Güncelleme Tarihi:
OKULLARIN açılmasına az bir süre kala, geçen yıl uygulamaya konan ‘okul sütü’ projesi ‘devam edecek mi etmeyecek mi’ sorusu gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı topu birbirine atarken, bazı yetkililere göre proje, bu yıl da devam edecek. Bakanlıkla görüşme yaptıklarını ve ‘Okul sütü programı’nın devamını istediklerini belirten Ulusal Süt Konseyi ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, “Bakanlık bu konudaki çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bütçe bulurlarsa yeniden yapılacak diye öngörüyoruz. Onlar da bütçe sorununu hallettikten sonra Başbakan’dan onay alıp işe başlayacaklar. Geçen eğitim öğretim döneminin son 25 gününde bu iş yapıldı ve çok yararlı oldu. Bu yıl da devam etmesi gerekiyor. Herkes destek olmalı, yaygaraya gerek yok” dedi.
Üretici çok mutlu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2 yıl önce süt tozu ihracatının önüne geçmek için verdiği teşvikleri hatırlatan Çallı, şunları söyledi: “Süt üreticileri o süreçle beraber kârlı işler yapmaya başladı. Okul sütü programının en büyük faydası çocuklarımızdan sonra üreticiye oluyor. Elbetteki sanayici de bu işten avantaj elde ediyor ancak üretici tarafı çok mutlu oluyor. Süt tozu ithalatının önüne geçilmesi sayesinde süt fiyatları 2 yıldır düşmüyor. Düşmesi gereken aylar var ama bu sayede süt arzındaki fazlalık süt tozu yapılıyor ve stoklanıyor. Sütü iki yıldır 80 kuruşta tutabiliyoruz. Devlet bu işe çok para harcıyor ve üreticinin cebine de eskiye göre 15 kat fazla para geliyor. Bu sayede onlar da bir taşla iki değil, üç kuş vurmuş oluyor.”
Yüksek ihtimal
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre ‘Okul sütü programı’ bu yıl da devam edecek. Proje şu anda, projenin ortaklaşa yürütüldüğü diğer bakanlıklarda bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’ndan istenen görüşlerin geri dönmesinden sonra proje start alabilecek. Tüm bakanlıklardan gelen görüşler çerçevesinde düzenlenecek olan ‘okul sütü programı’ yeni eğitim öğretim döneminde de öğrencilere dağıtılacak. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 32 bin 500 okulda 7.2 milyon ilköğretim öğrencisinin faydalandığı proje için 144 milyon kutu süt dağıtılmıştı. Projenin geçen yıl ki maliyeti ise 90 milyon TL’ye ulaşmıştı. Projenin, yeni eğitim öğretim döneminde de devam ettirilmesi bekleniyor.
İran’da bile 12 yıldır yapılıyor
ULUSAL Süt Konseyi ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, okul sütü projesinin tüm Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır yapıldığını belirterek, “Okul sütü İran’da bile 12 yıldır devam ediyor. İngiltere, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde zaten çok uzun yıllardır uygulanıyor. Süt içmenin maddi durumla bir ilgisi yok. Türkiye’de süt içme kültürü gelişmiyordu. Sütü, okul çağından itibaren vererek bu kültürü oturtacağız. Türkiye, gazlı içecekler dünyada önemli pazarlardan biriyken sütteki durum gücümüze gidiyor” dedi.
Sütü tanımayan çocuk var
2011-2012 eğitim öğretim yılının son 25 gününde uygulanmaya başlanan ‘Okul sütü programı’nın bazı aksaklıklara rağmen iyi sonuçlandığını belirten Harun Çallı, “Geçen yıl 7.2 milyon öğrenci her gün süt içme şansı buldu. Bazı öğrenciler, süt içme alışkanlıkları olmadığı için rahatsızlıklarının da farkında değillerdi ve rahatsızlandılar. Ama bir çok çocukta ilk kez sütle tanıştı. Hem çiftçiler, hem sanayiciler hem de çocuk ve aileleri bu işten memnun” diye konuştu.
4+4+4 sistemi sayıyı artırmaz
YENİ eğitim öğretim döneminde başlayacak olan, tartışılan sistem 4+4+4 ile birlikte okula başlayacak olan öğrenci sayısının da artması bekleniyor. Harun Çallı, bu konuda çok da fazla bir artış beklemediklerini, hazırlıklarını ona göre yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bir çok veli, o yaşta okula başlamanın erken olduğunu düşünüyor. Bu yüzden çoğu dilekçe yazıp çocuklarını okula göndermeyecek. 7.2 milyon rakamının çok fazla artmasını beklemiyoruz. Eğer ki okul sütü programını bir nesle uygulayabilirsek, gelecek nesil için sosyal sigortalar gideri yarı yarıya düşer. Süt vücudun bir çok fonksiyonunu olumlu etkiliyor. Bu iş, askere gitmek kadar önemli olmalı.”