Güncelleme Tarihi:
ÇİFTLERDE Sovyetlerden Natalia Bestemianova-Andrei Bukin, kadınlarda Alman Katarina Witt ve diğerleri... Uzun yıllar buz pistiyle tanışıklığı sadece televizyonda gördüğü bu efsanelerden ibaret olan Türk halkı nihayet beyaz sahaya indi. Özellikle 15 yaş grubundaki gençlerin ilgisini gören girişimciler, alışveriş merkezlerinde kurulu buz pateni pisti sayısını artırınca, bu pistlerin ziyaretçileri de İstanbul’da yıllık 1 milyonu, Türkiye genelinde de 5 milyonu buldu. Türkiye Buz Pateni Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye’de olimpik pist sayısı Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Erzurum’da olmak üzere 5’e çıktı. İşletmeye açık pistlerin sayısı, federasyon tarafından tutulmasa da bu sayının da 40’a ulaştığı tahmin ediliyor. İstanbul ve Ankara’nın dışında Bursa, Denizli, Gaziantep, Adana gibi gelişen şehirlerde potansiyel yükseliyor. Seans ücretlerinin 7 ile 15 lira arasında değiştiği buz pistlerinde, 50 milyon liralık ekonomi dönüyor.
Hedef kitle 15 yaşında
Türkiye’ye ilk kiralanabilir mobil buz pistini getiren Ice Trendy’nin Genel Müdürü Yunus Kolcu, sektörün son 5 yılda gelişim gösterdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
“5 yıl önce Türkiye’deki pist sayısı 10’u geçmiyordu ve olimpik pist sayısı da iki adetti. Şu anda olimpik pistlerin sayısı 5’e ulaşırken, açık alan ya da alışveriş merkezlerinde kurulan pistlerin sayısı 40’a kadar ulaştı. Ice Trendy olarak 2005 yılında mobil buz pistlerini getirmek için çalışmalara başladık. Avrupa’da bu modeli gördük. Her yıl alışveriş merkezlerinde 4-5 adet buz pisti açılıyor. Bu da sektördeki ilerlemeyi hızlandırıyor ancak Türk halkı hala buz batenini izlemeyi seviyor. Cesaret edip piste girenlerin sayısı oldukça az. Hedef kitle genelde çocuklar ve 15 yaş ve altındaki gençler oluyor. 15 yaşın üstünde ‘düşüp bir yerimi kırarım’ ya da ‘karizmayı çizdirmek’ korkusu oluyor. Pistlerdeki ziyaretçilerin yüzde 65’ini 15 yaş altı kitle oluştururken, yüzde 10’unu da 20’li yaşlardaki gençler oluşturuyor. 30 yaş üstünün ilgisi düşük kalıyor.”
Doğru yer seçilmeli
Yunus Kolcu, buz pistinin kurulacağı yerin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: “Buz pistleri gelişen şehirlerde de çok ilgi görüyor. Özellikle Bursa, Gaziantep, Adana, Denizli buz pistlerinin yıllardır faaliyet gösterdiği iller arasında yer alıyor. Ancak, pistin kurulacağı yerin çok dikkatli seçilmesi gerekiyor. Yeni şehirlere açıldığında işletmecileri riskler de bekleyebiliyor. Pist, doğru yerde açılırsa kendini 8-9 ayda amorti edebiliyor ancak yanlış seçim yapıldığında yıllar geçse de yatırdığını geri alamayan hatta zararla kapanan işletmeler de olabiliyor. Alışveriş merkezlerinin kuytu bir köşesinde ya da bir şehrin merkezinin dışında yapılacak yatırımların geri dönüşünde riskler bulunabiliyor. İstanbul’da 300 metrekarelik bir pisti 70 bin Euro maliyetle kurabiliyorsunuz. Yatırımın kendini amorti etme süresi ise piste ne kadar çok kişinin çekildiğiyle ilgili oluyor. Buz pistleri iyi düşünülmüş bir mekanda kurulduysa ilgi çekicidir ve bir anda önemli bir cazibe merkezi haline gelebilir.”
Yılda 5 milyon ziyaretçi
· Pistlerde buz pateni yapanların sayısı gün geçtikçe artıyor.
· 5 yıl sonra eğlence amaçlı buz pateni yapanların sayısının iki kat, 10 yıl sonra da 4 kat artacağı öngörülüyor.
· İstanbul’da 6 ayda 25-30 bin kişinin kullandığı pistler var.
· Yıllık olarak bakıldığında pistlere giriş sayısı İstanbul’da 1 milyonu buluyor.
· Türkiye genelinde de 5 milyona ulaşıyor.
İşletme gideri 30 bin lirayı buluyor
BİR buz pistinde en büyük masraf elektrik faturası. 300 metrekarelik bir buz pisti ayda 4 bin liralık elektrik tüketiyor. Yaz aylarında rakam yükseliyor. Bir pistin ortalama elektrik gideri 5 ile 15 bin lira arasında değişiyor. Diğer giderler ise vergi ve kira. Bir pistin 10 ile 30 bin lira arasında işletme gideri olabiliyor. En önemli gelir kalemi kişi başına kesilecek bilet. Türkiye’de en yaygın işletme şekli 30 veya 45 dakikalık seanslarla pisti doldurup boşaltmak. Özel dersler de ek gelir kaynağı oluyor.
3 metrekareye bir kişi
· 450 metrekare pist alanı için kurulum aşamasında 25-30 ton su gerekiyor. Bazı günlerde 50 ile 100 litre arasında su ihtiyacı oluyor.
· Pistin yoğun kullanıldığı zamanlarda her 2 saatte bir, 20 dakikalık aralarla buz temizliği ihtiyacı oluyor.
· Aynı anda kullanımla ilgili önerilen yoğunluk oranı her 3 metrekareye 1 kişi oluyor. Bu da 450 metrekarede maksimum 150 kişi anlamına geliyor.
· Kayan insanların buz patenini bilmesi bu rakamı artırırken amatörlerin ve düşenlerin çokluğu azaltabilir.