Güncelleme Tarihi:
Piyasada fındık, ceviz ve bademin 40-50 liraya, Antep fıstığının ise iç olarak 60-70 liraya satıldığını gören tüketici, 25-30 lira arasındaki fiyatı dolayısıyla kayısı çekirdeğini daha çok tercih eder hale geldi. Bu da iç piyasada kayısı çekirdeğinin satışını artırdı.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısının hem Malatya hem Türkiye hem de dünya açısından önemli bir ürün olduğunu söyledi.
Türkiye olarak kayısının bütün nimetlerinden faydalanılmaya çalışıldığını belirten Özbey, bu sene kuru kayısı rekoltesinin 80 bin ton civarında olduğunu, bunun yaklaşık 15-20 bin tonunun kabuklu çekirdek, 4 bin tonun da iç çekirdeğe tekabül ettiğini aktardı.
Bu yıl kayısıda da zirai don nedeniyle bir miktar etkilenme olduğunu anımsatan Özbey, rekolte düşük olduğu için bunun kayısı çekirdeği fiyatlarına da yansıdığını ifade etti. Kayısı çekirdeği fiyatlarının şu anda perakende olarak 25-30 lira civarında olduğunu aktaran Özbey, "Yıllık 5-10 bin ton civarında bir kayısı çekirdeği oluyor. Bunun da yüzde 80-85'i yurtdışına ihraç ediliyor. Genelde İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelere ağırlıklı olarak kayısı çekirdeği ihraç ediliyor" dedi.
FİYATLAR MAKUL SEVİYEDE
Türkiye'de geçen sene tarım ürünlerinin rekoltesinin az olması nedeniyle ceviz, badem, fındık ve fıstık fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Özbey, şunları kaydetti:
"Ülkemizde geçen yıl ceviz, badem, Antep fıstığı ve fındık rekoltesi biraz düşüktü. Ceviz, badem yerine alternatif ürünler düşünüldüğü zaman kayısı çekirdeği kullanılması neticesinde kayısı çekirdeği fiyatları da kendini korudu. Üreticimiz de bundan iyi gelir elde etmekte. Ceviz fiyatları 50 lira olunca kayısı çekirdeği 25-30 lira olunca tüketiciler ceviz yerine kayısı çekirdeği kullandı. Badem de 40-50 lira olunca bademin alternatifi ne olabilir? Kayısı çekirdeği olur. Tüketici bunu alternatif ürün olarak gördü. Bu yüzden fiyatlar üretici açısından makul seviyede seyrediyor."
Kayısı çekirdeği ihracatının bu yıl artarak devam ettiğini vurgulayan Özbey, çerez olarak tüketilmesinin yanı sıra kozmetik alanında da kullanılan kayısı çekirdeği için pek çok ülkeden de talep geldiğini söyledi.
Üreticilerin devamlı pazarda bulunmalarını öneren Özbey, üreticinin pazarı günlük takip etmeleri, arz ve talep dengesini korumaları sayesinde ürünlerini daha iyi değerlendirebileceklerini aktardı.
"SATIŞLARIMIZ ARTTI"
Esnaf Ercan Öztürk de dünya piyasasında özellikle badem ve ceviz fiyatlarının yüksek olduğunu belirtti. Bunun da kayısı çekirdeği fiyatlarına yansıdığını dile getiren Öztürk, "Dünya piyasasında badem ve ceviz fiyatlarının yüksek olması bizde de çekirdek fiyatlarını yükseltti. Şu anda fiyatlar konusunda badem fiyatları 50-60 liradan seyrediyor, ceviz fiyatları yine öyle. Fındık da 50 lira civarında gidiyor ama fındık bu fiyatlarda da kalmaz daha da yükseleceğini düşünüyoruz. Kayısı çekirdeği fiyatları şu anda 20 ile 25 lira arasında değişiyor. Bunlar perakende fiyatlar, toptan bazda baktığımızda da bademe alternatif doğal çekirdeğimiz 20-25 lira arasında satılıyor" diye konuştu.
Öztürk, piyasalardaki badem, ceviz ve fındığın fiyatlarının yüksek olmasının kayısı çekirdeğine tüketim anlamında da yaradığını vurgulayarak, "Badem, ceviz ve fındıkta fiyatlar yüksek olunca kayısı çekirdeğinde de bir yükseliş oldu. Satışlarımızda da önceki yıllara göre büyük bir artış var" dedi.