Güncelleme Tarihi:
YILLIK PAZARLANIYOR
Restorasyon işinin filmlerin orijinal negatifleri üzerinden yapıldığını açıklayan Erman yapım şirketlerinin tercihine göre filmlerin renkleriyle de oynama yapılabildiğini söyledi. Erman televizyonların tamamen HD yayın yapmamasından dolayı görüntüleri iyileştirilmiş Türk filmlerinin görüntü kalitesinin yayın anında biraz kaybolabildiğini ifade etti. Restore edilmiş filmlerin çekildikleri dönemin daha iyi kavranmasına yardımcı olduğunu da anlatan Erman, “Bazı dönem projesi çekmek isteyen arkadaşlar görüntüleri düzeltilmiş filmleri bizden alıyor ve bunları inceliyorlar” şeklinde konuştu. Televizyonlara Türk filmlerini tek tek değil, liste yöntemiyle pazarlandığını da anlatan Erman, “Filmleri 1 yıl boyunca gösterim başına pazarlıyoruz. Ortalama film gösterim fiyatları 15-20 bin TL arasında değişiyor. Kemal Sunal filmleri söz konusu olduğu zaman bu rakam 40 bin TL’ye kadar çıkıyor” diye konuştu.
TEKNİK ELEMANLAR ANLAMIYOR
Gülşah Film Genel Müdürü Engin Karabağlı ise Avrupa ile Türkiye arasındaki film restorasyonu hususunda fiyat farkına dikkat çekiyor. Karabağlı, “Susuz Yaz filmi yurtdışında 100 bin liraya yaptırıldı. Türkiye’de bu iş bayağı ucuza halledilebiliyor. Henüz bu sektöre ciddi anlamda para yatıran da yok” dedi. Bazı görüntü iyileştirmesi yapan şirketlerin televizyonlara bozuk görüntü verdiklerini de ifade eden Karabağlı, “Televizyonlardaki teknik elemanlarda bunu pek anlamıyor. Gerçeğe yakın görüntünün çözünürlüğü 1920x1080 olur” açıklamasını yaptı.
RESTORASYON KONUSUNDA REKABET YOK
Türkiye’de film restorasyonu işi yapan Vipsaş firmasının sahibi Uğur Öğüt filmlerin restorasyonu işleminin 20 gün ile 3 ay arasında değişebildiğini söyledi. Öğüt, “Filmin orijinal negatifinin kalitesine göre işçilik süresi uzuyor. Ortalama bir filmin restorasyonu 25 bin TL tutuyor. Bir filmin görüntüsünü düzeltmek için 4 kişilik bir ekip çalışıyor” dedi. Film restorasyonunun Türkiye’de yeni bir sektör olduğunu ifade eden Öğüt, “Restorasyon konusunda bir rekabet yok. Mimar Sinan Üniversitesi’nde de kurulmuş bir birim film restorasyonu işiyle ilgileniyor” dedi. Firma bugüne kadar, 'Atla Gel Şaban', 'Şalvar Davası' ve 'Çiçek Abbas gibi unutulmaz filmlerin restorasyonunu yaptı.
SİNEMAMIZA KATKISI BÜYÜK
İstanbul İl Kültür Müdürlüğü’nde İl Denetim Komisyonu Başkanlığı Yapan Vadullah Taş film restorasyonunun Türk sinemasına büyük katkısı olduğunu belirtirken, “ Filmin sinemamıza büyük bir katkısı oldu. Restorasyonla filmler yeniden hayat buldu. Bu filmlerin iş yapması Türk sinemasının bir tadı ve lezzetidir. Kaybolmaya yüz tutan sinemamızı yeniden kazanmak demektir” diye konuştu.