Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrikte kayıp-kaçak oranlarını tek haneli rakamlara çekmek için çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde inşallah 2023’ün Türkiye’sinde toplam kayıp-kaçağı tek haneli rakamlara indireceğiz” dedi. Albayrak, Türkiye’deki kayıp-kaçak oranlarının 2000-2001 yıllarında yüzde 20’lerde olduğunu ve bugüne gelindiğinde bu oranın yüzde 14-15’e indiğini anlattı. Bu oranların bir kısmının teknik kayıptan kaynaklandığını ifade eden Albayrak, “Türkiye’nin bir bölgesinden diğerine üretim portföyünü dengeli olarak dağıtamadığınız zaman, zaruret halinde, elektriği taşıdığınızda teknik kayıp oluyor. Bununla ilgili adımlar, iletim altyapısının iyileştirilmesi ve arz-talep dengesine dayalı bir portföyün kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Burada Marmara kritik bir bölge. Elektrik tüketiminin neredeyse üçte biri Marmara bölgesinde. Sadece Trakya’nın payı yüzde 20’den fazla. Buranın önemli elektriğini doğudan taşıyoruz. Talebin yüksek olduğu bölgelerde de üretim altyapısını hayata geçirmemiz lazım. Eski olan ana omurgaları iyileştirmemiz lazım ki teknik kayıp düşsün. Bu tarafa odaklandık ve bunu ciddi bir anlamda düşürmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
ÖNEMLİ ADIMLAR ATACAĞIZ
Türkiye’de gelecek yıl yapılacak yatırımların 2016’nın devamı niteliğinde olacağını belirten Albayrak, yeni dönemin özellikle elektrik iletim altyapısı ve doğalgaz piyasalarıyla ilgili yeni gelişmeleri beraberinde getireceğini kaydetti. Albayrak, Türkiye’nin elektrikte kurulu gücünün 2016 sonu itibarıyla 80 bin megavatı geçmiş olacağına dikkat çekerek, “Yani yılda yaklaşık 5 bin megavat, kabaca en az 5 milyar dolarlık bir yatırım yapılmış oluyor. Türkiye, 152 tane tesisi de devreye alarak enerji alanındaki yatırımını sessiz sedasız yapmaya devam ediyor. Özel sektörü ve kamusuyla birlikte. İnşallah önümüzdeki dönem için de hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi. Albayrak, ayrıca doğalgazın ilçelere de yaygınlaştırılmasıyla ilgili çabaların sürdüğünü belirterek, “40’tan fazla ilçeye daha doğalgaz ulaştırılmasıyla ilgili yatırımları devam ediyor ve gelecek yıl da sürecek. Elektrik sistem altyapısıyla ilgili milyarlarca dolarlık yatırım da devam edecek. 2023’e kadar olan süreçte Türkiye’nin enerji arz güvenliğiyle ilgili konularda, önemli adımlar atacağız” dedi.
YENİLENEBİLİRDE TÜRKİYE MODELİ
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile Türkiye’de yeni bir model oluşturduklarını belirterek, “Güneşte bunun ilk modelini Konya’da uyguluyoruz. Rüzgarda da benzer bir modeli 2017’nin ilk çeyreğinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Burada çoktan seçmeli bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi. Dönmez, Türkiye’nin teknolojiyi iyi kullanan ama fazla üretemeyen bir ülke olmasından kaynaklanan dezavantajını telafi etmek için yeni yatırımlara yerli ekipman şartı getirdiklerini anımsatarak, şunu söyledi: “Bunu teşvik edici bir model olan YEKA’yı geliştirdik. Güneşte, bunun ilk modelini Konya’da uyguluyoruz. Aralık ayı içerisinde bin megavatlık bir ihaleye çıkacağız. Güneşte sektörle birebir dirsek temasında bu ihalenin şartnamesini oluşturduk. Rüzgarda da aynı şekilde çalışacağız. Sanayici ve yatırımcılarla bir araya gelerek şartnameleri çıkaracağız. Güneşte tek bir alanda bin megavatı yakalama fırsatımız oldu. Rüzgarda bin veya üzeri bir gücü tek başına bir alanda yakalama imkanımız artık yok.”
RÜZGÂRDA ‘ONLINE BAŞVURU’ DÖNEMİ
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, rüzgâr enerjisi başvurularında süreci hızlandırmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu kapsamda yeni dönemde başvuruları online ortamda elektronik imzalara dayalı olarak alma konusundaki çalışmalarda son aşamaya geldik. 2017 yılı nisan ayı başvurularını sadece online ortamda almayı planlıyoruz” dedi. 5. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi’nin açılışında konuşan Yılmaz, rüzgâr enerjisinde yatırımların 5 bin 300 megavata ulaştığını hatırlatarak, EPDK olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde istifade etmek için düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Rüzgâr enerjisi sektörüyle ilgilenen çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcıyla görüşmeler yürüttüklerini ifade eden Yılmaz, “Yapmış olduğumuz görüşmelerden şu sonucu çıkarmaktayız: Rüzgâr enerjisi yatırımlarının izin süreçlerinde ve yeni başvuruların kabulü konusunda teknik altyapının geliştirilmesi talepleri var. Teknik altyapının güçlendirilmesi halinde çok daha hızlı yol alacağımız konusunda hepimiz hemfikiriz. Bu kapsamda yeni dönemde başvuruları online ortamda elektronik imzalara dayalı olarak alma konusundaki çalışmalarda son aşamaya geldik. 2017 yılı nisan ayı başvurularını sadece online ortamda almayı planlamaktayız.”
Mustafa Yılmaz, “Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması (YEKDEM) üzerindeki baskının hafifletilmesi ve kapasitelerin yatırımı gerçekleştirecek girişimcilere tahsis edilmesini öncelik veren bir sistem kurguladık. 2017 yılı nisan ayının ilk haftasına ertelenen başvuru döneminde yine rekor bir başvuru beklemekteyiz. Bu kapsamda, YEGM’den ölçümler konusunu düzenleyen yönetmelik taslağının da kurumumuza ulaşmasıyla yeni başvurulara yönelik mevzuat değişikliği işlemlerini hızla tamamlayacağız” dedi.