Güncelleme Tarihi:
Konuyla ilgili yönetmelik değişikliği geçtiğimiz hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlandı. “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte”, ücretlerin bankalar aracılığı ile ödenmesinde 10 olan işçi sayısı alt sınırı 5’e çekildi. Gazeteci çalıştıran işletmeler ve Deniz İş Kanunu’na tabi çalışan yerleri de kapsayan düzenleme, 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, düzenlemenin gerekçesini kayıtdışıyla mücadele olarak açıklamıştı. Soylu daha önce yaptığı açıklamada, “Kayıtdışıyla ilgili şimdi yine bir adım atabilmek ve bu konuda bir adım daha öteye geçebilmek için sayıyı 5’e düşürüyoruz. İşletmelerde 5 ve üstünde çalışanlar bundan sonra ücretlerini bankalardan alacak” demişti. Türkiye’de resmi verilere göre 1.7 milyon işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin 1.5 milyonu 1-9 arasında çalışan sayısına sahip. İnşaat ve imalat alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin ortalama eleman sayısı da 6 olarak hesaplanıyor. Enerjide ise bu rakam 5’e düşüyor. Bu nedenle de, maaşlara banka zorunluluğunun birçok KOBİ’yi kapsamına alacağı öngörülüyor.
2 YÖNTEMLE DE MÜCADELE
TÜRKİYE’de kayıtdışının 2 yöntemi bulunuyor. Bunlardan ilkinde çalışan tamamen sistem dışında bırakılıp, herhangi bir sosyal güvencesi olmaksızın çalıştırılırken, verilen maaşın resmi kayıtlarda en alt sınırdan gösterilmesine de sık sık rastlanıyor. Maaşlara banka zorunluluğunun her iki kayıtdışı yöntemiyle mücadelede de önemli bir aşama olacağı yorumları yapılıyor.