Kayhan: Bu Türk'ün ateşle imtihanıdır

Güncelleme Tarihi:

Kayhan: Bu Türkün ateşle imtihanıdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 02:18

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başmkanı Muharrem Kayhan, ‘‘Krizle mücadele edeceğiz, ekonomiyi yeniden büyüme sürecine sorkacağız, sosyal dengeleri koruyacağız, siyaseti yapılandıracağız. AB'ye tam üyelik sürecini hızlandıracağız. Bu Türk'ün ateşle imtihanıdır’’ dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Muharrem Kayhan, TÜSİAD'ın 32'inci Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasında, Türkiye'nin aynı anda birden fazla konuyla uğraşmaktan kaçınmasının mümkün olmadığını söyledi. Kayhan, ‘‘Krizle mücadele edeceğiz, ekonomiyi yeniden büyüme sürecine sorkacağız, sosyal dengeleri koruyacağız, siyaseti yeniden yapılandıracağız. AB'ye tam üyelik sürecini hızlandıracağız. Bu tam anlamıyla Türk'ün ateşle imtihanıdır’’ dedi. Kayhan, Türkiye'nin bu sınavı vermek zorunda olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Türkiye yapılacakları biliyor, insanımızdan kuşku duymadan, cesaret, kararlılık ve özgüvenle çalışmak bizi bu sınavdan alnımızın akıyla çıkarır’’ diye konuştu. Kayhan konuşmasına şöyle devam etti:

‘‘Türkiye, kendi coğrafyasında kapalı kalmayı haketmeyen bir ülkedir. Türkiye'nin özlediği varoluş biçimi, uluslararası politikalarda meydana gelen değişimlere bağlı olarak önem kazanan ya da kaybeden bir ülke olmak değildir. Yurtta sulh, cihanda sulh şiarını benimsemiş bir ülkenin çocukları ilelebet çevresindeki ateş çemberinin yarattığı politik, stratejik dengesizlikler üzerinde cambazlık yaparak ekmeğini kazanmayı benimseyemez. Bu ip cambazlığından kurtulmanın tek yolu, gelişmiş ülmeler arasında yerimizi almaktır.’’

Kayhan, ‘‘2002'de hükümet mevcut olumlu ortamdan yararlanarak sektörel bazda ayrıntılara inen, kararlı ve kalıcı adımlar atarak, yıllardır ülkeyi kemiren popülizm tuzaklarına düşmeden krizden çıkışı kesinleştirmek zorunda’’ dedi. 2002'nin Türkiye'nin pekçok alanda ön alması gereken bir yıl olduğunu vurgulayan Kayhan, ‘‘2002'de hükümet mevcut olumlu ortamdan yararlanarak sektörel bazda ayrıntılara inen, kararlı ve kalıcı adımlar atarak, yıllardır ülkeyi kemiren popülizm tuzaklarına düşmedenkrizden çıkışı kesinleştirmek zorunda’’ dedi. Bunu yaparken kriz sonrasını da düşünüyor olmak gerektiğini ifade eden Kayhan, ekonomide yeniden büyüme dönemine geçilmesinin artık kendileri için yeterli olmadığını, Türkiye'nin kalkınma konusunda da ne istediğini bilen, belirli bir strateji dahilinde hareket eden, alternatif senaryolar geliştirmiş bir anlayışla kriz sonrasına bakması gerektiğini söyledi. ‘‘Türkiye 2002'ye umutlarla girdi’’ diyen Kayhan, bu umutların iki kaynağı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

‘‘11 Eylül sonrasında Türkiye'ye sağlanması öngörülen önemli miktarda ek kaynağın bazı ekonomik göstergelere doping etkisi yaptı. Başbakan Ecevit'in ve beraberindeki heyetin ABD ziyaretinin Türkiye'nin ABD ile olan ilişkilerinde yeni bir evreyi başlatacağı beklentisinin, gezi sonrasında tüm gözlemciler tarafından teyit edilmesinin ise ikinci büyük umut kaynağını oluşturdu.’’

TÜSİAD'ın 40 yeni üyesi

Ünal Aysal (Unit International S.A.), Kamil Barlın (Barsan Global Lojistik), Mahir Bayyurdoğlu (Anadolu Sigorta), Şefik Birkiye (Atelier d‘Art Urbain), Nevzat Bor (Gimat Gıda Sanayi), Bülent Bulgurlu (Koç Holding), Atilla Cömert (Cömertler Matbaacılık), Orhan Emirdağ (Pamukbank), Zeynel Abidin Erdem (Erdem Holding), Nurettin Eroğlu (Eroğlu Grubu), Nedim Esgin (Arçelik), Rüstem Eyüboğlu (Eyüboğlu Eğitim Kurumları), Giuseppe Farina (İş-TİM), Alessandro Guerrera (ENI S.P.A.), Paul Helderman (British American Tobacco), Alp Karaağaç (Bilim İlaç), Mehmet Emin Karamehmet (Çukurova Holding), Dinç Kızıldemir (Pega Ltd.), Akın Kozanoğlu (Akbank), Zafer Kurtul (Akbank), Sibel Kutman (Doluca), Vefa Küçük (Cenk Demir), William Lamb (Commercial Union), Maurizio Magnabosco (Fiat International S.P.A.), Murad Megalli (J.P. Morgan), Remzi Mirdoğan (Miele Ltd.), Osman Okyay (Kale Kalıp), Ahmet Şefik Öngün (Gantek Bilgisayar), Bülend Özaydınlı (Koç Holding), Nihat Özdemir (Limak), Orhan Özokur (Anadolu Gıda), Gilles Serra (C. A. Indosuez Türk Bank), Naci Sığın (Yapı Kredi Bankası), Tunç Turgut (Fako), Gülden Türktan (ABB), Mehmet Yılmaz Ulusoy (Ulusoy Denizcilik), Murat Ülker (Yıldız Holding), Bülent Yıldırım (Koç.Net), Ahmet Nazif Zorlu (Zorlu Holding) ve Ahmet Yalçın (Accenture Danışmanlık).
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!