Katarakt lensine 250 milyon dolar yatırdı, 20 milyon dolarlık ithalatı bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Katarakt lensine 250 milyon dolar yatırdı, 20 milyon dolarlık ithalatı bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 00:00

VSY Sağlık Yatırımları Grubu, katarakt hastalarının yakın, uzak ve orta mesafeleri bir arada net olarak görmesini sağlayan göz içi lensle tamamen ithalata bağlı olan bu ürünü Türkiye’de üretmeye başladı. 250 milyon dolarlık yatırımla üretim yapan VSY Sağlık Yatırımları Grubu, iç piyasada 225 bin adet satış gerçekleştirirken, 50 milyon dolar ciroya ulaştı.

Haberin Devamı

VARLIBAŞ Holding şirketlerinden VSY Sağlık Yatırımları Grubu, geliştirdiği katarakt hastalarının yakın, uzak ve orta mesafeleri bir arada net olarak görmesini sağlayan göz içi lens ile tamamen ithalata bağlı olan bu ürünü Türkiye’de üretmeye başladı. 2009 yılından bu yana iç piyasada 225 bin adet satış gerçekleştiren VSY Sağlık Yatırımları Grubu, Türkiye’nin göz içi lens ithalatının yüzde 55 azalmasını sağladı. TÜBİTAK, TÜSİAD ve TTGV’nin Teknoloji Büyük Ödülü’nü de alan VSY Sağlık Yatırımları Grubu’nun Genel Müdürü Ercan Varlıbaş, şu anda 26 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, “Bu alandaki yatırımlarımızın hayata geçmesiyle birlikte Türkiye göz içi lensi biyoteknolojisi alanında dünyada yeni bir merkez olma yolunda adım attı” dedi.
250 milyon dolar yatırım
VSY Sağlık Yatırımları Grubu’nun 15 yıldır faaliyet gösterdiğini anlatan Ercan Varlıbaş, 2009 yılının haziran ayında, 100 milyon dolarlık yatırımla Ataşehir’de üretim merkezi kurarak göz içi lensi üretimine başladıklarını, 2011’in başında Tuzla’da 150 milyon dolarlık yatırımla açılacak yeni fabrikayla birlikte toplam 250 milyon dolarlık yatırımla göz içi lens üretimine girdiklerini söyledi. Küresel oyuncu olmayı hedeflediklerini belirten Varlıbaş, göz içi lensin tamamen Türk mühendisleri ve göz doktorları tarafından geliştirildiğini belirtti.
20 milyon dolar ithalat
Dünyada 20 milyon, Türkiye’de yıllık 300-350 bin civarında katarakt ameliyatı yapıldığını ve potansiyelin 500 bin olduğunu ifade eden Ercan Varlıbaş, şunları söyledi: “Bizim geliştirdiğimiz göz içi lensinden önce, tamamen ithalat yapılıyordu. İthalatın yüzde 60-65’i Çin ve Hindistan’dan, yüzde 35’i de ABD ve Avrupa’dan yapılıyordu. 2009 yılında piyasaya girmemizden itibaren ithalatı yüzde 55 azalttık. Bu da, 20 milyon dolarlık bir rakama denk geliyor. Bu şekilde ülkeden döviz çıkışını azaltırken, ihracatla da bir getiri sağlamaya başladık. Şu anda 26 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bayilik için de sürekli başvurular alıyoruz.”
1 milyon lens hedefi
Pazardan gelen talebi karşılayabilmek için 500 bin olan üretimlerini 2011 yılında Ataşehir fabrikasına yapılacak yatırımla artıracaklarını dile getiren Ercan Varlıbaş, şöyle konuştu: “Üretime başladığımızdan bu yana yurtiçinde 215 bin adet, bu yıl aralık itibariyle ise 165 bin adet göz içi lens satışı gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl üretimimizi 1 milyon adete çıkaracağız. Ayrıca şu anda 145 kişi istihdam ediyoruz. Tuzla’da açılacak tesisle de 250 kişi daha işe alacağız.”

Haberin Devamı

Teknoloji büyük ödülünü aldı

Haberin Devamı

TÜBİTAK, TÜSİAD ve TTGV tarafından düzenlenen 9’ncu Teknoloji Ödüllerinde büyük ödülü aldıklarını açıklayan Ercan Varlıbaş, “Bu ödül ile 2010’da Türkiye’de gerçekleştirilen en teknolojik ve katma değeri en yüksek projeye imza attık. 221 adaydan ilk elemede 110 firma kaldı. Finalde 27 firma arasından büyük ödülü ‘özel ıntraoküler lens üretim tesisi tasarımı ve optimizasyonu’ projemizle kazandık” dedi.

Hastane kurmayız kozmetik lens de üreteceğiz

GÖZ alanında yapacakları yatırımın devam edeceğini aktaran Ercan Varlıbaş, hastane yatırımı düşünmediklerini açıkladı. Göz sağlığı alanında ürün gamını genişleteceklerini anlatan Varlıbaş, “Yeni fabrikamızda kontakt lens solüsyonu, viskoelastik ve BBS gibi ürünler üreteceğiz. İleride, kozmetik lenslerle ilgili çalışmalarımız da olacak. Biz önce zor olandan başlamak istedik” dedi.

Haberin Devamı

10 yılda 500 milyon doların yüzde 90’ı ihracattan gelecek

ERCAN Varlıbaş, “Hedefimiz uluslararası alanda kazandığımız paydayı artırarak 10 yıl içerisinde distribitörlük ağımızı 140 ülkeye ulaştırmak. Şu anda 50 milyon dolar olan ciromuzun yaklaşık yarısı ihracattan geliyor. 10 yıl sonra ciromuzun 500 milyon dolar seviyesine gelmesi için çalışacağız. Cironun yüzde 90’ının ihracattan geleceğini düşünüyoruz. Firma değerimiz ise 2 milyar dolara çıkacak” diye konuştu.

Göz içi lensi nedir

STANDART göz içi lenslerinde yakın gözlüğü kullanmak zorunda kalan katarak hastaları, geliştirilen göz içi lens ile, yakın, orta ve uzak mesafeyi bir arada gözlüksüz olarak görebiliyor. Lensin gece görüşü rahatlığı ve renk ayrımını engelleme gibi özelliği de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!