Dinçer GÖKÇE
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2015 16:12
BİR dönem sosyetenin de ünlü simaları arasında yer alan Ümran Güngör Üzümcü ile eski eşi Melahat Koçarslan arasındaki ‘kayıp tablolar’ krizi yeniden ortaya çıktı. Üzümcü, eski eşi ile Reina’nın da işletmecisi olan kardeşi Memet Koçarslan’a karşı yeni bir alacak davası açtı. Alacak miktarı 25 milyon dolar olarak kayda geçti. Üzümcü, Kıbrıslı Yalısı’nda bulunan 53 tablo ve 9 antika eşyanın Koçarslan kardeşler tarafından götürüldüğü iddiasında. Memet Koçarslan’ın avukatı ise mahkemeye sunduğu savunmada dosyanın zamanaşımına girdiğine işaret ederek davanın reddini istedi.
TABLOLAR BENDEN HABERSİZ ALINDI
Ümran Güngör Üzümcü, Boğaz’ın gözde yalılarından Kıbrıslı Yalısı’nın da bir bölümünün sahibi. Eski eş ve kardeşi Memet Koçarslan’a karşı açılan yeni dava da, Kıbrıslı Yalısı’nda kaybolan tablolar ile antika eşya ve halılara ilişkin. İstanbul Anadolu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açan Üzümcü, yalıda kendisinden habersiz alınan tabloların, mahkeme kararına rağmen iade edilmediğini belirtti.
Boğaz'a 64 metrelik cephesi bulunan Kıbrıslı Yalısı'nın bir bölümünde Ümran G. Üzümcü oturuyor.YA AYNEN İADE YA DA ÖDEME
Dava dosyasında yer alan belgelere göre, 1996’da evlenen Üzümcü çifti 3 yıl sonra boşanma yoluna gitti. Üzümcü, Amerika’da olduğu bir sırada eski eşi ve kardeşinin evdeki değerli tablo ve antika eşyaları 17 Şubat 1999 gecesi yalıdan çıkarıp götürdükleri iddiasında. Üzümcü konu ile ilgili ilk açtığı davayı kaybetti. Aynı konu ile ilgili açılan ikinci dava ise Yargıtay sürecinde Üzümcü lehine sonuçlandı. Anılan davada, mahkeme, ya eşyaların aynen iadesi ya da o gün için talep edilen miktar olan 2,6 milyon doların ödenmesini istedi.
Üç yıl kadar evli kalan Üzümcü çiftinin bazı mal paylaşım davaları da ABD'de görüldü.ESKİ EŞ: TABLOLAR KARDEŞİMDEMahkeme kararı sonrası Üzümcü, eski eşi ve
Memet Koçarslan’a icra emri gönderdi. Üzümcü’nün eski eşi, söz konusu tablo ve eşyaların kendisinde değil kardeşi Memet Koçarslan’da olduğunu belirtti. Memet Koçarslan da icra dosyasına bir banka teminat mektubu verdi. Kararın kesinleşmesi ile birlikte bu teminat mektubu nakde çevrilerek Üzümcü’ye ödeme yapıldı. Üzümcü, söz konusu para ödemesini, ‘fazlaya dair haklar sakla kalma’ şartı ile kabul etti.
25 MİLYON DOLAR DAHA ÖDENSİN Üzümcü, aralarında İbrahim Çallı, Osman Hamdi, Naci Kalmukoğlu, İvan Konstantin Aivazosky gibi bir dizi ünlü ressama ait 53 tablo ve antika eşyalar için yeni bir değer tespiti yaptırdı. Yapılan tespite göre, 100-200 yıllık tablo ve eşyaların değeri 27 milyon 696 bin
dolar olarak hesaplandı. Üzümcü, ortaya çıkan yeni değer tespiti sonrası yeni bir dava açtı. Bu davada, daha önce ödenen para düşürülerek, geriye kalan 25 milyon 86 bin doların ödenmesi istendi. Üzümcü’nün avukatı sunduğu dilekçede, söz konusu tablolar üzerinde mahkeme kararıyla bilirkişi incelemesi yaptırılması istendi. Dilekçede, söz konusu tutarın davalı kardeşlerden müştereken tahsil edilmesi istendi.
DAVA ZAMANAŞIMINA GİRDİDavalı konumda ise Reina’nın işletmecisi Memet Koçarslan ve Üzümcü’nün eski eşi Melahat Koçarslan’ın isimleri yer alıyor. Melahat Koçarslan adına dosyaya bir savunma yapılmadı. Memet Koçarslan’ın avukatı ise mahkemeye sunduğu savunma dilekçelerinde davanın reddini istedi. Savunmada, davanın 10 yıllık zamanaşımına da girdiği kaydedildi. Savunma dilekçesinde yer alan bir diğer nokta ise özetle şöyle ifade edildi: “
Ümran Güngör Üzümcü, daha önceki mahkemede seçimlik hakkını kullandı. Ya eşyaların aynen iadesi veya parasının ödenmesine ilişkin kararda, parayı kabul etti. Dava reddedilsin” denildi. Mahkeme, Melahat Koçarslan’ı ise adresinde bulamayınca, davaya ilişkin tebligatı yapamadı. Mahkeme, Koçarslan’a ilişkin ilanen tebligat yoluna giderek “Davalı (Melahat Koçarslan) 2 hafta içinde savunmasını mahkemeye sunabilir. Aksi takdirde, davalının yokluğunda yargılamaya devam edilir” denildi.
53 TABLO VE 9 ANTİKA EŞYA DOSYADAMahkemeye sunulan belgelerde, kayıp olduğu ifade edilen 53 tablo ve 9 antika eşya tek tek sıralandı. Toplam değeri 27 milyon 696 bin dolar olarak hesaplanan tablo ve eşyalardan bir bölümü şöyle:
*İbrahim Çallı: Cephede askerler
*Yüzbaşı Ali Rıza- Salacakta Fener*Eugene De La Forcade- İstanbul
*İbrahim Safi- Karaköy’den İstanbul görüntüsü*Sami Yetik- Rumeli Hisarı
*Diyarbakırlı Tahsin- Bebek Koyu*Osman Hamdi: Masada surahi, bardak, fincan, cezve
*Naci kalmukoğlu: Haliçten boğaz görüntüsü *Şehit Hasan Rıza- Kanuni Sultan Süleyman’ın Mohaç Seferi
*İvan Konstantin Aivazosky- Dağ peyzajı*Osman Nuri Paşa- Orman Dağlar, akan ırmak
*Taylan Sururi- Padişah at üstünden geçişi *Mim Sarim Efendi- Surre alayı
*Bedai Güleryüz- Boğazda evler *83 parça
Yemek takımı
*1 adet antik Kayseri halı*1 çift Fransız 3’lü koltuk ve 2 adet tabure
dgokce@hurriyet.com.tr