Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2008 00:00
CNN Türk ve Hürriyet’in birlikte hazırladığı ’Küresel Krizde Turizmin Yol Haritası’ programında 20 milyar dolarlık turizm sektörünün temsilcileri Türk turizminin dünyayı saran kriz döneminde ucuz tatil imkanı sağlayarak büyüme hedefini gerçekleştirebileceğini anlattı.
Ancak, IMF’nin ’yüzde 8 KDV alınan bazı ürün ve kalemlerdeki oranı yüzde 18’e çekin’ mesajı bu hakkı geçtiğimiz yıl kazanan sektörün moralini bozdu. Böyle bir kararın sektörde Osmanlı tokadı etkisi yaratacağını dile getiren temsilciler, "KDV rahat bırakılsın. Alkoldeki ÖTV de düşürülsün. Yoksa bu krizde bu vergilerle alkol bile tüketilmez" dedi. Ebru Baki’nin hazırladığı, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nden Ayşegül Akyarlı Güven’in sorularıyla katkıda bulunduğu programa Turistik Otelciler, İşletmeler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, ETS Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, VIP Turizm CEO’su Ceylan Pirinççioğlu ve Magic Life Center Genel Müdürü
Başak Erel konuk oldu.
20 milyar hedefi tutacakKriz dünyada turizmi baltalarken Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı, ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14.38 artarak 2 milyon 462 bin kişiye ulaştı. Ocak-ekim döneminde ise turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.4 artarak 24 milyon kişiyi aştı. Ocak-eylül döneminde geliri 17 milyar 457 milyon doları bulan sektör yıl sonunda 20 milyar doları aşmayı hedefliyor. Bu yılın ilk 10 ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler listesinde 4 milyon kişi ile Almanya birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada yer alan Rusya’dan gelen turist sayısı ise 2 milyon 768 bin kişiyi buluyor. Türkiye’ye en çok ziyaretçinin geldiği üçüncü ülke ise 2 milyon 86 bin kişi ile İngiltere oldu. Tükiye’nin ve dolayısıyla sektörün önünde kocaman bir kriz olduğunu dile getiren TUROB Başkanı Timur Bayındır, şunları söyledi: "2008 bitti ve şimdi önümüzde 2009 var. Biz Avrupa ve Rusya’ya yakınız. Burada pahalı bir tatil, dünya turu, Çin gibi turlar düşünenler yüksek fiyattan dolayı 1500-2 bin
Euro’luk makul fiyatlar nedeniyle Türkiye’ye gelebilir. Ama bunun için ulaşım aksamamalı. Devlet ulaşıma yönelik ne gerekiyorsa yapmalı."
IMF ayıp ediyorIMF’den gelen haberlerin büyük ayıp olduğuna dikkat çeken Bayındır, şöyle devam etti: "Zaten KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşsün diye hükümete senelerce Avrupa’daki uygulamaları anlattık. Bazı ülkelerin petrolü var. Bazı ülkeler silah üretiyor. Bizim ise elimizde sadece turizm var. Turizm bizim petrolümüz. 2009 yılı için anlaşmalar yapılmışken KDV artışı olursa bunu kimse yükelenemez. Gelişmekte olan sektöre bir Osmanlı tokadı inmiş olur."
Krizde tatilden kısılmıyorVIP Turizm CEO’su Ceylan Pirinççioğlu, "Bu bayram Şeker Bayramı’na oranla tatile gidenlerde yüzde 18’lik artış var. Ama biz de daha yüksek olacağını düşünmüştük. İnsanlar kriz dönemlerinde de ailece yapacakları seyahatlerden ve çocuklarına yapacakları harcamalardan kısmıyor" dedi.
Bayramda ya çok ucuz ya çok pahalı satıyorBAYRAMDA yurtdışı satışların daha fazla yurt içinin ise daha az olduğunu dile getiren ETS Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy şöyle konuştu: "Yurtdışında özellikle 500 Euro altı ve 1500 Euro üzeri ürünlere gelen talep çok arttı. Yani ya çok ucuz ya da çok pahalı paketler satıyor. Satışın yarısından fazlası denize girilebilecek bölgelere gitti."
Her şey dahil büyüyor Mısır rakip geliyor
TÜRKİYE’nin herşey dahilde hem çok lüks, hem de daha orta gelire hitap eden ürünlerle krizde büyümesini hızlandıracağını ifade eden Magic Life Genel Müdürü Başak Erel, şöyle konuştu: "Mısır da benzer bir konsept ile bugün hızla büyümeye başladı. Çok sayıda her şey dahil yatırım yapılıyor. Bizim için dikkat edilmesi gereken bir pazar."