Güncelleme Tarihi:
KATILIM bankalarının bireysel emeklilik sistemine (BES) ilgisi artıyor. Bir taraftan faizsiz emeklilik fonlarının kurulmasına izin verilmesi, diğer taraftan da yeni başlayan uygulama ile yüzde 25’lik devlet katkısının kira sertifikaları ya da gelir ortaklığı senetlerinde değerlendirilecek olması, bireysel emeklilik sistemini katılım bankaları açısından cazip hale getirdi. Geçen yıl ilk olarak Asya Katılım Bankası, Asya Emeklilik ile sisteme girdi. Şimdi ise Albaraka Türk, Kuveyt Türk ile ortaklaşa bireysel emeklilik şirketi kurmaya hazırlanıyor.
UZUN YILLAR UZAK DURDU
Emeklilik şirketlerinin portföylerinde tahvil ve hazine bonosu bulundurma zorunluluğu nedeniyle katılım bankaları, 2003 yılında başlayan bireysel emeklilik sisteminden uzun yıllar uzak durdu. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenleme ile emeklilik şirketlerinin faizsiz emeklilik fonu kurmalarının önü açıldı ve ilk olarak pazara Asya Emeklilik girdi. Bazı emeklilik şirketleri de faize duyarlı kesimi bireysel emeklilik sistemine dahil etmek için çıkardıkları faizsiz emeklilik fonları aracılığı ile bugüne kadar 100 bine yakın katılımcı sisteme girdi.
DEVLET KATKISINA SUKUK İMKÂNI
Ancak, 1 Ocak’ta başlayan yeni bireysel emeklilik kanununda faize duyarlı kesim için yeni bir düzenleme yapıldı. Bu çerçevede yüzde 15’lik devlet katkısı için kurulacak emeklilik fonlarının yüzde 75’i Hazine tarafından ihraç edilen Türk lirası cinsinden borçlanma araçlarında ve gelir ortaklığı senetleri ile sukukta; yüzde 25’lik bölüm ise devlet tahvili, hazine bonosu, borsa gibi yatırım enstrümanlarının yanı sıra kira sertifikalarında değerlendirilebilecek. Yeni sistem çerçevesinde ise devlet katkısı için kurulacak fonlar; bankalar ve varlık değerleme şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikası, katılım hesabı, katılım endeksi içinde yer alan hisse senetlerine yatırım yapılarak, değerlendirilecek.
SPK YENİ DÜZENLEME YAPTI
Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), geçen ay yeni bir düzenleme yaparak, faizsiz enstrümanlardan oluşan yatırım fonlarının kurulmasına izin verdi. SPK’nın yönetmeliğine göre bireysel emeklilik yatırım fonları; altın fonu, kira sertifikası gibi yeni portföy yapıları ile kurulabilecek ve mevcut fonlar bu ürünlere yatırım yapabilecek.
Sistem cazip hale geldi
* TÜRKİYE Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, muhafazakar kesimi sisteme entegre etmek için katılım bankalarının bireysel emeklilik sistemi ile ilgilendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Sistemde toplanan paraların nerelerde değerlendirileceği önemliydi. Bu altyapı oluşturuldu. Üyelerimizden biri emeklilik şirketi kurarak, sisteme girdi. Diğer katılım bankaları ise emeklilik şirketleri ile acentelik olarak çalışıyorlar. Şimdi, iki katılım bankası daha ortaklaşa şirket kuracaklar. Son düzenlemeler katılım bankalarının bu sisteme girişini cazip hale getirdi.”
Devlet katkısı teknik nedenden gecikti
Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, teknik nedenlerden dolayı bireysel emeklilikte devlet katkısının geciktiğini söyledi. Sözütek, emeklilik şirketlerinin teknolojik altyapılarında önemli revizyonlar yapıldığını belirterek, Hazine’nin bu revizyonları gözlemlediğini, incelemelerin devam ettiğini ve yakında biteceğini kaydetti.
Ajlan Sözütek, devlet katkısı ile ilgili kesin bir tarih telaffuz edilemeyeceğini vurgulayarak, “Süreç bir taraftan devam ediyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) ile emeklilik şirketleri olarak, ocak ve şubat aylarında yatırılan katkı payları üzerinden mutabakat yaptık. Bu da, sürecin arka tarafta devam ettiği anlamına geliyor. Sonuçta, EGM’de mutabakat yapıldıktan sonra bu data Hazine’ye geliyor. Hazine, incelemeleri yaptıktan sonra da ödemeler gerçekleştirilecek. Bize telaffuz edilen bir tarih olmamakla birlikte sürecin devam ettiğini söyleyebilirim” dedi.