Güncelleme Tarihi:
GE’nin dünyada özellikle farklı sanayi dallarında etkin bir şekilde kullandığı katmanlı üretim (additive manufacturing) teknolojisi, enerji sektörü için de önemli imkanlar sunuyor. Bu yöntemde imal edilecek parçalar mevcut üretim teknolojisinin aksine parçadan eksiltme yapılarak değil üst üste ekleme yöntemi kullanılarak üretiliyorlar. Söz konusu teknolojiyi, örneğin gaz türbin imalatında kullanmak mümkün. Ayrıca daha esnek olan bu üretim teknolojisi ile talep edilmesi halinde yedek parça da temin edilebiliyor.
Adından da anlaşıldığı üzere katmanlı üretim teknikleri, malzemenin üzerine ince tabakalar halinde parçalar eklenmesiyle oluşan bir üretim yöntemi. Bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı ile dijital bir tasarım oluşturulmasını ve enerji kaynağı olarak lazer veya elektron ışınını kullanarak bu tasarımın katman katman oluşturulmasını kapsıyor. Bir örnek verecek olursak, birbirinden ayrı dilimlerden bir ekmek yapmak gibi düşünülebilir. Bu teknikle tasarımcıların daha hafif ve daha dayanıklı ürünler ortaya koyması mümkün hale gelirken, gereksiz atık üretiminin de önüne geçiliyor. Katmanlı parçalar en baştan itibaren “geliştirildikleri” için çok daha az miktarda artık üretiyor.
1 MİLYAR DOLARLIK İŞ
Katmanlı üretim, son birkaç yıl içinde 3 boyutlu baskıyı küçük ölçekli prototipler yerine endüstriyel ölçekli ürünler geliştirmek üzere kullanarak iş yapma şekillerini değiştirmeye başladı.GE, bugün katmanlı teknolojiyi GE Havacılık'ta jet motoru parçaları, GE Enerji'de türbinler ve GE Petrol ve Gaz bünyesinde makineler üretmek üzere dünya genelindeki fabrikalarında kullanıyor. GE, bu yeni teknolojileri geliştirmeyi sürdürmek için GE'nin Küresel Araştırma Merkezi'ne 1.5 milyar dolarlık bir yatırım yaptı.
GE CEO’su Jeff Immelt, katmanlı üretimin, GE'nin iş portföyü genelinde uzmanlık ve teknoloji paylaşımı uygulaması olan GE Store'un mükemmel bir örneği olduğunu belirtiyor. Bunun nedeni, katmanlı geliştirme ve üretim merkezlerinin farklı iş kollarının farklı bölümlerinde aynı anda çalışabilmesi ve süreç hakkında bilgi edinmesi. GE, kurum içinde ve müşteriler için katmanlı üretimi hızlandırmak üzere yeni GE Katmanlı Üretim iş alanını kurdu. GE, endüstrinin iki önde gelen katmanlı üretim ekipman şirketi olan Concept Laser GmbH ve Arcam AB'nin çoğunluk hissesini satın almak için yapılan anlaşmaların tamamlandığını duyurdu. Bu iki satın alma işlemi ile birlikte şirket, 2020 yılına kadar 1 milyar dolarlık gelire ulaşmak ve önde gelen bir katmanlı makine, materyal ve yazılım tedarikçisi olmak için katmanlı üretim iş kolunu büyütmeyi planlıyor.
ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE KİLİT ROL
KPMG Türkiye’nin endüstriyel üretim sektör değerlendirmesine göre, geleceğin üreticileri, rekabet güçlerini koruyabilmek, yatırımcıları için değer yaratabilmek ve hem müşterileri hem de diğer paydaşlar için tercih edilen iş ortağı olmaya devam edebilmek için üretim yöntemine değer katarak ilerlemek zorunda. Bu kapsamda enerji ve kaynak verimliliği ile teknolojik değişimlere adapte olarak ilerlemek durumunda kalacaklar. Söz konusu değerlendirmeye göre bu yıl üreticiler pazardaki rekabet güçlerini koruyabilmek için verimliliğin üzerine gitmek zorunda… Enerji verimliliklerini artırmak ve malzeme maliyetlerini düşürmek için aktif şekilde yeni enerji kaynakları, malzemeler, işleme teknolojileri ve lojistik stratejileri aranıyor, deneniyor ve uygulanıyor. Üretim süreçlerine akıllı teknolojileri entegre eden şirketler, enerji sarfiyatında orta ve uzun vadede azalmalar elde etmeyi planlıyor. Bunun yanında dijital üretime geçişin ve özellikle 3D baskı gibi katmanlı üretim tekniklerinin enerji sarfiyatını asgariye indirmede ve atıkları azaltmada kilit rol oynaması bekleniyor.