KDV 18’den 8’e indi, tekstil 1 milyar YTL’lik nefes aldı

Güncelleme Tarihi:

KDV 18’den 8’e indi, tekstil 1 milyar YTL’lik nefes aldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2006 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iplik, mensucat, giyim, ev tekstil eşyası, çanta, bavul ve ayakkabıda KDV’nin yüzde 8’e düşürüldüğünü açıkladı. İndirimin Maliye’ye 1 milyar YTL’lik kayıp ve kazanç sağlayacağı hesaplanıyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, tekstil sektöründe 10 puanlık KDV indirimi yapma kararı aldıklarını açıkladı. Erdoğan, her türlü iplik, mensucat, giyim, ev tekstil eşyası, çanta, bavul ve benzeri eşya ile ayakkabıda KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldüğünü söyledi. Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu bu indirimin yaklaşık 1 milyar YTL’lik gelir kaybı anlamına geldiğini ancak 1 milyar YTL’lik de yükten kurtulacaklarını böylece operasyondan ’başabaş’ çıkacaklarını söyledi.

AKP’nin dünkü Meclis grubunda konuşan Başbakan Erdoğan, tekstil sektörüne yönelik KDV indiriminin üretim, istihdam, ihracat için önemli olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu: "İnanıyorum ki büyük istihdam kapasitelerine sahip sektörde bunun olumlu yansımaları olacaktır. Gelişmiş ülkelerde tüketim harcamalarının ilk sırasını gıda ve giyim almaktadır. Dolayısıyla aldığımız karar, sadece tekstil sektörünü ve çalışanlarını değil, bütün halkımızı ilgilendiren bir karardır."

VATANDAŞA DA YANSIYACAK: Bu kararın üretim, istihdam ve ihracata katkısı kadar vatandaşın cebine de olumlu katkı sağlaycağını ileri süren Başbakan Erdoğan, bu sektörlerdeki kayıtdışılığın da azalacağını bildirdi. Erdoğan, "Aksi taktirde bizim de denetim mekanizmalarımız çok daha farklı bir şekilde çalışmaya devam edecektir" diye konuştu. Yapılanın kolay bir şey olmadığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Bakınız yüzde 18’den yüzde 8’e indiriyoruz. Bugüne kadar ki iktidarlar bunları niye indirmediler? Kurumlar Vergisi’ni niye indirmediler, gıdada, eğitimde sağlıkta niye indirmediler? Onlar vatandaşın üzerine yük üzerine yük bindirirken biz vatandaşın üstündeki yükleri indiriyoruz. Bunlar yolsuzlukların egemen olduğu bir iktidarın yapabileceği işler değildir. Dürüst, samimi yönetimin işidir."

TEŞVİKLİ İLLERE GİDİN:
Erdoğan, 49 ilde uygulanan özel teşviklerin tekstil-hazır giyim sektörüne verilmesini isteyen hazır giyimcileri de yatırımlarını teşvik uygulanan 49 ilde yapmaya çağırdı. Erdoğan, "Bu 49 ilde yatırım yapmalarının onlar açısından da büyük bir imkan olduğunu söyüyoruz. Buraya olumlu yaklaşmıyorlar. Bu illerinizi görmek istemeyen girişimcileri de ben anlamakta zorlanıyorum. Hazır giyim sektörünün emek yoğun olması, ilk yatırım malieyetlerinin düşüklüğü ve kalifiye iş gücü ihtiyacının nispeten düşük olması nedeniyle geri kalmış bölgelerde daha kolay yatırım yapabirler. Bu yatırımcılarımızın bölgesel teşviklerden faydalanmalarını bekliyoruz" dedi. Türkiye’yi borç yükünden de kurtardıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "KDV’deki indirim, 2006 yılı enflasyon hedefimizin tutturulmasında da yardımcı olacaktır" dedi.

Mali disiplinden en ufak bir tavizimiz olmayacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin görev süresi dolduktan sonra ekonomik programdan sapma olabileceği iddialarına da yanıt verdi. Erdoğan, "Ekonomik programdan en ufak bir tavizimiz olmayacak. Sapma bekleyenler beyhude beklerler" dedi. İş başına geldiklerinde Türkiye’nin en önemli sorununun güven ve istikrarsızlık olduğunu anımsatan Erdoğan, iktidar dönemlerinde Türkiye’nin güven ve istikrar noktasında çok önemli adımlar attığını belirterek, şöyle dedi: "Bizim politikalarımızda, hedeflerimizde, ekonomik programımızda sapma bekleyenler, açık ve net olarak söylüyorum ki beyhude bekler, boşuna bekler. Bundan en ufak taviz olmayacaktır. Mali disiplinden en ufak bir taviz olmayacaktır. Türkiye ekonomisi ne çektiyse bugüne kadar kararsızlıktan çekmiştir, istikrarsızlıktan çekmiştir. Dün aldıkları kararı bugün bozanlar, ekonomiyi adeta yaz boz tahtasına çevirenler, kendi hedeflerini, kendi programlarını kendi elleriyle deforme edenler, Türkiye’ye ne yazık ki çok şey kaybettirdiler. Biz bu hataya asla düşmeyeceğiz. Türkiye ekonomisi bugün artık küresel güç olmayı, güçlü bir ekonomi olmayı, markalaşmayı önüne bir hedef olarak koydu."

Arıoğlu: İndirimden başa baş çıkarız, ’naylon’ işi de azalır

GELİR İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, her türlü iplik, mensucat, giyim, ev tekstil eşyası, çanta, bavul ve benzeri eşya ile ayakkabıda KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesinin Maliye için yaklaşık 1 milyar YTL’lik bir gelir kaybına neden olacağını söyledi. Arıoğlu, "Ancak yaklaşık 1 milyar YTL’lik de yükten kurtulacağız. Çünkü ihracata iademiz de bu oranda azalacak. Böylece başabaş çıkarız" dedi. Arıoğlu, KDV’nin indirilmesiyle bu sektördeki ’naylon’ faturanın da azalacağını tahmin ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Çünkü yüzde 8 KDV için naylon faturanın pek anlamı kalmayacak. Bu indirim sektörler için de önemli finansman sağlayacak. Vatandaş açısından da indirim analmına geliyor. Vatandaş yüzde 10 indirim isteyebilir."

TOBB: Enerji ve istihdam için de adımlar bekliyoruz

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) KDV indiriminin "son derece gerekli bir ilk önlem" olduğunu belirterek, "Enerji ve istihdamda da somut adımlar atılmasını bekliyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu sektörün sorunlarıyla ilgili yapılan zirvenin amacına ulaşabilmesi için önlemlerin devamını beklediklerini ve hükümetin konuya duyarlı davranacağına inandıklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, zirvede, hükümetten "reel sektörün rekabet gücünü azaltan istihdam ve enerji girdi maliyetlerinin dünya standartlarına çekilmesini ve yüzde 18 olan KDV oranının tüm sektörde yüzde 8’e düşürülmesini" talep ettiklerini hatırlattı. 5 milyon işsizi bulunan Türkiye’nin tek bir girişimcisini bile kaybetme lüksü olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu "Oysa bu sektörlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle geçen yıl 1160 üretici kepenk indirmiş, Bu nedenle hükümetin, taşlar yerine oturana kadar omuz vermesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Hazır giyimin beklentisi gerçekleşmedi

İSTANBUL Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Sülmeyman Orakçıoğlu, "Biz rakiplerimizle eşitlik istiyoruz. KDV indirimi beklentilerimizi karşılamıyor. İstihdam ve enerji maliyetlerindeki kamu yükünün azaltılmasıyla ilgili beklentimiz sürüyor. Bizim üzerimize kabus gibi çöken girdi maliyetleri konusunda bir iyileşme olmadı. KDV indiriminin girdi maliyetleri üzerinde hiçbir olumlu etkisi yok. Beklentilerimiz karşılanmadı" dedi. 2005 yılında 13 milyar 708 milyon dolarlık ihracat yapan Türk hazır giyim sektörünün moda, marka ve katma değeri yüksek ürün üretildiğini vurgulayan Süleyman Orakçıoğlu, "Gelişen trendlere ayak uydurmasak son 3 senede zaten ayakta kalamazdık. Buna Uzakdoğu’yla değil, Orta Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz ülkeleriyle de rekabet etme şansımızı yitirdik" diye konuştu.

Tekstil ve hazır giyim ne istedi ne verildi

GEÇEN hafta tekstil, hazır giyim, deri ve konfeksiyon sektörlerinin temsilcileriyle yanına bakanlarını da alarak zirve yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu toplantıdaki talepleri Bakanlar Kurulu’nda görüşüp sonuca bağlama kararı almıştı. Sektörtemsilcileri bu zirvede 49 ilde uygulanan 5084 Sayılı Teşvik Kanunu ile verilen tüm teşvikleri istemişti. Bu kapsamda; işletmelerde, SSK primleri, gelir vergisi ve enerji girdisinde yüzde 50 indirim istendi. Bu teşviklerin ’sektörel uygulanması halinde’ tekstil ve hazır giyim sektöründe yüzde 20 ek istihdam yaratma yartının da aranmaması talep edilmişti. Ancak hükümetin sadece KDV indirimine sıcak baktığının anlaşılması üzerine, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün temsilcileri diğer konularda adım atmamasının ’fiyasko’ olacağını ileri sürmüştü.

Konukoğlu’nun zaferi

TOBB Tekstil Sektörü Kurulu Başkanı ve Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu yaklaşık 3 yıldır, tekstilde KDV’nin indirilmesini istiyordu. Konukoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da birkaç kez böyle bir indirimin ne kadar yararlı olacağını anlatmıştı. Konukoğlu, 25 Nisan 2004’te Hürriyet’te de yayınlanan bir açıklamasında; TOBB ile yaptıkları bir çalışmaya göre 6 milyar dolarlık KDV kaçağı tespit ettiklerini belirterek, "Hükümet KDV indirimi konusunda topu IMF’ye atıyor. Ama IMF’nin de üzerinde bazı güçler KDV indiriminin yapılmaması için çalışıyor. Ne olursa olsun KDV’yi yüzde 18’den yüzde 8’e düşüreceğiz" demişti.

Hayali ihracat var da o yüzden mi indirdiniz

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi Maliye Bakanlığı’nın, tekstilde KDV indirimi yaparken kamuoyu ile önemli bazı bilgileri paylaşmadığını ileri sürdü ve şöyle konuştu: "KDV indirimi toptan aşamada yapılıyor. Maliye vergi kaybı olmayacağını beyan etti. Gerekçe olarak da ’Zaten tekstilde vergi iadesi yapıyorum’ diyor. Acaba, bu alanda hayali ihracat var da bu indirimle onu mu gidermeyi düşünüyorlar. Eğer böyleyse durum vahimdir ve kamuoyuyla paylaşılması gerekir. Ayrıca bu indirim ithalatı da çok cazip kılacak. Çünkü toptan aşamada, ithalatla yurt içi satış arasında ayrım yapamazsınız. Tekstil sektörü zaten ithalattan yakınıyor. En büyük rakibi ithalat. Böyle bir sektörde KDV indirimi teşvik unsuru olmaz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!