KDV en geç sözleşme günü ödenecek

Güncelleme Tarihi:

KDV en geç sözleşme günü ödenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Maliye Bakanlığı GSM 1800'den sonra elektrik santralleri ve elektrik dağıtım bölgelerinde işletme hakkı devir bedellerinden de yüzde 17 oranında katma değer vergisi alınmasını istedi. Ayrıca söz konusu KDV'nin devir sözleşmesinin imzalandığı gün yatırılması istendi
Haberin Devamı

İşletme devirlerine ilişkin çalışmaların başlangıç aşamasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'ndan bu işlemin vergisel boyutu konusunda görüş sordu.

Çayırhan Termik Santralinin işletme hakkının 180 milyon dolar karşılığında Park Holding'e verilmesiyle birlikte işletme hakkı devri de fiilen hayata geçti. Maliye Bakanlığı da bu gelişmeyi dikkate alarak, bu konudaki görüşünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderdi.

Özelleştirme İdaresi'nce gerçekleştirilen ihale ve satışlar dışındaki bütün ihale işlemlerinin kanun gereği KDV'ye tabi olduğunu hatırlatan Maliye Bakanlığı, görüş yazısında enerji sektöründeki işletme hakkı devir bedellerinin de bu kapsamda bulunduğunu bildirdi. Bu çerçevede devir bedelleri içinde işletme hakkını alan firmaların yüzde 17 oranında KDV ödemesi gerektiği belirtildi.

KDV sözleşme günü yatırılacak

Maliye Bakanlığı, İş Bankası-Telecom İtalia konsorsiyumunun aldığı GSM 1800 ihalesinde olduğu gibi enerji devir sözleşmelerinde de söz konusu KDV'nin en geç sözleşme günü yatırılmasını istedi.

Bakanlık, bu konuda KDV Kanunu'nun 46. maddesinin 5 nolu bendindeki "Maliye ve Gümrük Bakanlığı, işlemin mahiyetini göz önünde tutarak katma değer vergisinin işlemden önce ödenmiş olması şartını koymaya yetkilidir" hükmünün işletildiğini ifade etti.

8 termik santralin işletme hakkı devrinden 1.2 milyar dolar, 15 elektrik dağıtım bölgesinin işletme hakkı devrinden de 1.8 milyar dolar olmak üzere 3 milyar dolarlık bir gelir bekleniyor. Maliye Bakanlığı da bu şekilde söz konusu devirlerden 510 milyon dolarlık bir KDV geliri hedefliyor.

KDV ödenmezse ne olacak?

Bu arada Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, Maliye Bakanlığı'nın erken tahsil yetkisi işletilirse tarafların katma değer vergisini sözleşmeden önce ödemesi, ilgili kamu kuruluşunun da makbuzu görerek sözleşmeye imza koyması gerektiğini vurguladılar. Yetkililer, KDV'nin zamanında ödenmemesi ve sözleşmenin de yapılması durumunda da vergi ziyaı cezası ve gecikme zammının devreye gireceğini söyledi.

Normal şartlarda KDV beyannamelerinin ve vergi ödemelerinin her ayın 25'i akşamına kadar yapılması zorunluluğu bulunduğuna işaret eden Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, daha sonra şu değerlendirmede bulundu: "Eğer Bakanlığın bu yöndeki kararına uyulmaz ve KDV beyannamesi verilip, ödeme yapılmazsa gerekli cezai müeyyideler devreye girer. İşlemin beyan edilmemesi ve ödeme yapılmaması halinde gelir idaresi vergiyi hesaplayıp, kesinleştirerek tarhiyat işleminde bulunur. İlgili mükellefe de verginin kendisi kadar vergi ziyaı cezası uygulanır. Aynı şekilde şu anki oranlarla aylık yüzde 6 oranında gecikme faizi işlemeye başlar."

Telsim ve Turkcell'den vergi tahsili

Öte yandan GSM 1800'ün katma değer vergisi tartışılırken, Maliye Bakanlığı Telsim ve Turkcell'den de söz konusu vergiyi tahsil etmeye uğraşıyor. Hesap Uzmanlarının incelemeleri sonrasında bu yılın Nisan ayında Telsim ve Turkcell'den sözleşme imzaladıkları 1998 yılı Nisan ayı itibarıyle 150 milyon dolarlık KDV'yi, verginin 2 katı tutarındaki ağır kusur zammı ve gecikme faizi ile birlikte ödemesini isteyen Maliye Bakanlığı, Vergi Mahkemesi'nden bu konuda çıkacak kararı bekliyor.

Telsim ve Turkcell, ilgili vergi dairelerinin tebligatı sonrası Maliye Bakanlığı'na uzlaşmaya gelmiş, ancak rakam konusunda herhangi bir uzlaşmaya varılamamıştı. 2 firma bunun üzerine Vergi Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!