Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2005 01:25
Ferit Şahenk’in yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği 2001 yılından bu yana bir değişim sürecinde olan Doğuş Holding, yapılan son iki operasyonun tamamlanmasıyla birlikte kasasına sadece iki şirketin hissesinden 2.3 milyar dolar koyacak. Doğuş’un Garanti hisselerinden elde edeceği gelir 1.9 milyar doları, Tansaş’tan elde edeceği gelir de 406.8 milyon doları bulacak.
BABASI Ayhen Şahenk’in vefatından sonra 2001 yılında başına geçtiği Doğuş Holding’i yeniden yapılandırma sürecine sokan ve ‘İlk 3’e giremediğimiz sektörde bulunmayacağız’ diyerek ana stratejisini de ortaya koyan Ferit Şahenk, geçen haftanın en çok konuşulan ismi oldu. Garanti Bankası’nın ortaklık görüşmelerine General Electric (GE) ile yapacağı haberinden bir gün sonra, haftanın son iş günü Tansaş için de Migros ile el sıkıştığını duyuran Şahenk, sadece bu yıl yapılan operasyonlarla Doğuş Holding’in kasasına 2 milyar 306.4 milyon
dolar girmesini sağlayacak.
OPERASYON SÜRÜYOR: Grubun yeniden yapılanma sürecinin ilk sonuçlarının alınmaya başladığı başladığı 2001 yılından bu yana gıda sektöründeki Lamb-Weston, Filiz Makarna, Unmaş şirketlerinin yanı sıra Uludağ Gazozları’ndaki küçük hisselerini de satan Doğuş Grubu, internet ve havayolu taşımacılığı işinden de çekildi. Bünyesindeki otomotiv şirketleri olan Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda, Doğuş Oto, Doğuş Oto Değerlendirme ve Scania’yı Doğuş Otomotiv olarak tek çatı altında toplayarak halka açan Doğuş, var olduğu 6 ana sektöre odaklanacağını açıkladı. Grup, o tarihten bu yana yeni staretejisini yaptığı operasyonlarla devam ettiğini gösterdi.
GARANTİ’DEN 1.6 MİLYAR DOLAR:
Finans sektöründe de bir dizi operasyon yapan Doğuş Holding, önce Körfezbank’ı tüm aktif ve pasifleri ile Osmanlı’nın bünyesine kattı, ardından da benzer bir operasyonla Osmanlı Bankası’nı Garanti Bankası ile birleştirdi. Bu operasyonlarla birlikte finans sektöründe yabancı bir ortaklığı da gündemine alan Doğuş, ilk olarak İtalyan Banca di Intesa ile iki kez yakınlaştı. Sonucu ortaklığa varamayan bu görüşmelerin ardından, hafta içinde General Electric Company’nin finans birimi GE Consumer Finance ile Garanti Bankası’nın yüzde 27.5 hissesi ile görüşmelere başladığını açıkladı. Görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması halinde Doğuş Grubu finans sektöründen çıkmadan sadece
hisse satışı ile buradan önemli bir gelir elde edecek. Pazarlığın 6 milyar dolar üzerinden yapılacağından yola çıkılarak yapılan hesaba göre, bu işten Doğuş’un kasasına 1 milyar 650 milyon dolar civarında bir para girecek.
HBK OPERASYONU DA VAR: Doğuş’un bu yıl ABD merkezli HBK Master Fund’a da 18 aylık alım opsiyonu verdiği yüzde 5.78’lik için hisse için 250 milyon dolar avans aldığı da hesaba katılınca Garanti’den elde edilen gelir tutarı artıyor. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Tansaş Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, ‘Bu tür operasyonlar hisse satışından ziyade birer sermaye piyası işlemi’ dese de Garanti hisselerinden elde edilecek miktar 1 milyar 900 milyon dolara çıkacak. Gerçi HBK’nın hisseleri iade etme olasılığı da var ama, son GE operasyonundan sonra bu zayıf bir ihtimal olarak görünüyor.
TANSAŞ’TAN 406 MİLYON DOLAR: Gıdadan sonra Tansaş’ın yüzde 70.77’sini Migros’a devrederek perakende sektöründen de çıkmaya hazırlanan Doğuş, 387 milyon 123.3 bin dolarlık bir anlaşmaya imza atmış bulunuyor. Bu hafta başında başvurulacak Rekabet Kurumu’ndan izin çıkması halinde, bu paranın 318 milyon 474.4 bin dolarlık kısmı peşin olarak Doğuş Grubu’na ödenecek. Kalan 68 milyon 648.9 bin dolar ise 5 yıl vadede 10 eşit taksitte ödenecek. Buna vade farkı da eklendiğinde
Koç Grubu 88.47 milyon dolar ödeyecek. Böylece Tansaş’tan Doğuş Grubu’nin elde edeceği toplam tutar 406.8 milyon doları bulacak.
İki operasyondan elde edilecek gelir
GARANTİ
GE’ye satış olursa: 1.650 milyar dolar
HBK’dan alınan avans: 250 milyon dolar
TANSAŞ
Peşin alınacak miktar: 318.4 milyon dolar
Taksitle alınacak miktar: 88.4 milyon dolar
Toplam 2.306.8 milyon dolarZenginlikte bababasını geçti DOĞUŞ Grubu’nda 1989 yılında çalışmaya başlayan, 1999 yılında holdingin icra kurulu başkanlığını, 2001 yılında da yönetim kurulu başkanlığını üstlenen Ferit Şahenk, genç yaşına rağmen dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor. Servetleri 1 milyar doların üzerindeki kişilerin yer aldığı Forbes listesinde, bir önceki yıl 2.7 milyar dolarlık servetiyle 186’ıncı olan Ferit Şahenk, bu yıl 4.7 milyar dolarla 111’inci sıraya yükselmiş durumda. Ferit Şahenk, listede yer alan 8 Türk işadamı arasında ise Rahmi Koç’tan sonra 2’inci sırada bulunuyor. 2000 yılı verilerine göre baba Ayhan Şahenk ise Forbes listesinde 3.6 milyar dolarlık servetiyle 133’üncü olarak yer almıştı. Forbes’tan takip edildiğinde Şahenk Ailesi’nin listede her yıl daha yukarı çıktığı görülüyor.