Güncelleme Tarihi:
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Bank Asya’daki 142 kiralık kasa araştırılıyor. TMSF darbe girişimini araştıran Meclis komisyonuna 15 Temmuz’dan sonra yapılan işlemlerle ilgili rapor sundu. Raporda, TMSF tarafından şüpheli bulunan kiralık kasalarla ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nda (MASAK) inceleme yapıldığı belirtilerek, “Söz konusu kasa sahipleriyle ilgili Bankaya bilgi verilerek bunların üzerinde bloke tesis edilmesi sağlanmıştır. Diğer taraftan, kasaların oluşturulan komisyon nezdinde kontrollü bir şekilde açılması işlemleri devam etmekte olup, içeriği şüpheli görülen kasaların sahiplerine teslimi yapılmamaktadır” denildi.
KAÇ KİŞİ İNCELENDİ?
TMSF’nin Komisyon’a gönderdiği rapora göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 670 sayılı kararname uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarından personel, personelin eş ve çocukları ile ilgili bilgi istendiği belirtildi. Bu kapsamda 24 Kasım 2016 tarihine kadar 2 bin 861 adet kamu kurum ve kuruluşundan gelen 4 bin 225 adet yazı ile 1 milyon 542 bin 287 adet şahsın hesap bilgilerine ilişkin bilgilerin ilgili kurumlara gönderildiği belirtildi. Bunun yanı sıra, terör örgütü ile irtibatlı şahıs ve şirketlerin tespiti amacıyla savcılık ya da emniyetten tarafından gönderilen 8 bin 401 adet yazı ile talep edilen 181 bin 241 kişiye ilişkin hesap bilgilerinin talep eden makamlara ulaştırıldığı belirtildi.
6 BİN 342 KİŞİYE BLOKAJ
Banka’nın ayrı bir tüzel kişilik olarak ve tasfiye işlemlerine matuf bir şekilde faaliyetlerine devam edildiğinin belirtildiği raporda, şöyle devam edildi: “Bu çerçevede, Fon tarafından Bankanın doğrudan doğruya iflasının istenmesinden önce Banka nezdindeki sigortalı katılım fonunun hak sahiplerine ödenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, sigorta kapsamındaki katılım fonu listesinin MASAK’a gönderilerek herhangi bir nedenle ödeme yapılmasında sakınca görülen kişilerin bildirilmesi talep edilmiş, MASAK tarafından hakkında FETÖ/PDY bağlantılı inceleme bulunan 6 bin 342 kişinin mudi listesinde adının geçtiği belirtilmiş, MASAK’ın hakkında bildirimde bulunduğu söz konusu kişilerin hesapları üzerine bloke tesis edilerek kapsama giren kişilere bu aşamada herhangi bir ödeme yapılmasının önüne geçilmiştir.”
694 ŞİRKETE KAYYUM ATANDI
YETKİLERİ Fon’a devredilen 694 şirkete mahkeme kararıyla kayyum atandı. Şirketlere 83’ü Fon personeli olmak üzere 212 kişi atandı. TMSF’ye devredilen bazı şirketler şöyle: “Gaziantep merkezli Naksan AŞ’nin Türkiye genelinde 51 şirketi. Gaziantep’te 9 şirket. Kayseri merkezli Boydak AŞ’nin 30 şirketi. Kayseri’de 3 şirket. Ankara merkezli Koza-İpek AŞ’ye ait 12 şirket. Ankara’da 3 şirket. Dumankaya AŞ’ye ait 15 şirket. Konya’da 17 şirket. Türkiye genelinde 7’si Alfemo olmak üzere İzmir’de 14 şirket. 26’sı Akfa AŞ olmak üzere İstanbul’da 94 şirket. Kaynak Holding AŞ’ye ait 58 şirket. Küçükbay AŞ’ye ait 18 şirket.”
MALİYE VE SİGORTA BORÇLARI ALINDI
TMSF, ayrıca kayyum olarak atandığı şirketlerin gerçek kişi ortakları içinde Bank Asya nezdinde sigortalı katılım fonu olduğu belirlenen 223 adet mudinin 1 milyon 316 bin 699 lira bakiyesi bulunan hesaplarına blokaj konulduğunu bildirdi. İncelemelere konu edilen 29 bin 160 adet mudinin toplam 205 milyon 661 bin 741 lira tutarındaki hesabı kapatıldığı anlatılan raporda, “Mudilerin Maliye Bakanlığı’na borçları nedeniyle 27 milyon lira, SGK’ya borçları nedeniyle 33.8 milyon lira ve diğer blokelerle 76.4 milyon lira bloke tesis edilerek Fon ve şirketlerinin yaklaşık 70 bin liralık alacaklarının tahsili sağlanmıştır” denildi.