‘Kenaf’tan izolasyon malzemesi yaptı Accent’in tavanına girdi

Güncelleme Tarihi:

‘Kenaf’tan izolasyon malzemesi yaptı Accent’in tavanına girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 00:00

Sanifoam Sünger Sanayi A.Ş., otomotiv sektörü için polyester, poliüretan, polipropilenden ürettiği izolasyon malzemelerine ‘kenaf bitki lifleri’nden geliştirdiği yeni bir ürünü de ekledi. Daha önce tamamı ithal edilen bu ‘doğal’ malzemenin ilk müşterisi ‘Accent’ler için Hyundai olurken, Ford da bazı modellerin tavan ve kapı içi izolasyonları için masaya oturdu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin çok hızlı gelişen otomotiv sanayisi, yan sanayicileri de yeni ürünler geliştirmeye yönlendiriyor. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Sanifoam Sünger Sanayi A.Ş., (Sanifoam) otomotivde ana sanayi için sanayi polyester, poliüretan, polipropilenden ürettiği izolasyon malzemelerine ‘kenaf bitki lifleri’nden geliştirdiği yeni bir izolasyon ürünü ekledi. Daha önce tamamı ithal edilen bu ‘doğal’ malzemeyi Türkiye’de üretmek için 2 yıllık Ar-Ge çalışması yapan firmanın ilk müşterisi ise Hyundai oldu. Hyundai, kenaf bitkisinden geliştirilen bu ‘doğal’ izolasyon malzemesini yeni Accent’lerin tavanında kullandı. Sanifoam Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıım Ulkat, “Hyundai projenin başından itibaren bize büyük destek verdi. Şimdi diğer otomotiv markalarıyla da görüşüyoruz. Mesela Ford ile bazı modelleri için görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Yanmaz sünger de üretti

Perakende sektöründe son tüketicinin yakından tanıdığı temizlik süngerleri de üreten Sanifoam’ın çok sayıda sanayi sektörü için ara malı üreticisi olduğunu anlatan Sanifoam Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Ulkat, şöyle konuştu: “Her fabrikanın bizden aldığı bir şey vardır. Genellikle petrol türevi hammaddeleri kullanırız. Otomotiv sanayisine tavan, motor ve yanlar için ses ve ısı izolasyon malzemeleri üretiyoruz. Bütün büyük markalarla ve neredeyse her sınıf araç için üretimimiz var. Mesela ateşe dayanıklı ‘yanmaz’ süngerler bu sanayimiz için çok önemliydi. Türkiye’de bu ürünü de ilk biz ürettik ve hem otomotive hem de inşaat sektörüne sunduk. Şimdi de doğal fiberlerle ilgili ürünlere yönelik Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandırdık. İlk ürünümüz de kenaf bitkisinden yalıtım malzemesi oldu. Bu ürün beyazeşya sektöründe de kullanılabilir. Doğal fiberleri kombine ederek doğal malzeme oranını artırdık ve tamamı ithal edilen bu üründe ithalatı kestik.”

Almanlar istemedi

Kenaf fiber konusunda önce Almanya’dan ithalat yapmak istediklerini ancak üretici firmanın ürünü çok pahalıya satmaya kalkıştığını anlatan Ulkat, şunları dile getirdi: “Hem fiyatı yüksek tuttular hem de satmakta nazlandılar. Biz de ‘kendimiz üretebilir miyiz’ diye araştırmaya başladık. Bir süre sonra üretim için gerekli makineleri de kendi arkadaşlarımızla tasarladık. Üretimimiz başarılı olduktan sonra Almanlar işbirliği teklif ettiler ancak artık onlara ihtiyacımız kalmadı.”

Haberin Devamı

200 kişilik istihdam

YILDIRIM Ulkat, 200 kişilik istihdamları olduğunu Çerkezköy dışında Bursa’da da bir üretim tesisi kurduklarını anlattı. Ulkat, yeni yatırımla Çerkezköy fabrikasının kapasitesini de yüzde 30 artıracaklarını belirterek, “Üretim yaptığımız her alanda Ar-Ge projeleriyle yeni ürün geliştiriyoruz. ‘Her yıl 3 yeni ürün olmalı’ diye bir ilke edindik” dedi.

Sanayiye uygun bitki

KENAF dünya genelinde endüstride ideal bir lif kaynağı olarak kullanılıyor. Anavatanı Afrika olan bitki, pamuk ve bamya ile aynı familyadan. Şu anda endüstriyel değeri anlaşıldığı içinh ABD’nin birçok bölgesinde yetiştiriliyor. Kağıt üretmi için de çok uygun olan Kenaf, hızlı büyüyor ve 4-5 aylıkken 3-4 metre boya ulaşabiliyor. Türkiye’de yetiştirilmesi daha önce denenmiş ancak Türkiye’deki sanayide yaygın kullanılmadığı için vazgeçilmiş. Sanifoam Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Ulkat, “Biz önümüzdeki dönemde sanayiden gelecek talebe göre ülkemizde bu bitkinin tarımını da geliştirmeye çalışacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!