KÇMLMLLMLY

Güncelleme Tarihi:

KÇMLMLLMLY
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2013 14:08

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından açılan ve yedi gemiden oluşan iki büyük ihale bugün sonuçlanıyor. 3.5 milyar euroluk ihale için Koç, Kalkavan ve Kaptanoğlu gibi devler yarışıyor.
 

 

 
 
Aysel YÜCEL
 
İSTANBUL - Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın  (SSM), bir helikopter indirme gemisi ile 'mili gemi' (Milgem) projesi kapsamındaki 6 geminin ihalesini hangi tersanelerin kazandığını bugün açıklaması bekleniyor. Yaklaşık 1 milyar euro değerindeki helikopter indirme gemisi için  RMK Marine, Sedef ve Desan tersaneleri, 6 savaş gemisi ihalesinde
ise RMK Marine ile Dearsan tersaneleri yarışıyor.
 
Milgem olarak adlandırılan milli gemi projeleri ile askeri gemilerde atağa geçen Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın teknolojisini bir adım öteye taşıyarak 2011 ortalarında açtığı helikopter indirme gemisi ihalesinin bugün sonuçlanması
bekleniyor. İhalede Koç Grubu'na bağlı RMK Marine, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'ın sahibi olduğu Sedef Tersanesi ve Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'nun sahibi olduğu Desan tersaneleri yarışıyor.
Proje hem Türk savunma sanayi hem de Türk tersanelerinin teknolojide geldiği noktayı göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Şirketlerin helikopter indirme gemisi ihalesine tasarım ortakları ise üç farklı ülkeden. RMK Marine İngiliz, Desan Çinli, Sedef ise İspanyol dizayn firması ile ihaleye katılıyor. RMK Marine, Milgem projesi kapsamındaki 6 gemi ihalesinde ise Baki Gökbayrak'a ait Dearsan tarsanesi ile yarışacak. Her iki ihalenin toplam büyüklüğünün 3.5 milyar euroya ulaşması bekleniyor.
 
35 bin ton ağırlığında 4 helikopter taşıyacak
 
2011 yılında ihaleye açılan helikopter indirme gemisi projesinin yaklaşık 1 milyar euroya mal olacağı belirtiliyor. Helikopter indirme gemisi yaklaşık 35 bin ton ağırlığında en az 4 helikopter taşıyacak boyutlarda olacak. 70-80 bin askeri aracı da taşıyabilecek geminin inşasının 7 yıldan fazla süreceği öngörülüyor. Aynı zamanda Deniz Ticaret
Odası Finans Danışmanı olan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Oral Erdoğan, en uygun fiyatın yanı sıra teknik donanım ve zamanın ihalenin sonucunu önemli oranda etkileyeceğini belirtti. Askeri gemi inşasının zor ve uzun soluklu bir iş olduğuna dikkat çeken Erdoğan, daha önceki projelerde gecikme yaşandığı için SSM'nin teslimat zamanı konusunda daha hassas davranmasını beklediklerini kaydetti. Erdoğan, ihaleye giren bazı firmaların 4 yerine 5 helikopter taşıyabilecek kapasitede gemi projesi sundukları bilgisini verdi.
 
'İhaleyi alan tersane kapasitesini artıracak'
 
SSM'nin askeri gemi projeleri, global ekonomik krizden ağır darbe  alan ve gemi siparişleri durma noktasına gelen Türk tersanelerine  hareket getirdi. Projeler birkaç büyük tersane tarafından yapılsa daTuzla'da yeniden inşa seslerinin duyulması tüm tersanelere moral oldu. Prof. Oral Erdoğan, "Ekonomik krizden önce 70 tersane faaliyetteydi. Bugün bu sayı 40'lara düştü. Birçok tersane bakım-onarıma yöneldi. Bu tür askeri gemi  projeleri sipariş alma sıkıntısı yaşayanTürk tersaneleri için çok önemli" dedi.
 
Erdoğan ayrıca, SSM'nin bir helikopter gemisi daha yaptırmak istediğinin duyumunu aldıklarını belirtti. Tersanelerin mevcut kapasiteleri ile helikopter indirme  gemisi yapmakta zorlanacaklarınıda dile getiren Erdoğan, ihaleyi kazanacak Türk tersanesinin yeni bir yatırımla kapasitesini artırmak durumunda kalacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!