyor.

Haberin Devamı

 
ERDOĞAN: DÜNYA REKORU KIRDIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Esenler'de düzenlenen kentsel dönüşüm töreninde konuştu. Erdoğan konuya çok önem verdiklerini ve hak sahiplerinin uzlaşmaya yanaşmaması durumda son seçenek olarak binaları 'yıkıp geçeceklerini' söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

- Hiç kimse gecekondu yapan vatandaşlarımıza kızmasın. Gecekondu vatandaşın el yordamıyla bulduğu bir çözümdür.  Belediye Başkanlığım döneminde KİPTAŞ ile Türkiye'ye örnek bir model gerçekleştirdik. Bununla çarpık kentleşmeyi nasıl ortadan kaldırabileceğimizi alternatifleriyle ortaya koyduk. Alt, orta ve üst gelir gruplarına hitap eden konutlar inşa ettik.

 - Hükümete gelince tüm ülke çapında bu çarpıklığa dur demek için kolları sıvadık. TOKİ ile doğal afetlere karşı dayanıklı konutlar inşa edildi.

 - 10 yılda 558 bin konut inşa halinde. BU bir dünya rekorudur. 450 bin tanesi sahiplerine teslim edildi.

- Hedefimiz, Türkiye'nin 780 bin kilometre karesini ayağa kaldırmaktır.

- Bu imkandan hiç bir ihtiyaç sahibi vatandaş mahrum bırakılmadı ve bırakılmayacak. Afetlere karşı yapılan binalara karşı tarifsiz bir denetim ağı kurduk.

Haberin Devamı

 - Afet Kanunu çıkardık, bu kanun ile çok köklü bir değişim hedefliyoruz.

- Çevreye uyumlu, enerji verimliliğini gözeten konutlar inşa edilecek.

- Yıkımların yapılacağı ve yeni inşa edilecek bölge yeşille bütünleşen bir yapıda olacak. Bu projeyle mevcut güvensiz yapılar, can ve mal güvenliğini sağlayan yeni yapılarla ikame edilecek.

 - Bir taraftan yıkımlar yapılıyor. Birileri de direniyor. Parasıysa parası, hazır konutsa hazır konut, buradakilerden istiyorsan buradakiler. Ama bunların hepsine hayır diyorssanız. Kanun'da yetki var. Yıkar geçeriz. Yarın bir şey olursa, buna niye önlem almadın sorusuyla karşı karşıya kalmak istemiyoruz.

- Rant değil insan odaklı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bugüne kadar yara sarmakla uğraştık. Bundan sonrasında ise yara alınmamasını sağlayacak bir süreci başlatıyoruz.

Haberin Devamı

 - Bu, Türkiye'de başlatılmış en büyük imar hareketidir.

 - Bugün 35 ilde 75 ayrı noktada 3,169 binanın yıkımını gerçekleştiriyoruz.

- Projede öncelikle hak sahiplerinin rızasını almak zorundayız. İsteyen vatandaş, dönüşümü kendisi yapacak. Parası yoksa kredi vereceğiz. Onun dışındaki her şeyi vatandaş kendisi yürütecek. Ama o çürük bina o haliyle kalmayacak.

 - Vatandaşlarımızın bir kısmı kendi kaynaklarıyla bunun altından kalkamayabilir. Üçte, iki nitelikli çoğunlukla alınan dönüşümleri yapılmasını sağlayacağız.

 - Biz istiyoruz ki, bu dönüşüm sürecini vatandaşın rızasıyla yürütelim.

 


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!