Güncelleme Tarihi:
Keban HES İşletme Müdürü Soner Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılki kuraklık nedeniyle Keban Barajı havzasına 8 milyar metreküp su geldiğini anımsatarak, "Geçen yılki su gelirimiz çok azdı. Son 40 yılın en kötü su geliri geldi. Fırat Nehri'nde ortalama 630 metreküp/saniye debiyle su akması gerekirken geçen yıl bu debi 250 metreküp/saniyeye düştü" diye konuştu.
Aslan, ortalama 630 metreküp/saniyelik debiyle havzaya yıllık 20 milyar metreküp civarı su geldiğini ancak geçen sene havzadaki su miktarının kuraklığa bağlı olarak 8 milyar metreküpe düşmesi nedeniyle elektrik üretiminin de azaldığını belirterek, "Ortalama 6,5 milyar kilovat saat elektrik üretmemiz gerekirken geçen yıl 3 milyar 296 milyon kilovat saat civarı elektrik üretmiştik" dedi.
Bu sene son dönemlerdeki kar yağışının yüreklerine su serptiğini dile getiren Aslan, Murat ve Karasu nehirleri ile Munzur ve Peri çaylarının geçtiği bölgelerde karın erimesiyle havzada su miktarının artacağını ifade etti.
Keban HES'de 2012'de 5 milyar 633 milyon, 2013'te 5 milyar 975 milyon ve 2014'te ise 3 milyar 296 milyon kilovat saat elektrik üretildiğini belirten Aslan, "DSİ, bu yıl Fırat Havzası'nın 19,2 milyar civarında bir su gelirinin olacağını belirtti. Biz, bu su geliriyle son 4 yılın en yüksek üretimi olacak 6,5 milyar kilovat saat enerjiyi üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Aslan, Keban Barajı ve HES'in yapıldığı tarihte enerji sektöründe Türkiye'nin ilk dev yatırımlarından biri olduğunu anımsattı.
Soner Aslan, geçen yılki kuraklığın suyun ve enerjinin önemini gözler önüne serdiğini belirterek, vatandaşlardan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca 2008 yılında başlatılan Enerji Verimliliği Projesi kapsamında yürütülen çalışmalara destek vermelerini istedi.