Güncelleme Tarihi:
İşte Johnson’ın makalesi:
"IMF İdari Direktörü Strauss-Kahn’ın kısa zaman içinde Fransa Cumhurbaşkanlığı için kampanya düzenlemesi bekleniyordu. Ancak New York’da imza attığı skandalın ardından, IMF, er ya da geç yeni bir başkan arayışına girecek gibi görünüyor.
"Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geçtiğimiz hafta, IMF başkanlığı için Avrupa Birliği’nden bir adayın çıkabileceğini söylemesinin ardından, IMF Başkanlığı işi kolay, parası ve olanakları çok bir iş olma özelliğinden uzaklaşmış görünüyor.
"Yeni aday söylemi, her ne kadar büyük bir çoğunluğu Strauss-Kahn döneminin sona erdiğini söylemekten de kaçınsa da, Avrupa’da başka liderlerin ağzından da çıktı. Dün, Çin Dışişleri Bakanlığı bile, yeni aday seçim sürecinin adaleti, şeffaflığı ve eşitliği dikkate alması gerektiğinin altını çizdi.
"Dünyanın diğer köşesinden gelen bu uyarı aslında, Çin’in Strauss-Kahn’ın halefini Avrupa’nın belirlemesi gerektiğini desteklediği anlamına geliyor.
"Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkelerindense farklı fikirler geliyor. Çünkü bu ülkeler, IMF’de söz sahibi olma isteklerine bu şekilde bir adım daha yaklaşacaklar.
"Gelişmekte olan ülkelerden en az yedi tane güçlü aday var ve bu adayların hepsi sıkıntılı euro bölgesi ülkeleri konusunda Lagarde’dan daha sert bir tavır alabilir. Adayların hemen hemen hepsinin sıkı para politikaları konusunda köklü deneyimleri bulunuyor.
"Gelişmekte olan ülkelerden en güçlü adaylardan biri, Türkiye’nin Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş gibi görünüyor.
"Derviş aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın eski başkanıydı. Derviş, Güney Afrika’dan, Dünya Bankası’na kadar çok geniş bir topluluktan destek de alabilir."
*Bu yazı Bloomberg’de “Emerging Markets May Name Strauss-Kahn’s Heir: Simon Johnson” başlığıyla yayımlanan makaleden derlenmiştir.