Kendisi Kandil'de kimliği ilaç vurgununda

Güncelleme Tarihi:

Kendisi Kandilde kimliği ilaç vurgununda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2011 10:52

Terör örgütü PKK, doktor-eczacı ve sahte hasta üçgeni ile ilaç vurgunu yaptı. En çok da mama alıp piyasaya sattı.

Haberin Devamı

Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilaç yolsuzluklarına yönelik başlattığı incelemelerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. TC kimlik numarası ile ilaç alımını ve aile hekimliği uygulamasının avantajlarını fırsat bilen dolandırıcılar, ilaç üzerinden saadet zinciri kurdu. Birçok yolsuzluk yöntemi tespit eden bakanlık müfettişleri bu sayede milyon dolarlık ilaç yolsuzluğunu ortaya çıkardı. Vurgunlarda 'Doktor-eczane-sahte hasta' başrol oynuyor.

RANT PAYLAŞILDI
 
Yürütülen çalışmalarda terör örgütü PKK'nın da ilaç yolsuzluğunda etkin rol oynadığı anlaşıldı. Bazı eczane ve doktorlarla anlaşan örgüt mensupları, hasta olmayan hatta Kandil'de bulunan yüzlerce örgüt üyesine yüz binlerce liralık ilaç yazdırdı. Devletin bu ilaçlar için eczanelere ödediği paralar da örgüt-doktor ve eczacı arasında paylaşıldı.

Haberin Devamı

EN FAZLA MAMA

Edinilen bilgiye göre bu yöntemde en fazla mama alındığı da tespitler arasında. Mamanın tercih edilme sebebi ise hem gıda olarak kullanılması hem de aylık 1.000 ila 2.000 TL'ye kadar eczacıya getiri sağlaması olarak gösteriliyor. Yine yolsuzlukta en pahalı ilaçlar seçiliyor. Bir TC kimlik numarasına aylık 2 ila 64 bin liralık ilaç kesilebiliyor. Yüzlerce sahte hasta ile bu vurgun kısa sürede milyonları buluyor.

GENÇ DOKTORLAR HEDEF ALINIYOR

Terör örgütünün bu tekniği bazen tehdit ve şantajla da ilerliyor. Bölgede görev yapan doktorların verdiği bilgilere göre özellikle kırsal kesimde tehditle ilaç yazdırılma oranı çok yüksek. Bazen önlerine onlarca kimlik konulduğunu ifade eden doktorlar yaşanan sıkıntıyı şöyle özetliyorlar:

"Aile hekimliği burada ciddi suiistimaller başlattı. Bir kişi elinde onlarca kimlikle geliyor. Doktor, 'hastalar nerede' dediğinde önce 'Çok hastalar' ya da 'kar yolları kapadı' gibi bahaneler üretiliyor. İlaç yazılmazsa tehdit başlıyor. Bu isimler özellikle de göreve yeni başlayan genç doktorları hedef olarak seçiyor."

BATI'DA DA YAYGIN

Yapılan araştırmalara göre ilaç yolsuzluğu sadece Güneydoğu'da ve örgüt üzerinden yaşanmıyor. Türkiye'nin birçok ilinde 5-10 kişiden oluşan ilaç dolandırıcıları var. Eczane ve doktorlara sahte hasta temini yapan bu isimler kesilen ilaçlar üzerinden komisyon alıyor.

Haberin Devamı

AİLE HEKİMLİĞİ SUİİSTİMAL EDİLİYOR

İlgili kurumların yaptığı çalışmalar bir yıl önce uygulamaya konulan Aile Hekimliği sisteminin de ciddi şekilde suiistimal edildiğini ortaya koyuyor. Uygulamanın adeta ilaç yazma sistemine dönüştüğünü ifade eden yetkililer bu durumun son bir yıl da ilaç harcamalarında yüzde 16'lık bir artışa neden olduğunu bu durumun mali boyutunun ise 1.5 milyar doları aştığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!