Nurten ERK TOSUNER
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 00:00
Dinçkök Ailesi, "Kartopu’nu satıyorum" diye pazara çıkınca, eski sahipleri Karabel Ailesi, "Öyleyse biz alalım" dedi. Böylece Ak-Al’ın Yalova’daki Kartopu’nun üretildiği tesisteki makineler, 3.6 milyon dolara 23 yıl sonra eski sahiplerine dönmüş oldu. Ersur Tekstil’in ortağı Süleyman Karabel, "Kartopu’nun bize dönüşü Allah’ın bir lütfu" dedi.
DİNÇKÖK Ailesi, 1983 yılında Karabel Ailesi’nden aldığı Kartopu’ndaki hisselerini yeniden aynı aileye satınca, el örgü yünü üreticisi Kartopu 23 yıl önceki sahibine geri döndü. Dinçkök Ailesi, Kartopu Pazarlama Şirketi’ndeki yüzde 80 hissesini, şirketin yüzde 20 ortağı ve 25 yıllık Genel Müdürü Süleyman Karabel’e devretti. Ak-Al’ın Yalova’da Kartopu’nun üretildiği tesislerdeki makineleri de 3.6 milyon dolara yine Karabel Ailesi’ne ait Ersur Tekstil’e satan Dinçkökler, fabrika binasını da ayda 60 bin dolara aynı şirkete kiraladı.
GENEL MÜDÜR YENİDEN PATRON:
Akkök İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, bu konuda şunları söyledi: "Ak-Al’ın Yalova fabrikasındaki makineleri alan ve binayı kiralayan Ersur Tekstil, bizim en büyük müşterimiz. Ersur’un patronu ve Genel Müdürü de aynı zamanda Kartopu Pazarlama Şirketi’nin küçük ortağı ve Genel Müdürü olan Süleyman Karabel. Akkök Grubu, 1983’te Kartopu olarak el örgü ve fantezi iplik işinden çıkmak istiyorduk. Yalova’da halka açık şirketimiz olan Ak-Al’a ait fabrikanın makinelerini Ersur’a sattık, binayı da onlara kiraladık. Bu fabrikada üretilen Kartopu markalı el örgü yünlerini satan Kartopu Pazarlama Şirketi ise halka açık değil. Bu şirketteki yüzde 80 hissemizi de kendilerine devrettik. Bozüyük’teki üretimi de onlara devretmiştik. Böylece Kartopu’nu eski sahibine devrettik. Biz de alacaklarımızı alıyoruz, borçlarımızı tasviye ediyoruz."
50 YILLIK İŞBİRLİĞİ:
Kartopu’na 23 yıl sonra yeniden kavuşan Ersur Tekstil’in ortağı Süleyman Karabel, ailesinin 50 yıldır Dinçkök Ailesi’yle tekstil sektöründe iş yaptığını söyledi. 48 yaşındaki Süleyman Karabel, 18 yaşından beri Ali Dinçkök’le tanıştığını belirterek, şöyle konuştu: "Abim Erdal Karabel ile birlikte çalışıyoruz. 1980’de Kartopu’nu satın aldık. 1983’te Ali Dinçkök’le ortak olduk. Son bir yıldır yaşanan rekabet yüzünden onlar Kartopu’ndan çıkmak istiyorlardı. Ben de bu işi çok iyi biliyorum. Hayatımız bu işe gitti. Sanayicilikten başka bildiğimiz iş yok."
AYNI İŞÇİLERLE DEVAM:
Kartopu’nu yeniden kára geçirmek istediklerini belirten Süleyman Karabel, "Yabancı rekabetine dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Masrafları kısacağız. Ak-Al’ın Bozüyük’teki üretimini de biz almıştık. Fantazi iplik ve el örgüsünde dünyaya ihracata devam edeceğiz" diye konuştu. Karabel, 25 yıldır yürüttüğü Kartopu Pazarlama Şirketi’nin Genel Müdürlüğü’ne de Arif Korkut’un getirildiğini söyledi.
ALLAH’IN BİR LÜTFU:
Kartopu’nun tamamının zaten yıllar önce ailesine ait olduğunu hatırlatan Süleyman Karabel, "Borçları alacakları vardı. Ali Bey (Dinçkök) uğraşmak istemiyordu. ’Buyrun alın’ dedi biz de aktifleriyle pasifleriyle aldık. Kartopu’nun ailemize yeniden dönüşü Allah’ın bir lütfu oldu" dedi.
’Üçüncü kuşak’ yönetimde
GRUBUN yıllık toplam cirosunun 50 milyon doları, ihracatının da 20 milyon doları bulduğunu belirten Süleyman Karabel, grupta artık ağabeyi Erdal Karabel’in ve kendi çocuklarının yönetime girmeye başladığını söyledi. 53 yaşındaki Erdal Karabel Grubun Yönetim Kurulu Başkanı, kardeşi 48 yaşındaki Süleyman Karabel Yönetim Kurulu Başkanvekilliği’ni yürütüyor. Erdal Karabel’in oğulları Cemal Karabel ve Cemil Karabel, Süleyman Karabel’in oğulları Yaşar Karabel ve Kemal Karabel ile amcaoğlu Birkan Karabel ve halaoğlu Mahmut Arkın da grubun yönetiminde yer alıyor.
Yüzde 55’le pazar lideri
1978 yılında örgü yünleri, örgü, dikiş, nakış ve dantel iplikleri üretmek amacı ile kurulan Kartopu, 1980’de Karabel Ailesi’ne, 1983’te Akkök Grubu’na geçti. Sektörde yüzde 55 pazar payı ile kendi alanında liderliği elinde tutan Kartopu markalı ürünler, Ukrayna, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’ne de ihrac ediliyor.
Markaların fason gömlek üreticisi
DÜNYACA ünlü yabancı markalara ve tanınmış yerli markalara fason gömlek ürettiklerini belirten Süleyman Karabel, yılda 8 bin adet gömlek ürettiklerini belirtti. Kendi markasıyla üretim yapmanın yeni mağazalar açmak demek olduğunu söyleyen Karabel, henüz bu konuya pek sıcak bakmadıklarını kaydetti. Karabel, kimya ve vernik konusunda da günde 35 bin ton üretimle pazarın yüzde 30’unu ellerinde tuttuklarını vurguladı.
Yalova’daki fabrikanın arsası ve binası Akkök’te
ÜRETİM ekipmanları ve pazarlama şirketini sattıklarını ancak Yalova’daki fabrika binasının ve arsasının Akkök Grubu’nda tutulduğunu belirten Mehmet Ali Berkman, şunları söyledi: "Gerektiğinde burayı başka bir iş için kullanacağız. Ancak şu anda böyle bir durum sözkonusu değil. Kartopu’nun yeni sahipleri üretimini hemen hemen aynı işçilerle burada sürdürecek. Kartopu’nu Karabel, Akkök ile ortak olurken getirmiş. Şimdi yeniden onlara döndü."
Karabel Ailesi’nin şirketleri
Belkar Kimya
Karbel Petrol
Kartopu Tekstil
Sibel Tekstil
Karbel Konfeksiyon
Aker Tekstil
Hürkimsa Kimya
Ersur Tekstil
Sembol Plastik
Kartopu Pazarlama