Güncelleme Tarihi:
Silifke Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Gürses, Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ile hasat yapılan kayısı bahçesinde incelemede bulundu.
Gürses, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl bugünlerde kayısının kilosunun 7 TL'ye satıldığını, bu yıl ise 30 kuruşa düştüğünü kaydetti. İlçede kayısı üretimine 2003 yılında İtalya'dan getirilen 25 bin ninfa fidanının 100 dönüm araziye dikilerek başladığını ifade eden Gürses, üretim alanının her geçen yıl arttığını, bu yıl ise bin 200 dönüm bahçeden 12 bin ton kayısı hasadı yapılmasının beklendiğini belirtti.
Bir kilo kayısının üretim maliyetinin 70 kuruş olduğunu vurgulayan Gürses, “2003 yılından bu yana üretimini yaptığımız kayısı fiyatları hiç bu kadar düşmemişti. Geçen yıl da kayısı sezonunu kilosu 1 TL'den satarak kapatmıştık. Ancak şu anda kilosu 30 kuruşa kadar düştü. Maliyetini karşılamadığı için bazı üreticilerimiz de ağaca zarar vermesin diye topladıkları kayısıyı yol kenarına dökmek zorunda kalıyor” dedi.
Fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde üreticilerin bankalardan çektiği kredileri ödeyemez duruma geleceğini savunan Gürses, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'ndan yardım beklediklerini kaydetti.
Ziraat Odası Başkanı Can da, Silifke'de yetiştirilen kayısıların doğru tarım uygulamasıyla elde edildiğini, ayrıca insan sağlığına zarar vermeyen ilaç kullanıldığını vurgulayarak, fiyatların bir an önce normal seyrine ulaşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Açıklamanın ardından hasat ettikleri ürünleri yol kenarına dökmeye başlayan bazı üreticiler, daha sonra kayısıları ayaklarıyla ezerek, fiyat düşüklüğünü protesto etti.