Güncelleme Tarihi:
Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümünün buluşçu akademisyenleri Gül Bahar Başım-Doğan, Sabri Orçun Orhan, Özkan Bebek ve Doktora Adayı Zeynep Özdemir Güler, “Çok Boyutlu Objelerin Yüzeylerinin Nano Teknoloji ile İşlenmesi Yönteminde Kullanılan Robotik Kol” buluşları ile hem altın madalya hem de Romanya Bilimsel Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı Özel Ödülünü kazandılar.
Metal malzemelerin yüzeylerini nano boyutta işleme tekniğiyle özellikle diş, kalça ve kalpte kullanılan implantların yüzeyleri ihtiyaca göre pürüzlü ya da pürüzsüz hale getirilebiliyor. Ayrıca dokunun implantı reddetme olasılığı en aza indiriliyor. Buluşun ikinci kullanım alanı rezistanslarda kireç oluşumunun engellenmesi. Bu da çamaşır, bulaşık makineleri ile kettallar başta olmak üzere zamanla kireç tutan makinelerin kendi kendini temizlemesini sağlıyor. Böylece ‘kireç çözücü’ devri kapanmış oluyor.
Buluşun üçüncü kullanım alanı ise uçak gövdesi gibi geniş ve kavisli yüzeylerde korozyon oluşumunu önlemek. Uçak gövdeleri ve iniş takımları başta olmak üzere korozyona maruz kalan tüm geniş yüzeylerde koruyucu oksit film kaplamak suretiyle yaygın bu sorunun önüne geçilebilecek.
TORUNDA ZEKAYI ARTIRIYOR, NİNEDE AZALMASINI ÖNLÜYOR
Üniversite yıllarında başlayan dostluklarını İtalya’da yüksek lisan ve İzmir’de iş arkadaşlığıyla sürdüren Ezgi Yelekoğlu ile Altuğ Toprak ikilisi, Orbit adını verdikleri oyuncak buluşuyla Cenevre’de gümüş madalya kazandılar. Ayrıca Çin Delegasyonu Özel Ödülü aldılar. Torundan nineye, 8 yaştan 99 yaşa kadar ailelerin ve arkadaşların birlikte oynayabilecekleri çoklu zeka geliştirmeye yarayan Orbit, çocuklarda incemotor, el göz koordinasyonu, üç boyutlu düşünme, stratejik düşünmeyi de sağlıyor. Ezgi Yelekoğlu, “Bu oyuncak çocuklarda zekayı geliştirirken, yaşlılarda zeka kaybını en aza indiriyor” diyor. 4 kişiyle oynanan oyunun herhangi bir oyuncağa benzemediğini vurgulayan Yelekoğlu çıkış noktalarını şöyle anlatıyor:
“Ürünü tasarlarken uzaydaki yörüngelerden ilham aldık. Uzaydaki yörüngeler hiçbir zaman birbirine temas etmediği gibi oyunun içinde de kullanıcıların yayları birbirine temas ettirmemesi gerekiyor. Ana kural bu. Ürünümizin ismi Orbit de buradan geliyor. Oyun esnasında her oyuncu bir önceki oyuncunun yayını takip ederek, altından veya üstünden geçmek şartıyla, tabladaki diğer hiçbir yaya temas etmeden kendi yayını sabitlemesi gerekiyor. Temas olursa oyuncu hamle hakkını kaybediyor ve sıra bir sonraki oyuncuya geçiyor.Elinde en az yaya sahip olan veya elindeki tüm yayları ilk sabitleyen oyunun galibi oluyor. Biz oyunumuzun seri üretime geçerek dünya marketlerinde bir Türk oyunu olarak yer almasını çok istiyoruz.”
SİYASETÇİLERİN SESİ KISILMAYACAK
Cenevre’den altın madalyayla dönen bir diğer buluş ise Dr. İlter Terzioğlu’nun ses telleriyle ilgili aparat ve ses terapi tekniği. Terzioğlu, buluşunun özelliklerini şöyle anlatıyor:
“Bu ses tellerinin doğru şekilde çalışmasını sağlayan bir cihaz. Ameliyatsız olarak ses teli nodüllerinin, ses teli felcinin, farklı ses kısıklıklarının tedavisinde kullanılabiliyor. Aynı zamanda bu siyasetçiler, tiyatrocular, ses sanatçıları, çağrı merkezi çalışanları gibi mesleklerde sürdürülebilir ses kullanımını destekliyor. Profesyonel ses kullanıcıları için vokal fitness aleti işlevi de görüyor.
Siyasetçisiniz mitinge çıkacaksınız; futbolcular nasıl maç öncesi ısınma, maç sonrası soğuma hareketleri yapıyorsa siyasetçinin de bu aletle konuşma öncesi ve sonrasında sesini ısıtma-soğutma egzersizi yapması gerekiyor.
Biz Dr.Vox firması olarak seri üretime geçtik ve Yeni Zelandadan Brezilya’ya Almanya, Hollanda, Belçika, İtalya, İspanya gibi pekçok Avrupa ülkesinden Amerika’ya kadar 35 ülkeye ihracat yapıyoruz.