Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2006 00:00
Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, "Türkiye’deki enflasyon karikatürleri nasıl çok küçülmüş, artık canavar olma özelliğini kaybetmiş bir şekil almışsa, önümüzdeki yıllarda aynı şekilde kayıtdışılıkla ilgili konularda da o noktaya gelmiş olacağız" dedi.
GELİR İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, vergi toplama konusunda tüm ülkelerin birincil sorunun kayıtdışılık olduğunu belirterek, "Türkiye’deki enflasyon karikatürleri nasıl çok küçülmüş, artık canavar olma özelliğini kaybetmiş bir şekil almışsa, önümüzdeki yıllarda aynı şekilde kayıtdışılıkla ilgili konularda da o noktaya gelmiş olacağız" dedi. OECD Vergi İdareleri Forumu Mükellef Hizmetleri Grubu 5’inci toplantısı, 24 ülkenin gelir idaresi yetkililerin katılımıyla Conrad Otel’de başladı.
VERGİ ARTIK ’ÜRÜN’:
Osman Arıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki Gelir İdaresi’nin 2005 yılında yeniden yapılanmaya gitmesiyle vatandaşları eskisi gibi sadece "mükellef" değil, "müşteri" olarak gördüklerini, vergiyi ise satmaya çalıştıkları bir "ürün" olarak görmeye başladıklarını söyledi. Son yıllarda artan küreselleşme eğilimlerinin tüm kamu kurumlarında olduğu gibi Gelir İdaresi’nin de saydamlık, mükellef odaklılık ve kalite kavramlarını ön plana çıkaran bir yapıda olmasını gerekli kıldığını ifade eden Arıoğlu, Gelir İdaresi’nin günün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılanmasında mükellef hakları gözetilerek, mükellef hizmetlerinin en iyi şekilde sunulması ve mükellef odaklı çözümler üretmesine imkan sağlanmasının önemine işaret etti. Arıoğlu, bu amaçla Şubat 2006’da "Mükellef Hakları Bildirgesinin" yayınlandığını hatırlatarak, "Bu bildirgeyle amacımız vatandaşlarımıza artık farklı baktığımızı göstermekti. Onlara şöyle seslenmek istiyoruz; (siz de bize farklı bakın, sizin de haklarınız var. Karşılıklı hak ve yükümlülüklerimiz var. Siz ve biz ortağız)" diye konuştu.
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ:
Gelir İdaresi’nin kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilinci oluşturması yönündeki gayretlerinin artarak süreceğini vurgulayan Arıoğlu, bu amaçla uluslararası alanda kurumsal işbirliklerine ve bilgi paylaşımına büyük önem verdiklerini kaydetti. Arıoğlu, tüm ülkelerin vergi toplama konusunda yaşadığı en önemli sıkıntının kayıtdışılık olduğunu belirterek, karşılıklı bilgi paylaşımıyla uluslararası alanda kayıtdışılıkla mücadelede önemli yol katedilebileceğini vurguladı.
MÜKELLEFE SMS:
Arıoğlu, Gelir İdaresi olarak elektronik beyanname ve soru hizmetlerinin yanısıra "call center" kurma çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı. Arıoğlu, İngiltere ve Almanya’yla ortak yürüttükleri "call center" projesiyle mükelleflere telefonla ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "Şu anda bizde kayıtlı internet adresi olan tüm mükelleflerimize hem telefon hem de SMS yoluyla bütün yeniliklerimizi duyurmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Bu amaçla diğer ülkelerle işbirliğine gittiklerini hatırlatan Arıoğlu, "İrlanda’yla tahsilat merkezi takip konusunda, Almanya ve İngiltere’yle elektronik ve bilgisayarlı denetim çalışmamız var. Avustralya ve Kanada gibi ülkelerin sistemlerini örnek alarak mükelleflerle olan ilişkilerimizi üst düzeye çıkarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
EPDK’nın kestiği cezada taraf değiliz
GELİR İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından akaryakıt dağıtım şirketlerine verilen para cezalarına ilişkin olarak, "Biz burada işin tarafı değiliz. Yasa ne görev veriyorsa onunla yükümlü bir idareyiz" dedi. Arıoğlu, bir gazetecinin EPDK’nın akaryakıt dağıtım şirketlerine verdiği para cezalarına ilişkin sürecin nasıl işleyeceği sorusuna, "Aslında bu Kabahatlar Kanunu’na göre alınan bir alacak olsa, orada mahkeme süreci beklenir. Ancak, EPDK bir karar değişikliği yapmış ve mahkeme sürecini beklemeden 1 aylık süre sonunda gerekli işlemleri bize bildirdi" cevabını verdi. Arıoğlu, Gelir İdaresi’nin yapacağı çağrıya karşı da mahkeme sürecinin açık olduğunu belirterek, "Yürütmeyi durdurmak isteyebilirler. Biz burada işin tarafı değiliz. Yasa ne görev veriyorsa onunla yükümlü bir idareyiz" diye konuştu. Şirketlerin yasal hakkını sonuna kadar kullanabileceğini ifade eden Arıoğlu, "Buna kimsenin diyeceği bir şey yok" dedi.