Kayseri formülü mobilyacıyı vurmaz

Güncelleme Tarihi:

Kayseri formülü mobilyacıyı vurmaz
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 15:16

600 milyon dolarlık üretim ve 120 milyon dolarlık ihracatla Türkiye ekonomisine 720 milyon dolarlık katma değer yaratan mobilya aksesuar sektörü, Kayseri İhtisas Gümrüğü uygulamasına tam destek verirken, markalı mobilya üreticilerinin bundan zararlı çıkacağı görüşüne de karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Markalı mobilya aksamları üretiminde dünyada 5'inci sırada yer alan Türkiye, uzun süreden beri Çin malı ürünlerin tehdidi altında. Çin'de üretilen mallara karşı anti damping vergisi getirilmesine karşın çeÅŸitli ülkeler üzerinden ithal edilen aksesuarlarla yerli üreticiye önemli oranda zarar veriliyor. Â

Anti damping vergisinin tam çözüm sağlamaması nedeniyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 25 Temmuz'daki tebliğiyle, Kayseri'yi AB menşeli olmayan mobilya aksesuarları ithalatı için gümrük kapsısı olarak belirledi.

Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Munis Tezbaşaran, bu adımı sonuna kadar desteklediklerini belirterek şöyle konuştu:

"İthalatçı mobilya aksesuarını AB'den getirmiyorsa, bunları Kayseri Gümrüğü'ne sokmak zorunda. Bu uygulamayla giren malları daha fazla ayıklanması ve Türkiye'deki sanayinin rahatlaması söz konusu olacak. Bunun doğru bir uygulama olduğunu düşünüyoruz ve sıkı şekilde takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz." 

Haberin Devamı

"BÃœYÃœK MOBÄ°LYA ÃœRETÄ°CÄ°LERÄ° KAYBA UÄžRAMAZ"

Tezbaşaran, Türkiye'de markalı üretim yapan mobilya firmaların Kayseri İhtisas Gümrüğü düzenlemesine maliyetlerini artırması nedeniyle istekli olmayacağı tezine de karşı çıkarak şunları söyledi; "Marka olan mobilyacılar zaten Çin malı ürün kullanmıyor. Bu ancak çok ucuz ürün satan mobilyacıları etkileyebilir. Bu nedenle, büyük mobilya şirketlerini Kayseri Gümrüğü'nden rahatsız olduğu iddiaları gerçeklik payı taşımıyor" dedi.

100 MİLYON DOLAR VERGİ KAÇIRILDI

2004 yılında Çin'den ithal edilen mobilya aksesuarı ürünleri için anti-damping yasası çıkartıldı. Ancak ithalatçılar bu önlemi aşmak için pratik çözüm bularak ürünleri Çin Tavyan'ı, Endonezya ve Malezya üzerinden getirmeye başladı. Bunun üzerine bu üç ülkeden gelen mallara da 2008 yılında anti-damping vergisi getirildi.

Bu önlemlere rağmen, Tayland, Pakistan, Bangledeş, G.Kore ve İran üzerinden ithalatat sürdürülürken asıl olarak İspanya üzerinden getirilen mallarla Türk üreticisi büyük kayba uğratıldı.

2007 ile 2012 yılları arasında bu ülkeden yapılan dolap rayı ithalatı 30 kat, menteşe ithalatı ise 46 kat artış gösterdi. Bu dönemde her iki ithalat kaleminde sadece orijin ülkesi gizlenerek İspanya'dan yapılan Çin ürünleri yüzünden devlete ödenmesi gereken toplam vergi kaybının 45 milyon dolar olduğu hesap ediliyor.

Haberin Devamı

Buna Tayland, ABD ve G.Kore'nin de aralarında bulunduğu diğer ülkeler de eklendiğinde aynı dönemdeki toplam vergi kaybının 100 milyon doları bulabileceği ifade ediliyor.

SEKTÖR 2012'DE KÜÇÜLECEK

Sektörün 2012'deki performansıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tezbaşaran, 2011'de zorlanmadan satış yaptıklarını ancak bu yıl satışların daha zor gerçekleştiğini söyledi. Tezbaşaran, sektörün hem ciro hem de karlılık bakımından önceki yıla göre küçülmesini beklediklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!