Güncelleme Tarihi:
Ücretiyle altınla yarışan ve yüksek fiyatına rağmen adeta yok satan Kars kazının etinden yapılan mantılar, kilosu 50 liradan satılıyor.
Bursa merkez Yıldırım ilçesinde işlenmiş ve dondurulmuş olarak Kars kazı satan bir işletmenin sahibi Turan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelenler ve hemşehrileri için alışık oldukları peynir, tereyağı, bal gibi yiyecekler sattığını, her yıl ocak ayından sonra da birkaç süreyle sipariş üzerine Kars kazı temin ettiğini söyledi.
Daha önceleri Kars kazını dost ve akrabaları için getirttiğini ve ücret almadığını vurgulayan Kara, "Ancak ilgi fazla olmaya başlayınca satışa başladım" dedi. Kara, fiyatı pahalı olsa da çok lezzetli olması nedeniyle hemşehrilerinin yılda bir kez dahi olsa kaz yemeyi tercih ettiğini ve adeta yok sattığını belirterek, "Kaz etinin kilosu 70 liraya geliyor. Ağırlıkları ise 2 ila 2,5 kilogram arasında değişiyor. Bütün olarak tanesi 140-180 liraya denk geliyor. Lezzeti çok iyidir. Hatta bizim orada 'ye kaz etini gör lezzetini' diye bir tabir vardır" değerlendirmesinde bulundu. Kaz etinin yüksek fiyatının yetiştiriciliğinin zorluğundan kaynaklandığını anlatan Kara, şöyle devam etti: "Bizim yörenin yaylaları randımanlı olduğu için yayla zamanı kazlar ot yiyerek kendisini idare ediyor. Kesilmeden iki ay öncede arpa, buğday yedirmek şartıyla kazları besiye alıyorlar. O şekilde masraf ettikleri içinde pahalıya mal oluyor. Kazın kesimi yılbaşından sonradır. Kazın ayağı kara değdiği zaman tek ayak üstünde durur. Onun lezzeti oradan gelir. Kaz, kar görürse daha lezzetli olur. Biz oradan pahalıya alıyoruz. Doğal olarak burada da pahalı satmak zorunda kalıyoruz."