Güncelleme Tarihi:
EKONOMİK anlamda dünyanın en büyük 2’nci spor organizasyonu olan Dünya Kupası’nın 2018’de Rusya’da, 2022’de Katar’da düzenlenecek olması Türk inşaat şirketlerini harekete geçirdi. Bugüne kadar Katar’da 8.3 milyar dolarlık inşaat işi gerçekleştiren Türk müteahhitlik firmaları Rusya’da bugüne kadar 26 milyar dolarlık projeye imza attı. 2018’de Rusya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası için öne çıkan Türk şirketleri 3.8 milyar dolarlık stadyum yapımından da pay almak için çalışacak. Klimalı stadyum projelerinde yer almak isteyen Türk inşaat şirketleri ise 2022 Dünya Kupası için de Katar’da düğmeye basacak.
Rusya’da güçlüyüz
Rusya başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde yaptığı işlerle öne çıkan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Henüz konuşmak için çok erken. Ancak Rusya’da önümüzdeki 8 yıl boyunca büyük projeler hayata geçecek. Bu projelerin en önemlileri stadyumlar olacak. Türk inşaat sektörü bu projelerden pay almak için ihalelerde yerini alacaktır. Türk müteahhitlik firmaları ülkede çok güçlü konumda. Dünyanın bir çok yerinde işler yapıyoruz. Rusya’daki markamızın gücü ortada. Bu projelerde de bulunmak için çalışacağız.”
50 milyar dolarlık iş
Son yıllarda Türk müteahhitlik firmalarının Katar ve diğer körfez ülkelerinde önemli projelere imza attığını dile getiren DEİK Türk-Katar İş Konseyi Başkanı Emin Sazak, şu bilgileri verdi: “Yeni projeler için en şanslı Türk şirketleri olacak. Ülkede yapılan işler çok iyi birer referans. Özellikle toplam yatırımın 50 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Bu yatırımlar da Türk şirketlerinin tecrübe ve birikimi öne çıkacak. Özellikle de otel ve havalimanı alanın da Türk şirketlerinin öne çıkacağını tahmin ediyorum. Bu projeler için konuşmak erken.”
Rusya’da 13 yeni stadyum yapılacak
Stadyumlara 3 milyar 820 milyon dolar harcama yapacak olan Rusya, 13 yeni stadyum yapacak.
3 adet mevcut stadı yenileyecek olan Rusya, 13 farklı şehirde altyapı çalışmaları başlatacak.
2010 sonunda Moskova-Nogorod hızlı treni, 2013’te Moskova-Sochi, 2016’da da Moskova’yı Smolensk ve Krasnoye’ye bağlayacak hızlı tren için de çalışmalar yapılacak.
Moskova ile Petersburg arasında yeni otoyol da inşa edecek olan Rusya, 2015’e kadar bazı havaalanlarının kapasitesini de
2 katına çıkaracak.
2012 sonunda açılacak Yekaterinburg havaalanının da kapasitesi 7 milyon yolcuya ulaşacak.
Rostov’a 2017’ye kadar yapılacak havaalanı da 8 milyon yolcu kapasiteli olacak.
Rusya adaylık tanıtımına 40 milyon dolar harcadı
2014 yılında Brezilya’dan sonra
2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak
olan Rusya sadece adaylık için 40 milyon dolar harcama gerçekleştirdi. Dünya Kupası süresince Rusya’nın 3 milyon 141 bin adet bilet satışı yapması öngörülüyor.
Katar’dan ulaşıma 24 milyar dolar
Katar’da 3 stadyum yenilenecek
9 stat ise inşa edilecek.
7 farklı şehirde bulanacak 12 stat için 3 milyar dolar harcama yapılacak.
Katar’ı, Bahreyn’e bağlayacak hızlı tren 2019’da hayata geçecek.
Katar-Suudi Arabistan treni ise 2017 yılında bitirilecek.
Katar’da toplam 24 milyar dolarlık ulaşım yatırımı yapılacak.
13 milyar dolarlık yeni Doha Havaalanı da inşa ediliyor.
İlk bölümü 2012’de açılacak. 2017’de ise tamamı hizmete girecek.
100 bin metrekarelik Doha Kongre Merkezi 2017’de açılacak.
Klimalı stat yapılacak alkol serbest olacak
KATAR’ın ev sahipliğinde yapılacak olan 23. Dünya Kupası için özel statlar inşa edilecek. Haziran aylarında ortalama hava sıcaklığının 41 derece olduğu Katar’da yapılacak yeni statlar klimalı olacak ve 27 derece sıcaklık hissedecek. İçki satışının sınırlı olduğu ülkede turnuva boyunca alkol satışı serbest olacak.